[Vídeo del Grup de Defensa del Ter. Notes i fotos de Xavier Borràs.]

Les Jornades de formació del Grup de Defensa del Ter es van iniciar el passat 13 de gener al Museu del Ter a Manlleu amb la conferència-debat «El Ter. La importància de l’aigua en el context de crisi climàtica», que va anar a càrrec del col·laborador de La Resistència Gabriel Borràs, responsable de l’àrea d’adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya i coordinador tècnic del projecte Life MEDACC.

Aquest divendres vinent, dia 10 de febrer, a 2/4 de 8 al Museu del Ter, la conferenciant serà Ester Busquets, doctora en filosofia, que compagina la docència universitària a la UVic amb la coordinació de la Càtedra de Bioètica. Aquí s’estirarà el fil sobre el concepte de Grup, i en concret de la importància de fer comunitat per construir alternatives.

La motivació de les jornades és fer valdre el llarg camí recorregut per l’entitat en els seus més de 30 anys de trajectòria. Especialment ara que precisament en fa 25 de la sentència de l’anomenat cas Puigneró, que arran d’una denúncia del GDT per uns abocaments a la riera del Sorreigs, va portar a la presó a l’empresari tèxtil Josep Puigneró. Era la primera vegada en la història que un empresari anava a presó per un delicte ambiental.

La jornada aplegà un bon gruix d’oients al Museu del Ter a Manlleu.

Tal com recorda el GDT en la convocatòria de les jornades, va ser un fet transcendent que «va marcar un abans i un després en les polítiques ambientals al nostre país, i va ajudar a crear consciència sobre la importància de cuidar el medi que fa possible la nostra vida». Per al GDT, afegeixen, també va ser una fita històrica, «certament complicada en alguns moments». La sentència condemnatòria, «i sobretot la victòria final en el relat social que es va acabar imposant», afegeixen, va propulsar fortament l’entitat, en un context creixent de consciència ambiental.

«L’ecologisme estava de moda», reconeixen, i el GDT va aconseguir «amb rigor, arguments, ironia i bon humor», posar en el debat públic gran quantitat de temàtiques ambientals, «connectant les problemàtiques més globals amb la seva concreció a escala local». D’aquí que al cap dels anys, ara s’imposin aturar-se una vegada per parlar i debatre «per entendre el món que vivim, comprendre els canvis socials i la incertesa creixent». «Cal fer-nos les preguntes adequades i saber-nos adaptar als nous reptes del moviment ecologista», asseguren. Segons el GDT, les jornades han d’ajudar a visualitzar horitzons millors i reptes estimulants. «No té cap sentit que ens encomanem del catastrofisme en què s’està instal·lant gran part de la societat», assenyalen.

Gabriel Borràs, durant la seva intervenció.

 

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.