Fineix juliol i arriba, sense impaciències, el nou lliurament de La Resistència, el número 18, que aguanta la diversitat meteorològica de la canícula d’aquest estiu amb serveis mínims, però sempre amb certeses i novetats que esperem que captivin el vostre interès. Tot plegat mentre el feixisme avança sense aturador als nostres carrers, empès ara pels neofalangistes dde C’s —senyal que anem pel bon camí, encara que, també, clara indicació que, d’alguna manera, no podem deixar de defensar-nos davant la violència que exerceixen els colonialistes, que s’emparen el seva democràcia imperial i els seus tribunals d’excepció.

  • Per desgreixar una mica tota aquesta abassegadora realitat, el periodista Toni Coromina ens explica a La sopa d’all i altres invents, la llegenda sobre aquesta menja i el sobirà Jaume I El Conqueridor.
  • Però, compte!, el també periodista Josep Maria Sebastian —ja més recuperat dels seus problemes de visió—, ens adverteix, precisament, que la ràbia humana pot ser i de fet és més perillosa que la que poden transmetre certs animals, fins a arribar a l’odi que escampen personatges nefastos com Albert Ribera. Ho explica a l’habitual L’home i els seus límits i, a més, ho acompanya del film d’Ingmar Bergman Das Schlangenei L’ou de la serp»), estrenada el 1977, on, en el marc marc d’una societat sense rumb ni esperança, desenvolupa la història d’uns personatges que semblen no poder escapar a un destí terrible, el germen del qual es gesta en els anys vint del segle passat al Berlín de la República de Weimar.
  • A banda dels microrelats imperdibles de juliol de Jordi Remolins —aquest cop centrats en els nefastos efectes de la ingesta desmesurada d’alcohol—, Xavier Borràs fa dues ressenyes de sengles novetats de l’escriptor i lingüista alturgellenc Josep Espunyes (Peramola, 1942), que tot just acaba de publicar dos llibres imperdibles d’interès resistencial. D’una banda, Municipi de Peramola. Toponímia («Col·lecció d’estudis locals», 5, 258 pp.) i, de l’altra, Món rural. Mots que es perden («Mots del cim», 24, 196 pp.), ambdós fets a Edicions Salòria.
  • El nostre editor també insisteix en les seves Notes esparses des de la Vall d’en Bas d’aquest juliol en aspectes del periodisme (la nefasta pèrdua del Brusi), el vuitantè aniversari de la Batalla de l’Ebre i les seqüeles del canvi climàtic (a partir d’una entrevista amb el nostre biòleg resistencial, Gabriel Borràs), amb un sorprenent vídeo final sobre les conseqüències de la brossa plàstica a mar.
  • Justament, el petit dels germans Borràs, torna amb el report Què passa amb la biodiversitat a Catalunya?, en què es fa diverses qüestions —de resposta no pas fàcil— i ens proveeix de bones pistes sobre el problema que plantegen les dades contingudes al darrer Informe sobre l’estat del Medi Ambient a Catalunya, corresponent al període 2011-2015, on es manifesta que en més d’un terç del territori de superfície protegida existeix una reducció del 13% del nombre d’espècies d’animals.
  • També al juliol els amics Nan Orriols, amb l’insubstituïble El Serpent, i Esther Pujadas, amb les imprescindibles Curiositats Lingüístiques no fan vacances, amb què vosaltres també podreu entretenir, informar i formar les vostres.

Tornarem a l’agost, a punt d’iniciar un final d’estiu que s’anuncia calent, no tant per les temperatures, ans segurament pels esdeveniments polítics, que haurien de menar ja a l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i l’exercici lliure de la República.

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.