Curiositats lingüístiques

[Encetem aquesta secció sobre «Curiositats lingüístiques», publicades periòdicament al Diari de Manlleu, de la mà d’Esther Pujadas, professional de la llengua de llarga trajectòria.]

El català, com a llengua viva, combina permanentment mots i expressions tradicionals amb neologismes ─noves unitats lèxiques─ com a reflex del progrés i l’evolució de la societat i de la necessitat de comunicació i entesa entre els seus parlants.

En aquest apartat que avui estrenem, inspirat en L’Estenedor, revista virtual del Servei de Català de Mollet del Vallès, posarem de manifest la riquesa lingüística de la nostra llengua amb exemples, com a mínim, curiosos.


Partícep o partícip?

La paraula adequada per expressar que algú té part en alguna cosa és partícip. Es fa servir sovint amb el ver fer (fer partícip algú d’alguna cosa). Per exemple: M’ha fet partícip de la seva alegria.

Aquest adjectiu és invariable pel que fa al gènere. Així doncs, la frase És partícip del seu èxit es pot referir tant a un home com a una dona (ella és partícip o ell és partícip).

Si els castellers us fan partícips de l’execució d’un castell tot col·locant-vos al basament (part inferior d’aquesta construcció humana), estareu fent pinya; expressió que, fora d’aquest àmbit, també significa ‘conjunt de persones o coses unides o agregades estretament. Una colla d’amics, formar una pinya.


Aplatanar

(Dedicat a l’Anna Llobet)

Amb aquesta calor, segur que molts de nosaltres estem ben…, aplatanats? No!

Amb el sentit de perdre les forces o debilitar-se, el verb castellà aplatanar es pot traduir per:

 • enervar (Fa una calor que enerva)
 • esgotar (o exhaurir) les forces (Amb la calorada ha esgotat totes les forces)
 • abatre’s (Aquesta calor m’abat)
 • esllanguir-se (Amb aquesta temperatura les plantes estan ben esllanguides).

I, amb el sentit de deixar-se dominar per la mandra, podem dir:

 • emmandrir (Amb l’excusa de la calor, en Roc s’ha ben emmandrit)
 • emperesir (Aquesta calor m’empereseix i no faig res en tot el dia)
 • endropir, esdevenir dropo —que defuig el treball— (És un dropo: no hi ha manera de fer-lo treballar)
 • empoltronir (La manca d’activitat empoltroneix alguns joves)

I encara n’hi ha més: engallofir-se, engandulir-se…

Per tant, a partir d’ara, res d’aplatanar-nos!


Rampoina

(Dedicat a l’Olga Collell, de Maresmon)

Heu anat mai al Mercat de la Rampoina de Santpedor? Que què podeu trobar-hi? Doncs roba, calçat, mobles, làmpades i altres rampoines de segona mà. En aquest cas, rampoina significa una cosa d’escàs valor o inservible. Sinònims: trasto, andròmina, fòtil, faramalla, requincalla, farda. En castellà: trasto.

Però també fem servir aquest mot quan ens referim…

 • als brots d’una planta que li són perjudicials i convé treure-li (‘Si no talles les rampoines del roser xuclaran tota la saba’). Sin.: pollís, pollanc. En cast.: chupones
 • a gent menyspreable. Sin.: púrria, purrialla, genteta, gentussa, gentalla, brivalla, plebs. En cast.: purria, chusma, gentuza
 • en contextos poc formals relacionats amb les finances, al valor d’elevada volatilitat, poca liquiditat i d’alt risc a la borsa, que sol tenir un preu baix i es negocia en un mercat estret (Diccionari dels mercats financers). Sin.: valor estret. En cast.: chicharro, valor estrecho.

Cabells i més

(Dedicat al sector de la perruqueria)

Podem parlar de cabells negres, rossos, castanys o fins i tot blancs (i no de canes). Cabells esbullats pel vent, cabells a lloure (o solts, deslligats, desfets) o recollits en un monyo (també anomenat trossa o castanya). A la perruqueria (o a la barberia), podem gaudir d’una estona de lectura o de conversa mentre:

 • ens renten, tallen, pentinen, arrissen o assequen els cabells (amb un assecador de mà o un eixugacabells),
 • ens apliquen un tractament de queratina o ceratina (i no keratina),
 • ens tenyeixen o ens fan flocs o blens (en castellà, mechas),
 • ens fan un massatge al cuir cabellut,
 • als homes també els poden afaitar o retocar la barba, encara que la tinguin hirsuta, és a dir, dura i aspra de pèl.

Expressions derivades: estirar-se els cabells (desesperar-se), fer sortir els cabells blancs (fer patir algú), fer posar els cabells de punta (espaordir, horroritzar)… i, ja en l’àmbit gastronòmic, podem menjar una sopa de cabell d’àngel (tipus de pasta) o una ensaïmada de cabell d’àngel (típica de Mallorca).


Postre o postres

(Dedicat a l’Alícia Marco.)

Parlem de les menges, com fruita, dolços, etc., que es prenen al final del dinar o del sopar. El mot postres en català és femení plural, no pas masculí ni singular com en castellà (el postre). Per exemple: En aquest restaurant les postres sempre són delicioses (i no el postre o els postres).

Pel que fa a la preposició que acompanya aquest nom, tradicionalment s’utilitza per, no pas de. Per exemple: Avui per postres hi ha macedònia (i no de postres).

Aquesta darrera elocució també es fa servir en sentit figurat per expressar ‘a més’, ‘a sobre’ o ‘per si no fos prou’ com a extensió de significat del sentit original. Per exemple: Li van robar la bossa i, per postres, va caure i es va torçar el turmell. Altres expressions amb un sentit equivalent són: a més a mésper acabar-ho d’adobarper si no n’hi hagués prou, etc.


Llàpissos o llapis?

(Dedicat a en Toni López)

En català hi ha noms que són invariables, és a dir, que tenen la mateixa forma en el singular i el plural. Aquest és el cas, per exemple, de llapis, i, per tant, diem: un llapis tres llapis.

Són invariables els noms següents:

 • alguns mots com ara tospolsalbatroscosmos, termos;
 • tots els que acaben amb el sufix grec –itisrinitishepatitisflebitis, etc.;
 • els que acaben amb –uscactusglobusfocus, corpus, fetus, porus, virus, etc.

Per tant, direm, per exemple:

 • S’ha espatllat el termos i no surt aigua calenta.
 • Se li ha escapat el globus i ara s’enfila cap al cel.

Cal recordar, però, que el nom ritu (conjunt de cerimònies d’un culte, per exemple: ritu catòlic) no és un nom invariable: el seu plural és ritus.


«Més boig que un llum de carbur»

(Dedicat a en Nan Orriols)

Un llum de carbur, també anomenat carburer, és un aparell d’il·luminació que utilitza el gas acetilè com a font de llum, aconseguint una flama molt lluminosa mitjançant la reacció química entre el carbur de calci i l’aigua.

El funcionament de vegades irregular d’aquests llums va donar lloc a la dita Estar més boig que un llum de carbur (o de carburo, mot no normatiu però molt més habitual en el llenguatge oral) per referir-se a algú que ha perdut la raó, que no hi és tot. Sinònims: ‘estar com un llum’, ‘estar com un llum de ganxo’ ‘estar malament del cap’, ‘viure en un altre món’, ‘boig com una cabra’.

Sovint, tot s’arreglava afegint-hi oli i d’aquí ve l’expressió És com posar oli en un llum. Altres vegades calia mocar el llum, o sigui, escapçar el moc, que era la part ja cremada del ble. Aquesta operació també s’anomenava llevar el cremallot.


Avui, un altre insult

(Dedicat a en Joan Dot, el pare Dot; aquest article, no l’insult!)

Fa uns dies, parlant amb en Joan i la Maria, uns bons amics meus, va sortir a la conversa, de manera afectuosa, el mot castellà gilipollas, i de seguida vaig pensar que calia dedicar-li una curiositat lingüística.

Segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, gilipollasés un adjectiu o substantiu propi del llenguatge vulgar que s’aplica a una persona nècia, estúpida (faltada d’intel·ligència). Però quan s’utilitza en català, moltes vegades es fa amb un altre significat, el de ‘persona enutjosa, que molesta, que a tot troba obstacles’. De fet, aquesta és la definició de torracollons, traducció degilipollassegons eldiccionari de l’Enciclopèdia Catalana.

Així, podríem dir, per exemple: M’ha tornat a trucar el torracollons d’en Marc: no li agrada el nou color de l’habitació. Ja l’hem pintada tres vegades!


Fotimer

(Dedicat a Maresmon.)

En la frase ‘Quin fotimer de llibres!’, tothom entén que n’hi ha una gran quantitat, però potser pocs sabeu que aquest mot prové de l’expressió ‘fot-n’hi més’ (fot-n’hi mé, fot-hi’n mé… fotimer).

En català, hi ha molts altres termes que expressen ‘abundància’: una pila, un munt, un tou, una mà, una colla, un grapat, un gavadal, una munió… i també fotra li fotralada, aquests dos darrers, com fotimer, derivats del verb ‘fotre’; tal com diu el lingüista Pau Vidal, «potser un dels verbs de més rendiment en català. No és estrany, tenint en compte que una de les conseqüències de fotre és parir. Quants fills té el verb ‘fotre’escampats pel diccionari? Un bon fotimer!».

I, en castellà, ‘fotimer’ té moltes possibilitats: una porrada, un montón, una burrada, una nubarrada, una bestialidad, un mogollón, la tira…


Vailets

(Dedicat a la Cristina Riera.)

Ja fa unes quantes dècades que s’instal·len en boscos i camps unes tanques fàcilment desplaçables formades per diversos fils metàl·lics electrificats que transmeten una petita descàrrega elèctrica d’un valor no perillós perquè els ramats no s’escapin de les pastures que tenen assignades.

Aquest element tan utilitzat pels ramaders s’anomena de diverses maneres: alguns mots fan al·lusió al seu aspecte tecnològic, com tanca elèctricao filat elèctric, i d’altres, a la seva funció, com fil vaquer(o, simplement,vaquer), fil pastorpastor elèctric (o pastor) o fins i tot vailet.

En aquests darrers casos, s’ha transferit al fil elèctric la tasca que desenvolupaven les persones. Per exemple, si un vailet (noi que ajuda o fa d’aprenent d’un pastor) guardava un ramat, el fil elèctric s’anomena també vailet, seguint aquesta lògica.

Cal recordar altres significats de vailet: patge o escuder, i també, nen o nena, i en aquest darrer cas, té femení: vaileta.


Bisbes exquisits

És evident que, en un territori com el nostre, els embotits havien de ser els protagonistes d’alguna curiositat lingüística. Avui parlem de la botifarra curta i ampla, feta dels budells més gruixuts del porc —sacsoner, culà i cec o paltruc—(i, en alguns casos, de la bufeta o l’estómac) i farcida principalment de carn magra adobada, blanca o negra (amb sang).

Bull/bisbe(Osona, Ripollès…), bisbot(Pallars), paltruc (Girona), donegal (terres de Ponent)…, hi ha molts noms per designar un producte molt semblant, la composició i la forma del qual varien segons la zona d’elaboració. N’hi ha de fetge, de llengua, de freixures, de ronyons, etc.

Hi ha qui diu que el nom de bisbe(en alguns llocs també en diuen abat) ve del costum de fer un present amb els millors productes a l’autoritat eclesiàstica, o com a ofrena noble al senyor feudal, com és el cas de donegal, que ve del llatí dominicalei significa ‘del senyor’. A aquests embotits se’ls afegien les carns més nobles i habitualment la llengua, sencera o a trossos.

I acabem amb una expressió que conté aquest mot clerical: fer un bisbe (dir dues persones alhora una mateixa expressió casualment). Sembla que no és més que la deformació de fer un bis, repetir la lectura o l’execució d’una cançó, poesia, etc.


Pics i piques

(Dedicat a en Ramon Orriols.)

En Ramon sovint m’il·lustra amb paraules que sent entre els seus veïns ceretans sobre les quals m’agrada donar voltes. Avui parlem de picsi piques, primer, com a cims aguts d’una muntanya.

Malgrat que el mot pic és força freqüent en la toponímia orogràfica de Catalunya, el sinònim femení pica hi és més escàs; al Nomenclàtor oficial de Toponímia de Catalunyanomés consten la pica de Cerví i la pica d’Estats. Sobre l’ús d’un mot o l’altre, en Ramon té una teoria: els cims anomenats piquessón culminats per dos turons bessons i propers, com si fossin merlets.

Però, entre altres significats, pictambé vol dir:

 • Eina de ferro o d’acer amb mànec de fusta que serveix per a excavar un terreny.
  · Tanc situat a proa o a popa on s’emmagatzema l’aigua dolça d’un vaixell.
 • Cop donat a la porta amb el picaporta.

I, pica:

 • Arma antiga similar a una llança.
  · Peça còncava de pedra destinada a rebre aigua o un altre líquid.
 • Mida tipogràfica que correspon a la sisena part d’una polzada anglosaxona.

Pèsols i tirabecs

(Dedicat a la Nuri Mundet.)

Els pèsols són els fruits de la pesolera i, igual que els cigrons, les llenties, les mongetes seques, les faves o la soja, són llegums, aliments molt beneficiosos per a la salut.

De pèsols n’hi ha de moltes classes i es poden menjar de moltes maneres, generalment desgranats però alguns també amb tavella (embolcall o beina del llegum), com els tirabecs, varietat allargassada que es menja tendra i que també s’anomena estirabec, pèsol caputxí o pèsol garrofí; i en castellà, tirabequeo guisante flamenco.

Més eixerit que un pèsol: expressió que fem servir per indicar que algú és molt eixerit o despert. Sembla que podria provenir del fet que els pèsols contenen vitamines beneficioses per al bon funcionament del sistema nerviós, que ajuden a superar el nerviosisme i, fins i tot, a tenir un estat d’ànim més positiu.

També existeix la variant més trempat que un pèsol.


Abrilejar

Abrilejar té dos significats: d’una banda, l’hivern, presentar un temps primaveral; i de l’altra, l’abril, presentar un temps variable, amb ventades i pluges freqüents. Aquest any s’han donat tots dos, però avui em centraré en el fet de ploure i en algun tipus de pluges.

La precipitació és la caiguda d’aigua provinent de l’atmosfera que, en forma sòlida o líquida, arriba fins a la superfície terrestre. Quan plou lleugerament a gotes petites i nombroses, parlem de plovisquejar, però també de borrimejar, gotellimar, plovinejar, ploviscar, gotejar, repixar, espurnejar, repintar o roinejar (que no vol pas dir ser roí).

Si filem més prim, i parlant del nom de la precipitació de gotes d’aigua d’un diàmetre inferior a 0,5 mm, també podem remenar i triar entre plovisqueig, plugim, roina, ruixim, repix, aiguamoix, ploviscó, ploviscol, plovisc i també xim-xim (pluja menuda i seguida; en castellà, sirimiri, traduït a vegades pel mot no normatiu xirimiri).

Ja ho veieu: gairebé hi ha tantes maneres de parlar de la pluja com gotes deuen caure!


Insults…, amb afecte!

(Dedicat a Maresmon)

Insultar vol dir ofendre amb actes o paraules (insults) ultratjosos, però avui ens referim a tota una colla de mots que fem servir amb un to més aviat afectuós:

 • Capsigrany. A part de ser un ocell (molt bonic, per cert), també s’aplica a unapersona de poc seny, poc espavilada, no gens entenimentada.
 • Carallot. Home encantat, aturat, condescendent per badoqueria.
 • Vell xaruc o vella xaruga. Quan volem dir a algú que repapieja, caduqueja o fa catúfols. En castellà: carcamal.
 • Curt de gambals. Aturat, encantat, sòmines… De gamba, forma italofrancesa de camaGamba s’usa especialment en l’expressió tenir bona gamba (o tenir gamba), ‘tenir bona cama’.
 • Pallús/pallussa. El pallúsés el rebuig de la palla, i d’aquí n’ha sorgit el derivat pejoratiu per definir una persona aturada, beneitota.
 • Cràpula. Mot d’origen grec que vol dir ‘embriaguesa’.S’aplica a les persones que habitualment s’embriaguen o que, sovint, viuen en la disbauxa. S’aplica a qui passa de tot o és un fresc.

No acabaríem mai!


Combregar amb rodes de molí

Segur que molts de vosaltres heu anat a combregar alguna vegada; és a dir, que heu pres l’hòstia, tros prim de pa àzim (sense llevat) que el sacerdot consagra i ofereix en la celebració de la missa. Però… us han fet mai combregar amb rodes de molí? És clar que no em refereixo en sentit literal, no sabríem ni com posar-nos-hi!

Aquesta expressió significa creure, o fer creure a algú, coses absurdes, inversemblants: ‘Ens volen fer combregar amb rodes de molí. Es pensen que som estúpids’. Sinònims:

 • tenir un bon davallant (el davallant és la gola o l’aparell digestiu; en sentit figurat, empassar-s’ho tot)
 • tenir bona barra (ésser molt menjador; deriva a ésser excessivament crèdul)
 • beure a galet
 • tenir (o portar) llana al clatell
 • ésser un tros de carn batejada

Ja veieu quina varietat tenim per dir el mateix!


Clepsa

(Dedicat a en Nan Orriols)

La clepsaés la part alta o la closca del cap: ‘No és ben calb, però se li veu la clepsa’. També es fa servir, en sentit figurat, com a sinònim d’intel·ligència: ‘En Manel és molt dur de clepsa’. Etimologia: d’origen expressiu, probable combinació d’elements formals i semàntics de mots com closcacapça(capdamunt d’un cos) i clapa.

Amb aquesta mateixa varietat de sentits, en català tenim molts altres mots que, en diversos contextos, poden funcionar com a sinònims:

. calba; en un calb, part del cap desproveïda de cabell

. carbassot; en castellà, coco. ‘Li han ficat aquesta idea dins el carbassot’

. cervell; seu del pensament, intel·ligència, seny, judici

. closca; conjunt dels ossos que formen la part exterior del crani

. crani; cavitat òssia del cap en què està contingut l’encèfal

. crisma; enteniment, seny. ‘Tantes desgràcies li han fet perdre la crisma’

. ment; conjunt de les facultats intel·lectuals o de les funcions psíquiques

. testa; cap d’una persona o d’un animal

. tupí; cap d’una persona (només consta al Dicc. Alcover-Moll).’Al tupí, aquella dona hi tenia més pardals que cabells’

.xolla; closca del cap; seny o enteniment. ‘Quina poca xolla que tens!’


Al·logen o halogen?

Moltes vegades tenim dubtes a l’hora d’escriure aquesta paraula; i és que, en realitat, són dues i tenen significats diferents:

. El mot al·logen significa ‘originat fora del lloc actual, provinent d’un altre lloc’. Exemple: Aquell estat va néixer amb un trenta per cent de població al·lògena. Derivats: al·logènic.

. En canvi, halogen fa referència al grup d’elements químics amb capacitat d’unir-se directament amb un metall; comprèn el fluor, el clor, el brom, el iode i l’àstat. En el cas d’un llum o una làmpada, significa que conté una certa proporció d’un halogen i fa una claror blanca i brillant. Exemple: He comprat una bombeta halògena. Derivats: halogenació, halogenat, halogenant, halogenur.


Tisores o estisores?

Ambdues formes són correctes per designar l’instrument de dues làmines amb mànecs entrecreuades que serveixen per tallar. L’addició d’un fonema no etimològic (per comoditat articulatòria, per analogia, etc.) a un mot rep el nom general d’epèntesi. Vegem-ne altres exemples ben coneguts:

. esmolls(o molls), instrument metàl·lic a mode de pinces que serveix per agafar les brases del foc

. estenalles(tenalles), instrument de metall que serveix per agafar fortament alguna cosa, arrencar-la, tallar-la, etc.

. estovalles(tovalles), peça de roba de diferents mides i dibuixos que es posa estesa sobre la taula en parar-la per servir el menjar

. escarlet(carlet), bolet comestible de barret rosa porpra que viu en boscos de planifolis

. escarxofa(carxofa), part comestible de la carxofera. D’aquest mot deriva precisament escarxofar-se, posar-se ben ample en un seient amb tota comoditat. En aquest cas, però, no podem dir carxofar-se. Coses de la llengua…


Verbs curiosos amb la E

(Dedicat a Maresmon)

La meva amiga Mercè m’ha fet arribar una llarga llista de paraules que encurioseixen les dones, sempre infatigables, deMaresmon. Avui, alguns verbs que comencen amb la lletra E:

. Esmerilar. Tot i que vol dir polir el vidre amb esmeril (varietat de corindó) i envellutar una pell o un cuir fregant-los amb un abrasiu, qui no ha sentit algun cop l’expressió col·loquial ‘Esmerila, que faràs tard!’ per instar algú a afanyar-se?

. Esfilagarsar. Derivat de filagarsa (penjarella de fils), vol dir desfilar-se per l’ús: ‘Aquesta roba s’esfilagarsa amb facilitat’.

. Esmicolar. Desfer en miques (no en micos), en bocinets menudíssims; Sinònim: esmicar.

. Entortolligar. Retòrcer o embolicar en espiral, com p. ex. les lianes als arbres, o la llengua si volem parlar molt ràpid! Per bé que Verdaguer preferia ‘entortelligar’, tant a Canigócom a L’Atlàntida, a partir de les edicions de 1878 ja li van canviar la e per la o.

. Escatimar. Escassejar, regatejar, estalviar, donar menys del que convé o pertoca. Hi ha qui escatima esforços, recursos… però no escatimeu mai un somriure!


Gandòfia

(Dedicat a la Fina Vila i altres veïns dels Hostalets de Balenyà)

La Fina em va recordar aquesta paraula que feia molt que no sentia i que he descobert que té significats diversos:

. ‘Et fotré una gandòfia!’ Aquest és l’exemple que em va posar i, amb aquest sentit, precisament no surt en cap diccionari. El DIEC sí que recull, en canvi, mots sinònims com clatellot, castanyot, calbot, mastegot, plantofada…

. Al Diccionari Alcover-Moll, Gandòfiaés el ‘nom burlesc que donen a la ciutat de Gandesa els pobles de la seva rodalia’.

. A enciclopèdia.cat defineixen el mot com ‘possible escarni de la ciutat belga de Gant, terra utòpica on «als que treballen, assoten, i als que jeuen, passen renda», i on tot és de franc.’

. A Proverbis, dites i frases fetes de Blanesd’Elisa Sola (1999), hi surt l’expressió ‘Estar gras com en Gandòfia’. En aquest cas, Gandòfia era el sobrenom d’un jutge de primera instància de Blanes, un personatge molt popular i carismàtic, tant per la seva simpatia com per la seva condició de gras.

. I, ja per acabar, també hi ha qui fa servir gandòfiaper parlar d’un menjar de mala qualitat. En aquest cas, probablement derivat de ‘gasòfia’ (en castellà, bazofia).

I a vosaltres, us sona aquest mot?


Caga i més…

(Dedicat a l’Olga Collell)

A més de ‘cagar el tió’, aquest mot escatològic ha originat moltes altres expressions, per exemple:

. ‘Ésser un cagallàstimes‘. Es diu d’una criatura xicoteta i amb poca vitalitat que puja en un ambient pobre i, a més a més, és petita, desnerida i va mal vestida; és a dir: que ho té tot en contra. Ex.: Aquesta criatura és un cagallàstimes. Sinònims: desgraciat, infeliç, malaurat.

. ‘Més vell que cagar ajupit‘. Persona o cosa molt vella, que ha durat, que ha servit, llarg temps (oposat a «nou»). El meu germà porta un cotxe més vell que cagar ajupit. Expressions sinònimes: més vell que la tinya, que l’arna, que el pixar ajupit, que el pixar a terra, que l’escopir a terra, que els camins, que l’anar a peu, que la picor…

. ‘Donar una gla per fer cagar un roure‘.Vol dir ‘donar una cosa amb la finalitat d’obtenir-ne una altra de més valor’. Ex.: Sempre que el tiet ve de visita, ella el va a buscar a l’aeroport, i a canvi ell li paga els estudis. Això sí que és donar una gla per fer cagar un roure! Expressió sinònima: mirar-ho tot pel forat d’un ral.


Cançó de l’enfadós

Diem que una cosa és enfadosa quan ens causa enuig, és a dir, molèstia, fort desplaer o contrarietat i, per tant, ens la voldríem treure del damunt.

D’aquest mot sorgeix la ‘cançó de l’enfadós’. Aquesta cançó tenia la característica que, quan s’acabava una frase, lligava el final amb el començament i es tornava a repetir tota la lletra i, si volies, no s’acabava mai i sempre deia el mateix.

Per similitud, també fem servir aquesta expressió per descriure la conducta d’algú que repeteix excessivament i amb molta insistència una determinada actuació fins a enutjar o irritar qui l’envolta: ‘Per més que m’ho demanis no t’ho compraré. Sembles la cançó de l’enfadós!’

Expressions sinònimes, segons el context: repetir-se una i altra vegada, ser el conte de mai no acabar, fer la nyic-nyic, ser molt pesat, un plom, un corcó, una paparra…


Refredats i derivats

(Dedicat a la Teresa Llimós)

Avui que tinc un refredat de mil dimonis és el dia ideal per parlar de:

. Galipàndria, alteració de calapàndria o calipàndria (tots tres mots són al DIEC i signifiquen refredat fort) i, prèviament, probablement de calamàndria ‘espècie d’abric gros i pesant’ per comparació amb un mal pesat que ens tapa, amb possible influència de engalipar ‘ensarronar’. Ha agafat una bona galipàndria!

. Cadarn, substantiu sinònim de refredat. En deriven encadarnar (Què fas a la finestra en camisa? No tens por d’encadarnar-te?) i cadarnós (adjectiu: refredat, encadarnat).

. Constipat i grip ja ens sonen molt més, però potser avui també aprendrem que, de ‘covar un refredat’, també se’n diu coldre un refredat.

Apa, tapeu-vos força!


De quan jugàvem al carrer…

(Dedicat a l’Anna Piella)

L’Anna em va recordar una expressió que, quan de menuts jugàvem al carrer, fèiem servir sovint i ara, en canvi, costa molt de sentir: ‘fer estrafolla’ (fer trampes, enganyar). Està recollida al DIEC, igual que ‘mistificar’ (falsejar, enganyar algú abusant de la seva credulitat), però no hi és, en canvi, la variant col·loquial ‘mistrifals’.

Tot aquest vocabulari l’utilitzàvem tot jugant…

…a bales (en castellà, canicas); alguns en dèiem xinel·les, terme que el diccionari normatiu només defineix com ‘sabata lleugera, de sola prima, sense taló, que s’usa ordinàriament per a estar per casa’

…a la xarranca, a llançar baldufes, a saltar a corda i a goma, al joc del mocador, al dels disbarats, a tirar cromos, a picar paret, a la cuit de l’amagada, a pitxi, a arrencar cebes, a passar l’anell, a saltar gims, a cavall fort (també es va popularitzar el nom en castellà, churro, media manga, mangotero), a la pastora i també a matar (nom que ara, segurament, no seria políticament correcte)

Quins records!


Paraules agrestes…, amb la lletra c

(Dedicat a l’Anna Casals i a en Nan Orriols.)

Per a qui es mou o s’ha mogut per la muntanya o per àmbits rurals, els mots d’avui ─alguns, polisèmics─ els seran molt comuns.

. Com: pronunciat amb la o oberta, és un adverbi (‘de quina manera’) i una exclamació que denota sorpresa o oposició (Com! Encara sou aquí?), però amb la o tancada, un com és un tronc buit ple d’aigua per abeurar el bestiar a muntanya. I també és un sinònim d’obi, recipient de pedra o de fusta emprat com a menjadora de bestiar. D’aquest mot deriva vall d’Obi, una vall que precisament té forma de com, és a dir, de U.

. Cleda: clos fet amb canyes, boixos, etc. per a tancar-hi el bestiar i, també, tanca mòbil de fusta feta amb llistons o bastons que es col·loca al portal d’un corral o d’una pletao mallada (sinònims de cleda).

. Cossi: atuell gran de terrissa, de metall…, de forma troncocònica, destinat principalment a fer-hi la bugada. En deriven cossiada (contingut d’un cossi), encossiar/desencossiar (posar en un cossi/treure d’un cossi), cossioli cussol(receptacles més petits que un cossi, a vegades amb mànec llarg, per a trafegar líquids). I un sinònim de cossi és per (Porta’m el per, que faré la bugada). Quines coses té la llengua!


Epònims

Un epònimés un terme que prové del nom d’un personatge, real o fictici. Tot i que són molt freqüents en el camp de la ciència, també han fet fortuna en molts altres àmbits. Vegeu-ne uns quants exemples ben diversos:

. còctel Molotov, bomba casolana que pren el nom del polític soviètic Viatxeslav Mikhailovitx (1890-1986),conegut amb el sobrenom de Molotov, ‘martell’ en rus

. bany Maria, procediment de cocció que rep el seu nom d’una alquimista coneguda per Maria la Jueva, que probablement va viure durant el segle III

. derbi, partit disputat entre equips d’una mateixa ciutat o regió tradicionalment enfrontats. Prové del mot anglès derby, del nom del comte de Derby (1752-1834), que el 1780 va organitzar la famosa cursa de cavalls anual d’Epsom Downs a Anglaterra

. pantagruèlic/a, molt gran (la gana) o molt abundant (un àpat). Del nom de Pantagruel, gegant fartaner protagonista d’una novel·la de François Rabelais (~1494-1553)

. quinqué, llum, ordinàriament de petroli, proveït d’un tub de vidre i, generalment, d’un pàmpol. Del francès quinquet, del nom d’Antoine Quinquet (1745-1803), farmacèutic francès que perfeccionà aquest llum, inventat per un físic suís

. rímel, pasta cosmètica que s’aplica a les pestanyes per a espessir-les i fer-les semblar més llargues. Adaptació del nom de l’empresa Rimmel de productes de maquillatge, fundada originalment el 1834 per Eugène Rimmel a Londres.


Tabernacle

(Dedicat a la Dolors Aguilar.)

Mot d’origen llatí que significa ‘tenda de campanya’. El DIEC també inclou l’accepció de ‘cabana per a la festa jueva dels Tabernacles’, festa que commemora el suposat èxode del poble jueu en la seva sortida d’Egipte cap a la terra promesa durant el qual els israelites visqueren en tendes al desert; també tenia un sentit agrícola i se celebrava per donar gràcies per les collites.

Però segur que molts lectors heu sentit aquesta paraula aplicada també a les persones (És un bon tabernacle!), en aquest cas, amb un significat ben diferent i que només recull el Diccionari català-valencià-balear: ‘ximplet; persona curta d’enteniment o mancada de gràcia’. Tal com va dir l’escriptor i enigmista Màrius Serra després de visitar Manlleu amb el programa Divendresde TV3, «el lli­gam entre els dos significats no és evi­dent, però el vi hi deu jugar un paper. No pas el vi de la taverna, sinó el del sagrari. O el que devia córrer a la festa dels Taber­na­cles».

Sigui com vulgui, si us diuen que sou uns tabernacles, encara que sigui de manera afectuosa, sapigueu que probablement pensen de vosaltres que sou poc formals, poc de fiar, una mica sapastres o fins i tot tarambanes!


Apunts nadalencs

Ara que ja s’han acabat les festes i els àpats es van normalitzant, sapiguem què hem menjat aquests dies i quan ho hem fet.

A partir de la nit de Nadal (no digueu nit bonaencara que en castellà sigui Nochebuena) i fins a la festa de Reis, passant per la nit de Cap d’Any (igualment, no traduïu Nochevieja per nit vella), les taules s’han omplert de:

. polvorons o mantegades (pastís petit elaborat amb farina, sucre i llard o mantega que es desfà en pols en ser mossegat)

. troncs de Nadal

. torrons de gustos ben variats, com el de crema o crema cremada (en castellà, turrón de yema), el de crocant (no digueu de crocantio de guirlatxe) o el de trufa (la forma torró trufatno és adequada, perquè el verb trufar s’aplica als plats que han estat elaborats amb tòfona)

. tortell de Reis, en castellà, roscón o rosca de Reyes, nom d’on prové l’expressió castellana ‘no comerse una rosca’, però això són figues d’un altre paner…


Martingala

(Dedicat a en Valentí Morera.)

Déu-n’hi-do els significats que té aquest mot!:

. Peça de vestir antiga

. Joc i, també, cop hàbil d’un jugador, acció astuta

. Jugada del joc del monte en què s’apunta a tres cartes contra una
. Corretja que porta el cavall ensellat, que va des de la cingla fins a sota la gola del cavall

. Tira de cuir de determinades empunyadures d’una arma que se subjecta al voltant de la mà d’un tirador, utilitzada per a evitar la pèrdua de l’arma

En el cas dels jocs d’apostes o d’atzar, una martingalaés una combinació, més o menys científica, basada en càlculs de probabilitats, que intenta guanyar. En aquesta accepció, el mot podria provenir de la locució provençal ‘jouga (jugar) a la martegalo’, és a dir, segons la manera de fer dels habitants de Martigues (França) que feien servir calçons ‘a la martingalle’, peces de vestir àmplies en les quals podien amagar armes i sorprendre així els seus enemics, origen del sentit d’estratagema, tampa o engany: No em vinguis amb martingales! 


Cori-mori o corimori?

(Dedicat a la Mercè Pla.)

Fins a l’aparició de l’Ortografia catalana de l’IEC de l’any 2016, aquest mot de creació onomatopeica s’havia escrit amb guionet (cori-mori). Ara, però, cal escriure’l aglutinat: corimori. El mateix passa, per exemple, amb napbuf (persona de poca alçada) i ratbuf (rata d’aigua).

Però, d’on prové corimori i què vol dir? Etimològicament, és una formació ecoica (que imita l’eco) amb ‘cor’ i ‘morir’, potser del tipus ‘cor hi mor’, i vol dir tenir la sensació de defalliment, de buidor a l’estómac produïts per la gana: ‘Avui he esmorzat molt d’hora i ara ja tinc corimori’.

Aquesta expressió té un sinònim: mal de cor, del qual probablement pren el nom l’herba del mal de cor (Leonurus cardiaca), ja que, entre altres propietats, sembla que alleugereix alguns trastorns de l’estómac.

*Quan escric aquesta curiositat lingüística, ja fa uns quants dies, massa, que 4 presos polítics fan vaga de fam. Tant de bo que, el dia que es publiqui, ja no tinguin corimori.


Ni ‘diferenta’ ni ‘intel·ligenta’

(Dedicat a l’Imma Molist.)

Els adjectius serveixen per descriure les qualitats i les característiques de les persones, els animals i les coses. La majoria són variables en el gènere (masculí i femení) i el nombre (singular i plural) i concorden en gènere i nombre amb el nom que complementen: ocell majestuós, casa majestuosa, cotxes majestuosos, ciutats majestuoses.

Però, pel que fa al gènere, també hi ha adjectius invariables, en què el masculí i el femení tenen la mateixa forma. Els més comuns són:

. els acabats en -ble: feble, amable… (noi amable, noia amable)

. els acabats en -ant o -ent: amargant, insolent… (sabor amargant, ametlla amargant)

. els acabats en -ista: esportista, altruista… (gest altruista, persona altruista)

. la majoria dels acabats en -al, -el o -il: actual, fidel, fàcil… (examen fàcil, lliçó fàcil o difícil)

. la majoria dels acabats en -ar o -or: particular, anterior… (camí particular, conversa particular)

. la majoria dels acabats en -a àtona o -e àtona: belga, jove… i molts colors ─taronja, lila, fúcsia, magenta, carbassa, turquesa…─ (vi jove, persona jove)

Per tant, no digueu: L’Ona, que és molt ‘amabla’ i ‘intel·ligenta’, ha regalat un rellotge al seu germà, un noi estupend molt ‘esportiste’ que porta un cotxe ‘taronge’.


D’animals i sàpiens

Fa uns mesos vaig parlar de tòtils i gamarussos com a noms d’animals que també es relacionen amb persones. Avui continuarem estirant aquesta madeixa (o troca) i parlarem de…

. Musaranya(atenció, escrit amb una sola s i pronunciat amb s sonora); no és pas una classe d’aranya sinó un mamífer insectívor més petit que el ratolí.

. Mirar les musaranyes. Sembla que aquesta expressió es podria haver originat quan alguns pagesos que estaven treballant al camp es distreien veient com les musaranyes sortien de sota terra cap a l’exterior. Llavors, se’ls deia que estaven (literalment) mirant les musaranyes i, per tant, estaven perdent el temps en comptes de treballar. Amb el temps, l’ús d’aquesta expressió s’ha generalitzat en altres àmbits i s’aplica a tothom que està absort en pensaments sense importància, sense fer res de profit.

I ara, unes quantes comparacions animals-sàpiens que no necessiten gaires explicacions:

. Arrapar-se com una paparra (persona enganxosa)

. Estar fort com un toro (persona molt robusta)

. Caure com mosques (morir)

. Estat més pelat que una rata (es diu d’una persona molt pobre)

. Estar com peix a l’aigua (trobar-se molt a gust en un lloc)

. Estar com una cabra (ésser eixelebrat, esbojarrat)

. Anar com sardines (anar estrets)

Continuarà…


Qui no té un all té una ceba

Aquesta expressió significa que tothom té problemes, i es diu quan algú vol relativitzar les xacres o les desgràcies d’algú altre.

Però, dieu ‘all’ o ‘ai’? I com pronuncieu aquestes altres paraules, amb ll o amb i?: jo, ull, fullola, genoll, treball, vell, vermell, vull, dalla, ullals, tovallola, senalla, cagallons, estenalles, cullera, palla, cella i, fins i tot, bleda assolellada (persona no gens espavilada, mancada de vivor).

El ieisme ─fenomen que consisteix a pronunciar ‘i’en comptes de ‘ll'(ella)─ dit històric o etimològic era general en el català oriental antic i és acceptat en els parlars on es conserva: català balear i català central al nord de Barcelona, per tant, també a Osona. Aquest fenomen és acceptable (només oralment) en els parlars en què és propi, llevat dels registres més formals, en els quals convé adoptar la pronúncia amb ll.

Fins i tot alguns cognoms pateixen ieisme: Botei o Botey (per Botell, tipus de bota), Monteis o Munteis (per Montells, topònim), Pahissa (per Pallissa, part d’un edifici)…

Però, atenció, quan aneu a comprar botifarra crua deixada assecar, demaneu ‘somaia’, no pas ‘somalla’… boníssima!


La riquesa del mot badar

Si el busqueu al diccionari, veureu que té diversos significats:

. obrir (Va badar tres dits la finestra / Va badar uns ulls com unes taronges)

. presentar una clivella (Les sabates et baden)

. guaitar (Tu, què bades?)

. encantar-se mirant una cosa (Davant l’aparador hi havia tot de gent badant)

. tenir l’atenció distreta, no adonar-se del que convé, deixar escapar una avinentesa (Aquest camí passa arran d’un cingle: no badem / Noi, vaig badar, i tothom ha cobrat menys jo).

Hauríem de procurar no perdre aquesta paraula (i moltes de les que se’n deriven) ni, sobretot, l’acció que representa, entesa també com a meditació, abstracció del que ens preocupa, amb un component de tranquil·litat, de mirar allà enllà.

Actualment, a part de generar l’efecte badoc (alentiment de la circulació en un punt concret causat per la curiositat dels conductors per alguna circumstància, com ara un accident de trànsit),no tenim temps de badocar o badoquejar. La societat fa perdre els badocs o badaires, la badoqueria, els badabadocs… Reivindiquem-los!


Afrontar / fer front

El diccionari normatiu recull tant el verb afrontarcom la locució fer front aamb el significat de resistir sense acovardir-se, oposar-se, plantar cara: Afrontar un enemic; Afrontar la mort, els perills; Si feu això, caldrà que n’afronteu les conseqüències; Fer front als problemes, a l’adversitat…

Això no obstant, hi ha un ús d’aquests verbs que cal evitar: afrontar o fer front a un pagament, una despesa. En aquests casos, pròpiament, no ens hi oposem ni hi plantem cara; per tant, es recomana fer servir altres verbs com atendre, respondre a, fer, satisfero fer-se càrrec de.


Aigua de boca

En català, aquesta expressió no és correcta. La forma adequada és aigua potable, denominació documentada que designa l’aigua apta per al consum humà i per a l’elaboració d’aliments. La denominacióaigua de beure és una forma sinònima i es pot utilitzar si es prefereix fer èmfasi en la característica de poder-nos-la beure.

Els equivalents en anglès i francès confirmen també l’ús dels mateixos sinònims que en català per designar aquest concepte: drinking water o potable water en anglès i eau potable o eau de boisson en francès.


Tiberi (dedicat a en Jordi Canelles)

Un ‘tiberi’ és un àpat suculent. Aquesta paraula sembla que fa al·lusió a l’emperador romà Tiberi (Roma, 42 aC – Misena, 37 dC), gran amant de les orgies i de la bona taula, reforçada per la influència de mots com tibar, tip, atipar i el sufix derivatiu de mots com captiveri, encanteri, vituperi.

Per fer un bon tiberi no calen gaires delicadeses (en anglès, ‘delicatessen’; menjars refinats o selectes, normalment d’importació, que es venen preparats) ni llepolies o gormanderies. Amb un bon plat de cigrons, si són ben bons, també n’hi ha prou!

Sinònims: tec, festí, banquet, xefla, xeflis, fartera, fartanera.

En castellà: comilona, festín, banquete, hartazgo, atracón, tragantón, panzada, pipiripao, cuchipanda.


Avui…Mantis religiosa

Popularment es coneix amb el mot pregadéui és un insecte de la família dels màntids, de cos allargat, notable per com posa les seves potes anteriors, llargues i molt robustes, plegades davant el cap com si estigués en actitud de pregar. També se’n diu pregadéu de rostoll, plegamans i cavall de serpi, en castellà, santateresa.

Dues curiositats: els pregadéus són reis del camuflatge (els que viuen a terra es camuflen de color marró i els que viuen entre les fulles dels arbres, de color verd) i també caníbals sexuals (les femelles d’algunes espècies es mengen el mascle durant l’aparellament).

I dues frases fetes: Estar sol com un pregadéu de rostoll(estar o anar tot sol, o estar sense parents) i Semblar un pregadéu de rostoll(ser encantat, tot distret, que sembla beneitó).


Homes, homenets i cagamandúrries(o cagabandúrries)

Aquesta expressió originària, sembla, de terres valencianes ─fins i tot dona nom a un disc del grup castellonenc Almorranes Garrapinyaes─ també se sent dir per les nostres contrades, moltes vegades, de manera parafrasejada:

— «Hi ha presidents polonesos, falsos presidents i cagamandúrries… i també hi ha cagamandúrriesque acaben sent presidents»

— «Hi ha mags, maguets i cagamandúrries» (aquesta, del Màgic Andreu)

Cagamandúrriesno apareix al diccionari normatiu però es pot trobar a Rodamots: “Persona de poc seny, de poc trellat, que actua de manera irresponsable, que no té gens de formalitat, que fa les coses de qualsevol manera”.

En resum, la frase que encapçala la curiositat lingüística d’avui significa que hi ha tres tipus de persones: les que planten cara als problemes, les que en fugen i les que es riuen de la vida encara que les coses es compliquin.


Va de números

En els noms de les vies urbanes, les dates (llevat dels anys en les dates completes i dels segles) s’escriuen amb lletres: plaça de l’U d’Octubre, carrer de l’Onze de Setembre.

D’altra banda, hi ha nombrosos dies, decennis i anys internacionals declarats per les Nacions Unides. En aquest cas, hem d’escriure la xifra en números i els noms i adjectius, en majúscula. Per exemple, el 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i el Dia Mundial contra la Pena de Mort.


Botellón

Fa temps que en el llenguatge col·loquial sentim el terme botellón per fer referència a la pràctica de caràcter juvenil que consisteix a consumir en un espai públic begudes alcohòliques a baix preu, sovint barrejades en ampolles grosses.

La majoria de mitjans de comunicació han decidit no traduir-lo, perquè es tracta d’una expressió pròpia de l’argot madrileny i perquè en català no existeix un equivalent que expressi exactament el mateix significat i pertanyi al mateix registre.

No és aconsellable la traducció calcada botelló, perquè en català el sufix és diminutiu mentre que en castellà -ón és augmentatiu. Per això, si heu de fer servir aquest mot en un text en català, podeu mantenir la forma castellana botellón (en cursiva, per indicar que es tracta d’un mot d’una altra llengua) o utilitzar expressions descriptives més formals del tipus cultura o hàbit de beure al carrer.


Currículum i altres manlleus

Després de les vacances, segur que molts de vosaltres heu d’actualitzar les vostres dades personals i els mèrits acadèmics i professionals per sol·licitar un lloc de treball. Per tant, heu de redactar un currículum.

Recordeu que aquesta paraula ja està adaptada a la nostra llengua, per tant, és preferible evitar l’expressió llatina curriculum vitae. El mateix passa amb altres mots que ja tenen un equivalent en català, com fòrum, referèndum, quòrum, accèssit…, són manlleus llatins que s’escriuen d’acord amb les regles d’accentuació catalanes.

Així doncs, redacteu un bon currículum i molta sort!


Grata i alguna cosa més

El mot grata de seguida ens fa pensar en l’acció de gratar-nos per fer-nos passar la picor (Si et grates tant et faràs una ferida) o també en una cosa agradable (Una companyia molt grata).

Però també forma part de moltes altres paraules amb significats ben diversos:

 • gratabous, planta herbàcia perenne de la família de les compostes;
 • gratacul, fruit de la gavarrera;
 • gratapalles, ocell granívor groc verdós clapat de negre i rogenc;
 • gratapeus, peu de rata (bolet);
 • grata-sòl, edifici de grans dimensions en què l’amplària predomina notablement sobre la profunditat i l’alçària;
 • gratacel, vela petita que hom hissa a vegades a la part més alta del pal major d’una nau / bàner vertical llarg i estret situat als marges d’una pàgina web / casa de pisos que ateny una alçària molt superior a la normal (també s’anomena gratanúvols).

Sobre els cognoms

 • La ‘i’ entre cognoms. Molta gent posa una ‘i’ llatina entre els seus cognoms. Posar aquesta i depèn de la preferència de cadascú. De vegades, a més, pot ser útil per evitar confusions quan els cognoms coincideixen amb un nom de fonts. Per exemple, en el nom Pere Lluís i Rius, la i ens informa que Lluís és el primer cognom i que no es tracta d’un nom compost. Si es vol incloure aquesta i entre els cognoms i tenir-ne constància escrita, cal adreçar una sol·licitud al Registre Civil.
 • ‘De’ al davant d’un cognom. La partícula connectiva ‘de’ va en minúscula quan se cita el nom complet, però en majúscula quan només s’escriu el cognom: Homenatge a Alícia de Larrocha. Homenatge a De Larrocha.

Va de vacances

Per escriure el període de vacances hem de fer servir la correlació des del/des de l’ (escrit separat) fins al/fins a l’ (i no pas fins el) i el nom dels mesos en minúscules: Fem vacances des del 5 de juliol fins a l’1 d’agost.

D’altra banda, si aneu de viatge, esperem que la vostra agència no faci una reserva de places per sobre de la capacitat real amb la intenció de cobrir possibles anul·lacions, perquè hi haurà una sobrereserva (no overbooking).

Podeu reservar plaça en un hotel, un apartament o un bungalou o fer com els cargols i emportar-vos la casa a sobre viatjant en càmper o autocaravana.

Bones vacances a tothom!


Eixugar o assecar

Una cosa eixuta és la que ha perdut la humitat que la cobria i una cosa seca,la que ha perdut la seva aigua constituent:

 • Estén la roba, que s’eixugarà de seguida.

– Tinc la gola seca de tant parlar.

El castellà empra el verb secar per expressar els dos conceptes. Això fa que, a voltes, cometem errors: M’he assecat les mans (si ho féssim, ens haurien quedat com un fuet).

D’eixugar en deriven, per exemple, eixugavidres (rasclet de goma que serveix per a eixugar o netejar els vidres) o eixugacabells (també es pot dir assecador).


Està bo o és bo?

(dedicat a l’Imma)

Quan parlem de menjar o de beure, l’expressió castellana ‘estar bueno’ cal traduir-la per ‘ésser bo’. Per exemple: Está muy bueno este pastel / És molt bo aquest pastís.

Anàlogament, i en una altra situació, parlant per exemple de l’aigua d’un riu, direm que ‘és neta o és freda’, en comptes de ‘està neta o està freda’.

‘Està bo/bona’ és correcte si parlem d’una persona (o animal) que estava malalta i ja s’ha curat: ‘La Berta va tenir un atac de reuma però ara ja està bona’.

Les expressions del tipus ‘Aquell noi està molt bo’, cal reservar-les només per als registres més informals.


Empoderar/apoderar

Malgrat que darrerament sentim o llegim sovint el mot empoderar, la denominació catalana adequada per designar l’acció de donar els mitjans a una persona o un grup social per enfortir el seu potencial en termes econòmics, polítics o socials és apoderar. Per exemple:

És fonamental apoderar aquest col·lectiu perquè participi plenament en la vida del municipi. 

La confiança en un mateix i el reconeixement de la força interior són essencials per apoderar-se.

El verb empoderar no és adequat en català.


Hi ha frases que cremen

Durant la revetlla de Sant Joan, segur que molts de vosaltres vau fer una foguera (per eliminar objectes de fusta inservibles, per purificar la casa o per celebrar el solstici d’estiu). I és que el foc és gairebé màgic. Potser per això ha originat tanta fraseologia catalana:

. Ser foc d’encenalls (ser una fotesa).

. Treure foc pels queixals (manifestar gran irritació).

. Tirar llenya al foc (augmentar les discòrdies, afegir motius de baralla).

. Treure les castanyes del foc (fer una cosa que beneficia altri).

. Fugir del foc i caure a les brases (resoldre un problema i crear-ne un altre).

. Fer foc nou (recomençar una cosa que hom considera que l’havia començada malament).

. Trobar-se entre dos focs (estar en una situació conflictiva, entre dos perills, dos adversaris).

. Jugar amb foc (exposar-se imprudentment al perill).

. Per fondo que es faci el foc, el fum sempre respira (els problemes no es poden amagar).

. Posar les mans al foc (manifestar la certesa, la seguretat que hom té d’alguna cosa).


Sobre la celebració de Sant Joan…

El mot castellà verbena designa dues coses diferents en català:

— berbena, planta que escampa una olor profunda i a la qual s’atribueixen poders afrodisíacs; antigament s’oferia als déus com a ofrena;

— revetlla, festa popular que es desenvolupa les nits que precedeixen certes diades.

Ja vau celebrar com cal la revetlla de Sant Joan? Recordeu que, segons els estudiosos de la gastronomia festiva, la coca que es menja durant aquesta celebració ha de tenir una mida canònica: el doble de llarg que d’ample.


Marxandatge

Relació comercial establerta entre un artista i un marxant perquè aquest promogui, vengui i difongui les seves obres d’art (quadres, escultures…).

En l’àmbit de l’empresa, pràctica de màrqueting en què la marca o imatge(logotip, personatge, etc.) d’un producte o servei (p. ex.: un museu) s’utilitza per vendre’n d’altre (pins, tasses, bolígrafs…). En anglès, merchandising.

Moltes vegades, l’embalatge o presentació.


Va de vent

L’instrument per mesurar-ne la velocitat és l’anemòmetrei el penelln’indica la direcció. Els aerogeneradorsserveixen per aprofitar l’energia eòlica.

Algunes frases fetes en relació amb aquest mot:

. Cel rogent, pluja o vent (els núvols de color vermellós són senyal de mal temps)

. Bon vent i barca nova(expressió de comiat a una persona o una cosa que no ens fa res de perdre)

. Sap el vent i no sap el torrent(haver sentit parlar d’una cosa però no haver-ne tret l’entrellat)

. Quan plou, plou; quan neva, neva; quan fa vent, aleshores fa mal temps (els dies de vent són molestos per a tothom, mentre que la pluja i la neu solen ser apreciades pels pagesos).


Tal com 

Per dir que les coses són d’una manera determinada,es fa servir la construcció comparativa tal com (i no tal i com). Per exemple:

La festa va anar tal com et vaig dir.
Ho faré tal com dius.
Tal com indica el calendari, dilluns vinent és festiu. 

Cal recordar que la funció de tal és reforçar el mot com. Així doncs, es pot dir La festa va anar com et vaig dir o bé La festa va anar tal com et vaig dir.


Uralita

La marca registrada i el nom comercial d’aquest producte han estat adoptats als diccionaris i es refereix al fibrociment, un material per a la construcció constituït per la barreja de pòrtland i fibres d’amiant que pren el nom de l’alemany Uralit, per la serralada dels Urals.

Fa un temps, un tribunal va condemnar l’empresa d’aquest nom pels danys derivats de l’exposició a la pols d’amiant que va generar la fàbrica i va perjudicar greument els veïns de la zona.


Punyetes!

Les punyetes eren els punys de les camises dels advocats, magistrats i jutges, fetes amb brodats i puntetes. Era una feina lenta i difícil, en què calia invertir-hi moltes hores. Per això, quan diem a algú Vés a fer punyetes, és com si l’enviéssim a un lloc apartat perquè s’entretingui una bona estona amb qualsevol cosa i deixi de molestar.

Fer la punyeta a algúvol dir molestar-lo, fastiguejar-lo, sobretot impedint-li de fer el que volia, i enviar-lo a la quinta punyetasignifica enviar-lo a una gran distància, a un lloc on és penós d’arribar. I una cosa que se’n va a fer punyetes és que es fa malbé o desapareix: Amb això de la crisi, tot el negoci se n’ha anat a fer punyetes.

I el diccionari Alcover-Moll inclou una altra accepció relacionada amb aquest mot, una mica més grollera: “Originàriament, la locució ‘fer-se la punyeta’ significava ‘masturbar-se’.”


Els rellotges i les hores

Per parlar de l’hora en què succeeix alguna cosa, tenim dues opcions:

— Sistema tradicional (rellotge de 12 hores). En aquest cas, cal esmentar la part del dia a la qual es fa referència: dos quarts de nou del matítres quarts de nou del vespre. Però la part del dia, i fins i tot l’hora, es poden suprimir si qui escolta ja coneix aquestes informacions: són tres quarts de nousón tres quarts.

— Sistema de notació horària internacional (rellotge de 24 hores). S’utilitza en situacions que requereixen una gran precisió horària, com ara en horaris dels mitjans de transport: el primer tren surt a les 8.30 h i el darrer, a les 20.45 h.

El rellotge de vint-i-quatre hores no admet escriure matí, tarda, vespre, nit, perquè l’hora ja indica la part del dia corresponent. Per tant, el que no podem fer mai és barrejar els “dos rellotges”: Vindré a les 16 de la tarda.


Crac, un monosíl·lab amb molts significats

Crac, expressió que evoca el soroll d’una cosa que es trenca; fallida d’una casa o d’una empresa i, també, droga derivada de la cocaïna, en forma de cristalls i molt tòxica, que es fuma.

Però el més curiós és que aquest mot també s’aplica a una ‘persona d’escassa vàlua’, un significat totalment oposat al que la majoria de parlants li associem i que consta al diccionari normatiu des que l’Institut d’Estudis Catalans va acceptar la proposta de Joaquim M. Puyal, membre de la Secció Filològica, d’incloure aquesta paraula al DIEC amb una definició que partia de ‘persona que excel·leix en un esport’ (en aquest sentit, prové de l’anglès crack), però que s’ha ampliat a ‘persona que destaca molt en la seva especialitat’: L’autor del gol va ser el crac argentí. La Maite és un crac en informàtica.Sinònims: as, geni, virtuós, mestre, entès.


Massa majúscules!

El nom d’impostos i taxes l’escrivim en minúscula i les sigles, en majúscula i sense punts: impost sobre el valor afegit (IVA), impost sobre béns immobles (IBI), impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), impost sobre activitats econòmiques (IAE)…

El mateix passa amb altres noms comuns; encara que les sigles s’escriguin en majúscula, la forma desplegada ha d’anar en minúscula:

. el DNI, però el document nacional d’identitat

. les TIC, les tecnologies de la informació i la comunicació

. l’ADN, l’àcid desoxiribonucleic

. el PIB, el producte interior brut

. l’IPC, l’índex de preus de consum

. l’ESO, l’educació secundària obligatòria

. un CAP, un centre d’atenció primària

. etc.


Infinitiu o imperatiu?

En algunes màquines de cafè encara trobareu una nota que diu: En cas d’avaria, avisar a recepció. Recordeu que cal dir: aviseu a recepció, perquè per expressar una ordre, donar instruccions o fer una recomanació cal fer servir l’imperatiu i no pas l’infinitiu.

A més, per adreçar-se a destinataris desconeguts en contextos formals o públics, com ara rètols, avisos, manuals d’instruccions, etc., s’utilitza la segona persona del plural de l’imperatiu, és a dir, el tractament de vós, i no pas el tractament de vostè.

Per tant, també hem de dir: Espereu el vostre torn / No aparqueu / Vegeu la pàgina 20 / Empenyeu / No trepitgeu la gespa…


Planell / plànol / pla

Recordeu que és difícil donar un “planell” de Manlleu o d’algun altre municipi a algú, perquè un planellés un indret pla i elevat (Tenien la casa en un planell assolellat).

Per tant, tot i que us el demanin, segurament el que vol la gent que va a una oficina de turisme o d’atenció ciutadana és un plànol, és a dir, un mapa del municipi.

Amb aquest mateix significat de ‘representació sobre una superfície plana de la disposició d’un edifici, d’una ciutat, etc.’, també es pot fer servir el mot pla.


El nom dels plats

Si fem referència al mètode de cocció, hem de fer servir el lligam al/a la: carn a la brasa, arròs a la cassola, musclos al vapor. Si parlem de l’acompanyament del plat o de l’ingredient característic, hem de fer servir la preposició amb:espinacs amb crema, perdiu amb porto(i no espinacs a la cremai perdiu al porto). L’estil del plat també s’expressa amb al/a la:lluç a la basca, truita al gust, conill a la caçadora.


El pas del temps

La distribució de les parts del dia és subjectiva perquè depèn, en part, de l’època de l’any, que en determina la durada. De manera orientativa, tenim:

. matinada (de les 3 o les 4 fins a les 5 o les 6)
. matí (de les 5-6 a les 11-12)
. migdia (d’11-12 a 14-15)
. tarda (de 14-15 a 19-20)
. vespre (de 18-19 a 23-24)
. nit (de 20-21 a 3-4)

I és que el temps passa tan de pressa…


Curiositats gastronòmiques

En una taverna basca podeu demanar barquetes en comptes de montaditosi en un restaurant, broquetes en comptes de pinchosi tastar (no provar) gall dindi (i no gall d’indi, tal com es llegeix a la carta d’alguns establiments).

Per postres, borregos: espècie de carquinyoli molt dur de rosegar; per això es compara amb la tossuderia pròpia d’una ovella o borrec mascle quan ja no és ben jove; la terminació indica un mot creat per pastissers del Migjorn o per al·lusió a un terme de pastors aragonesos.

I per acabar, un bon xopet! (en castellà, chupito).


Caramell / estalactita / estalagmita

Durant les darreres nevades, segur que heu vist molts caramells(o candeles) a les teulades, penjolls de glaç o regalims glaçats. Un caramell també és el regalim de sèu, cera, etc. que es pren al llarg d’una candela.

En canvi, parlem d’estalactita quan aquest penjoll és calcari i de forma cilíndrica i penja de la volta de les coves. De l’estalactita se’n diu també caramell, però l’estalactita no pot ser mai de glaç.

I parlant de coves… també podem trobar-hi estalagmites,masses de matèria sòlida calcària en forma de columna que han crescut cap amunt, formades al sòl per les gotes que cauen de la volta.


Aviam o vejam?

Vejam, forma d’imperatiu que expressa la curiositat de veure què passarà, la por que una cosa desitjada no tindrà lloc: Vejam si no tindrem temps de fer-ho tot! Però també podem dir: A veure si no tindrem temps de fer-ho tot!

La forma aviam és un creuament entre a veure i vejam, i s’utilitza només en llenguatge oral i col·loquial: Aviam si ets capaç d’atrapar-me!


Ara que fa fred…

Febrer: a part de ser el nom del segon mes de l’any, també és una espècie d’eucaliptus (Eucalyptus globulus), les fulles del qual contenen un oli i són emprades per les seves propietats febrífugues.

Durant aquest mes, és fàcil que es formi gebre, cristalls de glaç procedents de la boira que quan fa molt fred es dipositen sobretot a les superfícies verticals, a les puntes i a les arestes dels objectes. Tinc el serrell gebrat. Recordeu que és un substantiu masculí: el gebre.

Per això, si us voleu fer passar el fred, podeu prendre un ponx, paraula d’origen sànscrit que vol dir ‘cinc’ i fa referència als cinc ingredients de la beguda: aigua, te, rom, llimona i sucre.


Conseqüent o consegüent?

Sovint confonem aquests dos adjectius. Conseqüent vol dir ‘coherent’: És conseqüent amb les seves idees. En general, consegüent és sinònim de posterior i vol dir ‘que segueix com a resultat, efecte natural o deducció’: La falta de pluja i la sequera consegüent són cada vegada més extremes.

L’expressió per consegüent, doncs, vol dir ‘com a conseqüència’ (i és incorrecte amb aquest sentit fer servir û per conseqüent): Enguany hi ha restricció pressupostària, per consegüent, les obres previstes no es poden executar.

També existeixen les expressions a conseqüència de (‘com a conseqüència o resultat de’) i en conseqüència (‘per tant’): Han perdut diners a conseqüència d’una mala gestió; Han fet una mala gestió, en conseqüència, han perdut diners.


Eixavuiro

Crec que un dels mots de què ens sentim més orgullosos de pronunciar a Manlleu és eixavuiro. Veure la cara de pòquer d’alguns dels nostres interlocutors no té preu! Prové de l’antic avuir, aüir ‘esternut’ i del llatí augurium ‘auguri’, pel valor d’auguri d’aquest acte reflex. Aquest localisme es pot sentir (malauradament, cada vegada menys) en diverses poblacions d’Osona, el Ripollès, la Selva, el Moianès i la Cerdanya.

No menys curioses són algunes de les seves varietats dialectals: estuforn (Masnou), uís (Illes Balears), atxem o atxim (Mallorca, d’origen onomatopeic i usats per evocar el soroll que fa l’eixavuiro) i també els mots no inclosos en el diccionari normatiu etxabuiro (Olot, Camprodon, Vic, Collsacabra) o buiro (Costa de Llevant, Pineda, Canet de Mar).


De carall a cavall

Un nom que es repeteix per tota la geografia catalana és Cavall Bernat (a Montserrat, Colldejou, Roses…), eufemisme substitutori del mot carall que persisteix en molt pocs casos, per exemple, a Torroella de Montgrí. Es tracta de roques fusiformes d’aspecte fàl·lic, sovint molt elevades. No hi ha cap dubte sobre l’evolució carall > cavall, canvi sorgit per evitar un mot percebut abans per tothom com a obscè, atès que significa ‘penis’.

No està gens clar, en canvi, per quin motiu gairebé tots els antics caralls rocosos de la toponímia catalana avui duen com a complement el nom de Bernat


Múscul, muscle o musclo?

Sovint, aquests substantius creen confusions força còmiques. Els músculs (en castellà: músculos) són òrgans carnosos del nostre cos que ens permeten moure’ns.

Muscle (en castellà: hombro) és sinònim d’espatlla, i al damunt ens hi podem posar muscleres, per aconseguir l’efecte estètic de tenir les espatlles rectes.

Però atenció!, les muscleres també poden ser llocs on es crien musclos (en castellà: mejillones), mol·luscs marins comestibles de conquilla negra que ens mengem al vapor, farcits, en escabetx…


Males influències

Que alguna cosa deixi de fer ‘olor de mandarina’ i, cada vegada més, faci ‘olor a mandarina’ o, directament, ‘olori a mandarina’; que desapareguin alguns pronoms febles en frases com ‘ja tinc prou’, ‘ja vaig’ o ‘no hi ha cap’ (en comptes de ‘ja en tinc prou’, ‘ja hi vaig’ o ‘no n’hi ha cap’, respectivament); o que hi hagi cada cop més parlants que, en comptes de ‘caure’, ‘es caiguin’… que tot això sigui cada dia més corrent no és un bon símptoma de la salut del català. (Extret de Llorenç Capdevila.)


Dues quan han de ser dos i a la inversa

Quan és adjectiu numeral ordinal (indica el lloc que una cosa ocupa dins una sèrie), el mot ‘dos’ és sempre invariable: la línia dos, la pàgina dos…, i no la línia dues, la pàgina dues… Una altra cosa, però, és l’ús cardinal d’aquest adjectiu, on el nombre quantifica: dues pàgines, vint-i-dues línies (i no dos pàgines, vint-i-dos línies).


Anem a comprar

Quan anem al mercat, gairebé tothom sap que si el cartellet diu frambuesas el que estem comprant són gerds. Però la cosa es complica quan diu arándanos, perquè ens pensem que són aranyons i en realitat són nabius o mirtils. Els aranyons, en castellà, es diuen endrinas. I una cosa similar passar amb la cebada castellana, en català, ordi, perquè la nostra civada en castellà es diu avena.


Calçots

Sembla que van ser descoberts per un pagès a finals del s. XIX. Són cadascun dels grills de les cebes blanques conreats per ser cuits a la flama. El conreu comença quan es planta la llavor, a finals d’any. Quan la ceba ha germinat i ha crescut s’arrenca i, després de guardar-la una temporada, es torna a plantar una altra vegada de forma que quedi només mig colgada. A mesura que creix la planta cal anar-la ‘calçant’, és a dir, rodejant-la de terra. Es cullen (i es mengen) entre novembre i abril.


Caguem com cal!

Per designar la tradició nadalenca de picar un tronc i fingir que caga dolços i altres regals, l’expressió adequada és fer cagar el tió.

A vegades es fa servir la forma aglutinada cagatió per referir-se a aquesta festa o, menys habitualment, al tronc. No obstant això, es tracta d’un substantiu no admès per la normativa i, per tant, s’aconsella substituir-lo per altres formes. Per exemple:

Cada any fem cagar el tió. (i no Cada any fem el cagatió)
La festa del tió és una tradició molt nostra. (i no La festa del cagatió)
Va clavar una bastonada al tió. (i no una bastonada al cagatió)


Sí o sí?… No!

De sobte, com si fos una plaga, tothom fa servir l’expressió ‘sí o sí’ en molts àmbits (al carrer però també a la universitat, en tertúlies, mitjans de comunicació, discursos polítics, etc.). En català tenim moltes expressions genuïnes per indicar que alguna cosa s’ha de fer tant si ens agrada com si no: ‘costi el que costi’, ‘per força’, ‘de totes totes’, ‘peti qui peti’ o, sobretot, ‘tant sí com no’. Utilitzem-les!


Tòtils i gamarussos

Un tòtil és un gripau petit caracteritzat perquè el mascle porta els ous de la posta embolicats a les potes posteriors. I un gamarús és un ocell rapinyaire nocturn de mida mitjana, cara rodona i ulls grossos. En ambdós casos, els noms són invariables, per tant hem de dir tòtil mascle / tòtil femella i gamarús mascle / gamarús femella. Quan parlem de persones, en canvi, hem de dir tòtil i tòtila (si ens referim a una persona babaua, encantada) o gamarús i gamarussa (si és toixa o bestiota).


Vamba

Sabatilla de sola de goma. Procedeix de la marca registrada Wamba, que prové del nom d’un rei visigot, successor de Recesvint. D’aquí, probablement, el verb vambar i els actuals vagar, caminar. També hi ha un poble anomenat Wamba, a Valladolid (l’únic de l’Estat espanyol que conté la lletra w).


Slow food  

La proposta del TERMCAT per anomenar aquesta forma anglesa és ecogastronomia. Es refereix al corrent que promou la gastronomia tradicional basada en productes artesanals i ecològics i la preservació del patrimoni alimentari local. Per oposició a fast food, que en català es diu menjar ràpid, també pot tenir una alternativa catalana, menjar sense presses, en alguns contextos.


Va de tensions

Alta tensió és la tensió superior als 25 quilovolts (kV) destinada al transport d’energia elèctrica a través de línies d’alta tensió. Baixa tensió és la tensió inferior a 1 kV destinada a la distribució d’energia elèctrica a les persones abonades. Mitjana tensió és la tensió generalment compresa entre 1 i 25 kV. Aquí és on a vegades ens entrebanquem, perquè hi ha gent que en diu mitja tensió, que és incorrecte.


Fer l’aleta

Ve de l’expressió aplicada als coloms i a altres ocells quan el mascle sol·licita la femella. Per analogia, fer l’aleta és afalagar insistentment algú per guanyar-li la voluntat, per abellir-lo a fer una cosa, per recaptar-ne un favor. També, en el món casteller, és el gest que fa l’enxaneta amb la mà enlaire en el moment de coronar el castell o el pilar.


Rodalia

Dels voltants d’una localitat qualsevol se’n diu rodalia, i és sempre singular; el plural fa referència als encontorns de diverses localitats, no als d’una sola ciutat. Renfe en diuen Rodalies, però no és correcte. El TERMCAT, per exemple, parla del tren de rodalia com el tren destinat a enllaçar una capital important amb els nuclis de població veïns.


Quina calamitat!

La pagesia romana, quan deia Calamitas! (Quina calamitat!) es referia sempre al mateix desastre: les tiges dels cereals que s’havien migpartit i el gra era a terra a punt de podrir-se. Els calami eren les tiges. Quan la tempesta, l’huracà o l’exèrcit invasor abatia els camps de blat i doblegava els calami, la població es quedava sense l’aliment quotidià per excel·lència: el pa. Per això la paraula calamitat ha estat sempre sinònim de desastre.


Bestia (no bèstia)

En català, quan parlem de la germana de l’àvia o de l’avi diem bestia. En masculí és besoncle. És la mateixa fórmula que quan diem besnét, de mots formats per bes i el que correspongui. Però l’heu de pronunciar amb la síl·laba forta a la segona síl·laba, ti; altrament, si portés accent a la e, significaria una cosa ben diferent! I parlant de ties, sabeu què és una tia valenciana? Doncs la cosina del pare o de la mare.


Katiuska

Les botes d’aigua, més conegudes popularment com katiuskes, prenen el nom de la sarsuela Katiuska, de Pablo Sorozábal, de l’any 1931, on la protagonista apareixia a l’escenari amb botes altes. Es tracta d’una forma afectuosa del nom Caterina en rus. El TERMCAT l’accepta com a sinònim complementari de bota d’aigua, per referir-se a la bota tancada de cautxú, de mitja canya, que forma part de l’uniforme de la policia en dies de pluja.


Blaugrana o blanc-i-blau

Pel que fa al gènere d’aquests adjectius, en el primer cas, és invariable: un seguidor blaugrana, una seguidora blaugrana; i en el segon, sí que varia: un jugador blanc-i-blau, una jugadora blanc-i-blava. Quant al nombre, en el primer cas tampoc no varia: els seguidors blaugrana; però sí en el segon: els seguidors blanc-i-blaus. Quan fan de substantiu, optem en ambdós casos per l’ús variable: el seleccionador ha convocat dos blanc-i-blaus i set blaugranes.


Noms de cases i masies

El nom d’una masia o d’un casal consta del mot can, contracció de ca (casa) i l’article en, seguit del nom de la família. Escrivim can en minúscula, excepte quan passa de l’àmbit privat i familiar al públic. És el cas, per exemple, d’un casal que es destina a equipament cultural, com per exemple Can Puget.


Anar conill / Malxinat

Ja que m’ho demana públicament a través d’«El serpent» d’aquest setmana, dues curiositats lingüístiques dedicades a en Nan Orriols:

Anar conill: anar nu, completament despullat. La mestressa, conilla i desimbolta, anava i venia per l’estança. 

Malxinat: derivat de mal i de xinar ‘eriçar, estirar els cabells a algú’ o ‘tenir relacions sexuals’. En el context de l’article d’en Nan, fa referència a una persona dolenta. Sinònims: malparit, malnat.


Fullet/fulletó

A vegades, potser els follets, aquests éssers imaginats per la superstició popular i una mica entremaliats, ens deuen confondre i ens fan repartir fulletons o textos literaris, generalment de novel·la, en comptes de fullets o prospectes informatius (díptics, tríptics…). Alerta, doncs, que els follets no ens emboliquin! Per fer-ho fàcil, recordeu que un fullet és un full petitet.


A la primavera… pipiripips!

A la primavera els camps verdegen, però durant uns dies alguns també vermellegen amb el roig escarlata del gallaret, flor senzilla i vistosa el nom de la qual sembla que fa al·lusió clara al color de la cresta del gall. A Catalunya hi ha gairebé tantes maneres d’anomenar-la com exemplars es troben en un camp; a les nostres contrades també se la coneix amb el nom de rosella, gallaret o, el més curiós, pipiripip.


Canícula

Segons el diccionari, la canícula és el període d’unes quatre a sis setmanes que comprèn una part del juliol i una gran part de l’agost de més calor a l’estiu (aquest any potser haurem de demanar que modifiquin la definició!). Deriva del llatí, diminutiu femení de canis, gos, nom donat pels romans a l’astre Sírius, de la constel·lació del Ca Major, que al pic de l’estiu coincidia a la seva sortida amb la del sol; d’aquí la identificació del nom de l’astre amb el del període de més calor.


Xarlatà/xarlatana

Malgrat l’aparent intenció pejorativa, el mot xarlatà s’aplica al noble ofici del venedor/a de primera línia que amb la paraula lluita per convèncer el comprador indecís, valent-se de totes les manyes dialèctiques que el seu enginy li inspira. El fet que alguns professionals n’hagin fet un ús abusiu ha desprestigiat el mot, rebaixant-lo a sinònim d’informal, engalipador o escurabutxaques.


Pinganillo?

La denominació catalana orellera és la forma recomanada per designar l’auricular de petites dimensions que els presentadors i alguns tècnics d’un programa es col·loquen dins l’orella per sentir el que s’emet per antena i, alhora, per rebre instruccions del control de realització o d’altres membres de l’equip.


Què vol dir…, calçar-se?

A més de posar-se les sabates, també significa preparar-se per afrontar un perill, especialment amenaçant. Sembla que quan els frares descalços havien d’emprendre un viatge llarg i de trescar per indrets pedregosos i de mal caminar, solien calçar-se. Aquest costum originà les formes proverbials lligar-se bé les espardenyes, ja cal que es calcin i calçar-se bé les sabates, i encara d’altres que associen la idea de calçar-se amb l’empresa d’una feina dura i difícil.


Com-s’ha-fet

Reportatge audiovisual sobre el procés d’elaboració d’una obra cinematogràfica, d’una sèrie televisiva, d’un anunci, d’un disc, etc., o sobre la preparació d’un espectacle. En anglès es diu making of.


Pantalon

El mot pantalon s’origina l’any 1819 inspirat en Pantalone, personatge de la Commedia dell’Arte italiana, devot de sant Pantaleone, molt popular a Venècia, que vestia pantalons llargs. Generalment es fa servir en plural, pantalons, i el refrany portar els pantalons significa manar, tenir autoritat. Abans s’aplicava a dones, perquè no era usual que portessin pantalons.


Un parte?

L’equivalent català d’aquesta paraula castellana en expressions tan usuals com parte médico, parte de accidente, parte de baja, etc. és comunicat. Hem de fer servir, doncs, aquesta paraula en aquest sentit: comunicat mèdic, comunicat d’accident, comunicat de baixa, etc.


Fontaner, lampista o llauner?

El mot castellà fontanero es pot traduir per fontaner si es refereix a l’operari/ària que té cura del bon funcionament de les fonts i de la distribució de l’aigua, o també per lampista o llauner si fa referència a la persona que instal·la o adoba les instal·lacions elèctriques, les conduccions d’aigua, de gas…


Cinc vocals

En català hi ha 277 paraules que tenen les cinc vocals una vegada cada una. No n’hi ha cap, però, que les tingui per ordre alfabètic, i només quodlibetal* les té en ordre alfabètic invers. La més curta és ouaire i la més llarga, constructivament.

*Quodlibetal: relatiu o pertanyent a un quòdlibet (qüestió a dilucidar).


D’on ve l’expressió alt com un sant Pau si diuen que era baix?

Una possible resposta és que la seva tasca a l’Església va ser immensa. Els pintors clàssics el presenten com un home alt potser perquè creien que per la seva tasca important li corresponia una alçada també destacada. Alguns creuen que prové d’una festa popular que es feia a l’església de Sant Pau del Camp, on un home disfressat de sant Pau havia de brandar una espasa enorme. Per poder-la sostenir, calia que l’home fos d’una corpulència considerable.


La fulla/El full

Les fulles, senyores, només són als arbres o a terra, quan cauen; també tenim les d’afaitar, les d’un ganivet (làmines tallants d’un instrument) o les d’una porta o finestra (batents), per exemple. Quan parlem de paper, però, hem de parlar de fulls, senyors (A aquest llibre li falta un full).


No donem més del compte

En català, no es donen passos, salts, petons ni abraçades, sinó que es fan; una cosa no dóna la impressió (Em fa la impressió que em tocarà la loteria); tampoc es dóna la calefacció (cal engegar-la) i el llum (encendre’l), ni cal donar-li a una tecla o un botó (millor pitjar-los); i en aquella placeta, per descomptat, no hi dóna el sol, sinó que hi toca. Però en canvi, si volem vigilar, hem de donar un cop d’ull, no pas fer-lo!


Tarja/Targeta

Moltes empreses disposen d’un aparell de control d’entrada i sortida dels treballadors. El que cal introduir-hi és la targeta de treballador personal, i no la tarja de treballador personal. Una tarja és un escut militar medieval, una placa rectangular o ovalada on hi ha escrit un nom o una obertura rectangular practicada a la part superior d’una paret o porta. En canvi, hem de dir: targeta de fitxar, targeta de crèdit, etc.


Google

Els creadors d’aquest web van buscar un nom en la matemàtica i el van trobar en la paraula googol, creada per designar un número format per un 1 seguit de cent zeros. L’empresa Google confirma que el seu nom s’inspira en la paraula inventada fa quasi vuit dècades i afegeix que el terme reflecteix la missió de la companyia d’organitzar la immensa quantitat d’informació disponible al web i al món.


Marro!

Tothom sap que el marro és el solatge de certes substàncies després d’haver-les fetes bullir per obtenir-ne una infusió. Parlem d’embolicar el marro quan dificultem les coses, o diem descobrir el marro, que és descobrir allò que algú portava ocult. Però… sabeu què és jugar al marro? Parlem d’un joc popular que es juga en un quadrat amb 3 fitxes on s’han traçat diagonals i mediatrius. El primer dels dos jugadors que les col·loca en filera, guanya. És el que en castellà es coneix com Tres en raya.


Torero/Torera

A més de la controvertida professió del homes (i les dones) que maten toros en una plaça, també es refereix a la persona que porta un carretó de forca (o toro). Així doncs, si veieu anuncis de feina que demanen toreros o toreres, fixeu-vos bé en la professió i en el lloc de treball (fàbrica o plaça).


Tenim agulletes o tiretes, després de fer exercici físic intens?

Les agulletes són un tipus de peix de cos llarg i prim i amb la boca molt petita. La tireta és el tros d’esparadrap que serveix per tapar petites ferides. Per tant, cap d’aquestes paraules no s’adiu amb el significat que busquem. Si el que volem dir és que tenim un adoloriment muscular, en forma de punxades, després d’haver fet exercici físic intens, hem de dir que estem cruixits, que tenim cruiximent o adoloriment o que estem baldats.


Què significa culer?

El camp del FC Barcelona al carrer Indústria es va inaugurar el 1909 i era conegut com l’Escopidora. Aquest camp tenia una tribuna de dos pisos (no en tenia cap altre camp), amb una capacitat de 6.000 espectadors, i el Barça hi va jugar fins al 1922. Expliquen que passar pels voltants del camp els dies de partit era un espectacle, ja que des de fora es veien els culs dels aficionats que s’asseien al capdamunt del mur. D’aquest fet prové el nom culer.


Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada