[Text i il·lustracions de Ramon Orriols.]

Es tracta d’una església romànica del segle XIII situada al terme municipal de Sora, d’una sola nau  de planta rectangular, sense absis, coberta amb volta apuntada a l’interior i lloses planes a l’exterior de la teulada.  L’aparell és construït a base de carreus grans, ben tallats i composats amb cura.

La primera menció documentada data de l’any 1245, en el testament de Beatriu de Posa en el qual dóna dos sous a l’església de Sant Joan del Noguer. La Posa és  el nom d’una finca molt pròxima, actualment propietat dels Viladevall de Vic, igual com ho són el mas Noguer (o de sant Joan) i el mas Angelats, igualment a la vora de l’església.

En l’acta de la visita pastoral que hi efectuà l’any 1686 el bisbe de Vic, Antoni Pasqual, hi consta que l’advocació del temple és atorgada tant  a sant Joan Baptista com a sant Joan Evangelista.                                                                                                                                                                         Malgrat que és fora de culte des de l’any 1936, l’edifici  es conserva dempeus.

Està situat a uns 3,5 kms  a la vora drde la carretera que va de Montesquiu a Sora, al nord-oest de la comarca d’Osona.

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.