[Text i dibuix de Ramon Orriols.]
Del poble i del castell de Brocà, esmentat l’any 839 en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, tan sols en resten escassos vestigis i les quatre parets de la capella de l’antiga fortalesa dedicada a sant Marc.
La parròquia, l’església de sant Martí, situada en el vessant de migdia de la serra de Brocà, és un interessant exemplar d’arquitectura romànica d’influències llombardes. Es tracta d’un edifici amb una sola nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i capçada per un absis central semicircular amb coberta de tres quarts d’esfera. A l’exterior presenta decoració d’arcuacions cegues, en sèries de dos, separades per fines i curtes lesenes. Dues capelles laterals, afegides posteriorment, donen a la planta la configuració de creu llatina. La porta d’entrada va ser totalment transformada el segle XIX. Sobre el mur de l’arc triomfal que dona accés a l’absis, s’alça un petit campanar d’espadanya d’un sol ull.
El 25 d’Abril, diada de sant Marc, s’hi fa un aplec i després de la missa es reparteix el panet beneït.
Des de Guardiola de Berguedà s’hi pot accedir per dues pistes forestals de poc menys de 5 km. Una surt del Raval de Terradelles i l’altra a poc més de 2 km, a mà esquerra, de la carretera B-402 que va de Guardiola a la Pobla de Lillet.