MoraBanc, juntament Albert Canadell, van presentat l’obra guanyadora del Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions de la Nit Literària Andorrana 2021 el passat 21 de juliol de 2022. [Foto: Culturàlia.]
[Notes de Xavier Borràs.]

Albert Canadell Vilalta (Tona, 1963), artesà joier, és un escriptor polifacètic i multipremiat, autor de diverses novel·les, reculls de contes, poemaris i, al calaix —encara— algunes obres de teatre. Alternatiu i autodidacte, ja publicat, entre d’altres, La piranya (premi Vila de Puigcerdà, 1999), i Òpal de foc (2000); el poemari Del zenit (2002); la novel·la de viatges Camins del Mandala (2005); les novel·les rurals Inesperat Walden (premi Armand Quintana, 2012), i Terra d’esquelles (2016). El 2020 va rebre el Premi Recull de Narració Joaquim Ruyra, de Blanes, per dues narracions amazòniques aplegades a La ferida i el Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa per Rebrot de bosc (2021), totes dues  publicades a Pagès editors, com suara ha fet amb Òxid de ferro, un recull de cinc narracions guardonades l’any 2021 amb el Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions.

El primer dels relats d’Òxid de ferro, narra la vida del suposat últim gollut de la Vall de Freser a començaments del segle xx; el segueix la recreació de la invasió romana de l’illa de Menorca, on habitaven poblats cavernícoles; continua amb una festa que se celebra a l’interior més remot del Brasil; un experiment sobre la conducta humana; i un conte distòpic, que ens trasllada a un possible futur.

El títol fa referència tant a la temporalitat de la vida com també a l’ús del pigment, l’ocre, utilitzat des de l’antigor en les empremtes i les pintures rupestres encara visibles dels ancestres amb la mà tenyida d’òxid de ferro, talment una forma primària de comunicació de la humanitat.

Canadell, que és un home molt viatjat, deu haver-se inspirat en les múltiples situacions viscudes, en llocs potser coneguts, però ben descrits i amb precisió inèdita; també en situacions sorprenents, viscudes mar enllà, o imaginades, amb què crea uns inversos que conviden al seu viatge imaginataiu i inspirador, a través d’una llengua gens enfarfegada i entenidora, amb què la lectura és entretinguda i engrescadora.

Podeu llegir un fragment d’Òxid de ferro des d’aquest vincle.

 

 

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.