[Un article de Jordi Sánchez.]
Els darrers fets polítics que hem viscut em porten la reflexió del joc dels escacs. Joc que es basa en l’estratègia i l’amenaça, tot observant-hi que no es pot fer estratègia sense una tàctica per a poder reaccionar als moviments del contrari, encara que sàpigues on vas.
Els fets
Busquen guanyar l’adversari i s’entén el que ha passat en aquest temps d’amenaces…. Moció de confiança, justificada perquè una de las parts incompleix allò pactat.
El mal ve de lluny, aquella unió de Junts x SI per un sol objectiu: assolir la independènccia, es trenca i es bifurca amb la DUI del 27 d’octubre de 2017, anul·lada el 8 de novembre de 2017.
Conseqüència: uns a la presó i altres a l’exili, és a dir, ni l’estratègia ni la tàctica ni els lideratges varen ser capaços de preveure ni d’afrontar la situació. Des d’aquell moment, molta gent s’ha sentit enganyada i avui manifesten que estan orfes.
Desprès de l’ai, ai, ai, una part de Junts x SI se’n va a l’exili a Waterloo (Bèlgica) i a Suïssa tot decidint prendre el camí de la justícia internacional i creen el Consell per la República. Una altra part torna i es posa a disposició de la justícia espanyola.
ERC decideix ampliar la base i ajornar el procés. Això equival a presó i redempció davant del Pare…, Taula de negociació, un acord de claredat? Aprovar pressupostos, etc. Estratègia d’ajornar la independència per a un temps millor i recuperar el «peix al cove».
Aquestes peces damunt del tauler que uns i altres han utilitzat per a ensenyar-nos les seves estratègies de joc, sota el meu parer, no ens portaran ni tan sols a taules, on en el joc dels escacs no guanya ningú. Però, en aquest partit de la política amb taules es deixen el més important, els votants, els que han delegat el seu vot perquè la política la facin els polítics.
Aquests ciutadans no han deixat de lluitar fins avui, però els polítics no haurien de defallir en l’intent de l’acord en el camí de la independència i en aquests moments estan tots massa pendents de guanyar la partida, sobren les baralles i els escarafalls, i no tenen en compte allò que la pressa sol ser una mala consellera.
On som ara?
Algú va dir des del centralisme que els espanyols no calia que es preocupessin, perquè els catalans «se pelearán entre ellos». Ja hi hem arribat.
I això què vol dir? Ara tindrem un Govern en minoria (tan sols 33 diputats li donen suport), quan la majoria parlamentària en requereix 68. S’haurà de seguir en el camp constitucional i serem una de les poques comunitats que continuarem aportant més a canvi de rebre menys. Però, això sí, aquí a casa, baralla rere baralla. Això va d’enderrocar la reina de l’adversari, pensant que ja tenim el rei en escac i a prop del mat.
Santa innocència! Però, catalans!, que algú hi posi ordre, o és que a més de jugar als escacs també juguem a l’oca i es torna a la casella de sortida? Algú sap a quin joc juguem?
Així ho veig.