[ARTICLE] «Reflexions d’un gandul fracassat» Embastardits

“És la conclusió a què he arribat: només hi ha un pecat mortal, i són les faltes d’ortografia.”
Joan Fuster – Aforismes

…he aixecat el cap i m’he trobat l’habitual espectacle esperpèntic del Trump i el seu xicot congriant una guerra civil, l’Ayuso i la seva frustració, l’enveja maligna dels aragonesos i de les ensopegades del nostre govern amb l’aprenentatge de la llengua. Parlaré, doncs, de la llengua, que és l’única cosa important.

Madame de Sévigné es carteja setmanalment amb la seva filla, de París a Avinyó de Provença. En una carta li escriu: “Avui la carta serà més llarga perquè no tinc temps d’escriure”. La lectura fluida de l’esplèndid francès de Madame obliga a fer una frenada i reflexionar sobre el significat de l’observació.

Per escriure bé cal pensar, cal trobar les paraules precises per construir les frases que siguin fidels a les idees, als sentiments, a les emocions… Així, doncs, hi ha una relació directament proporcional entre el domini de la llengua, la nostra capacitat per expressar idees pròpies i comprendre les dels altres, i la nostra capacitat intel·lectual.

Al cap de dotze o quinze anys d’escolarització bàsica, a casa nostra el fracàs és absolut; encara no s’aconsegueix que hom tingui uns coneixements de la pròpia llengua que permetin una expressió oral i escrita, si més no, correcta i genuïna.

Atesa la meva experiència personal pel que fa a l’aprenentatge de la llengua, em permetré la impudícia de parlar de mi.

Per qüestions relacionades amb la situació política del país dels anys 50,  vaig ser escolaritzat en una escola francesa. Els francesos sempre han estat orgullosos de la seva llengua i, com han fet els espanyols, l’han imposada en els seus territoris de domini polític, amb la diferència fonamental respecte als nostres  lingüicides que, mentre ells practicaven una substitució cultural, el menyspreu espanyol per la cultura ha embastardit la llengua, tant la nostra com el castellà.

Pels francesos, si més no en aquells anys, parlar i escriure correctament era una qüestió de “politesse“, val a dir, el conjunt de regles que regeixen el comportament i el llenguatge que cal adoptar en una societat. Per tant, parlar i escriure correctament era tan important com rentar-se la cara cada matí i portar les ungles netes.

No recordo haver après a escriure, ni a llegir; sí que recordo claríssimament que, durant anys, el primer bon dia en seure al nostre lloc de l’aula era que hi havia redacció i comentaris, o teníem dictat i correcció, o bé lectura i comentari de text, recitació, memorització, vocabulari…, a més del francès com a matèria. La llengua oral i escrita era la clau mestra de tot, es corregien i es valoraven els treballs de matemàtiques, geografia, història i ciències amb el mateix rigor pel llenguatge que per a la pròpia matèria. A classe llegíem Alphonse Daudet, Frederic Mistral,  Édouard Jauffret, Jean de La Fontaine… i cada final de curs la mestra ens regalava i dedicava un llibre de lectura diferent per a cada alumne.

Fins als quinze anys, que vaig convalidar uns cursos de batxillerat espanyol, no havia rebut ni una sola classe de castellà, ni cal dir de català, que no fos a casa o clandestinament al centre excursionista o als escoltes. No obstant, tant el català com el castellà eren les llengües del carrer, tant com ho era el francès a l’escola, i les llegia indistintament. A l’estiu del 66 vaig dedicar unes quantes hores a l’Ortografía de Mallas, un manual pràctic de llengua castellana, i a l’hivern d’aquell mateix any començava a fer hores a les tardes a l’Editorial Prima Luce, corregint les galerades dels llibres de text. No és cap mèrit personal, és el mèrit d’una escola que va posar la llengua al lloc que li correspon, el primer.

La incompetència lingüística arrossega i aixopluga totes les incompetències: la política, la social, la laboral, l’emotiva… La deixadesa i la manca d’exigència en nom del plurilingüisme i la multiculturalitat  són una fal·làcia malintencionada que ens desnaturalitza i ens degrada, a tots.

[ARTICLE] «De premiats i finalistes». Helena Bonals

[Text d’Helena Bonals.]

Fa un cert temps vaig quedar finalista d’un premi petit de poesia (per alguna cosa es comença) a Bigues i Riells, amb un sol poema que parlava del “benestar emocional”. Recordo un membre important del jurat, Pau Joan Hernández, autor de Tot et serà pres, dient que a ell els finalistes l’interessen molt. El meu pare diu que solen ser millors que el guanyador.

De fet, ell, el 1981 va participar en el Premi Joaquim Ruyra amb Hem nedat a l’estany amb lluna plena, i va quedar finalista. Va ser tota una carambola: l’any anterior el premi va quedar desert, i per això l’any següent va haver-hi la possibilitat de permetre un guanyador i un finalista, i editar les dues obres. La del vencedor, Vicenç Villatoro, va passar gairebé desapercebuda, mentre que la de Raimon Esplugafreda, pseudònim utilitzat pel meu pare, ha fet més de cinquanta edicions, en tres editorials.

Però a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, si no guanyes, no fan constar a la teva pàgina web, que gestionen ells, que has quedat finalista, ni ho inclouen entre els premiats del mes.

És més fàcil de guanyar si has estat finalista en l’anterior convocatòria que, si has guanyat, repetir. Però n’hi ha que guanyen un premi de poesia cada any que es convoca. Hi ha diferències, com en tot, i encara que un èxit sol portar un altre èxit, tampoc és garantia de res.

En el primer Premi Sant Jordi, de 1960, al qual es va presentar Mercè Rodoreda amb La plaça del diamant, i amb el títol de Colometa, aquesta escriptora no va guanyar pas. En comptes d’ella ho va fer Enric Massó amb Viure no és fàcil. Jo en vaig fer aquesta ressenya, amb 2.855 visites, segurament moltes més que no lectors d’aquesta novel·la.

Hi ha qui considera els premis de poesia un carnet de conduir que certifica que són bons poetes, deia Margarit. Però ell mateix va guanyar el Premi Carles Riba, el 1985. Un premi molt cobejat.

Per a mi els premis que he guanyat, tant com en els quals he quedat finalista, són un senyal que alguna cosa faig bé. Tot i que mai, mai tothom està d’acord a valorar positivament el que faig. Hi ha opinions diferents per a tot, però opino que algunes opinions tenen sempre més valor que no d’altres. I a ningú li sap greu de ser premiat; tot i que Jean-Paul Sartre va refusar el Premi Nobel per raons ideològiques, a mi em fan molt feliç els reconeixements, sobretot quan van acompanyats de les felicitacions dels amics. Són mitja vida.

[ARTICLE] «Crisi vs. aritmètica», de Jordi Sánchez

[Un article de Jordi Sánchez.]

L’aplicació de l’aritmètica ens indica de manera fàcil i entenedora que els ingressos menys les despeses ens donen el balanç, que pot ser positiu o negatiu. D’aquí la importància de saber sumar, restar, multiplicar i dividir, el que coneixem col·loquialment com ‘les quatre regles’, per situar-nos pel que fa a aspectes comptables.

Aquesta veritat ens porta a reflexionar sobre la  política: què ens està passant? Crisi, quina crisi?

La natura, encara que sigui en terminis llargs, cíclics, ens parla, i de vegades amb duresa… Els entesos ens diuen que estem dins d’un canvi climàtic. Però la història ens recorda, als humans, que repetim molts errors i no n’aprenem; és a dir, no prenem consciència. A l’economia els cicles són més curts, no tant com en l’aritmètica, però una vegada i una altra ens agafa descol·locats, i de quina manera. Com pot ser que l’1 % de la humanitat concentri més riquesa que la resta? La desbordada riquesa no es pot concentrar només amb l’aritmètica, així ho penso.

Reflexions

Què passaria si en lloc de repartir pobresa es repartís riquesa? Perquè, com més habitants tingui el planeta, més aportació de valors d’equitat caldrà fer per establir equilibris per a una millor convivència. Això que sembla que aplicant només l’aritmètica seria possible resulta que no ho és. Què és el que fa que no sigui possible? Sé que és més complicat, però a mi m’agrada que sigui entenedor, és a dir, el BÉ i el MAL; crec inclús que des de la infància algun sentiment em deia el que estava bé i el que estava malament, no cal entrar en detalls.

En aquest moment s’acumulen molts exemples: guerres –ja fa temps que es parla d’una tercera guerra mundial–, alimentació –la desnutrició infantil és un problema global–, emigració de tot tipus: econòmica, ecològica, etc.

És veritat que les Nacions Unides, el 26 de juny de 1945 van signar a San Francisco un document per un món més just i ordenat, un món de concòrdia. Però la veritat és que no es disposa de la governança necessària per aturar, per exemple, les guerres actuals. Cal preguntar-se: per què? Només puc aportar un paràmetre que no he citat en l’aritmètica, els interessos, que és diferent dels beneficis. Quan en aquests interessos junt amb el guany –saldo– hi actua el MAL –que hem dit que existeix–, no hi ha equitat ni valors humans, només l’ego personal de la cobdícia sense límits. No cal citar els actors principals de la pel·lícula, són públics i coneguts.

Així ho veig.

Jordi Sánchez Solsona

[ARTICLE] «Objecte de desig», de Josep Nogué

[Article de Josep Nogué.]

Fa molts anys, fent la mili en terres andaluses, un company sevillà va preguntar-me com es deia en català “te quiero”. Val a dir que era un lligón i suposo que no volia deixar perdre cap oportunitat, ni que fos amb alguna catalana. I, sí, li vaig dir que, en català “te quiero” es diu “t’estimo”. Com si li calgués afegir mèrits a la seva desimboltura i no anés prou sobrat amb el seva innata gràcia andalusa! A nosaltres els catalans, sí que ens cal Déu i ajuda, tan monosil·làbics i continguts com som, però a ell?

—Niña eres tan guapa que hasta los sevillanos nos quedamos sin habla— diria. Si fueras la feria de abril, me pasaría todo el año esperando a que llegaras…

No, no li calia saber dir “t’estimo”.

Però del que volia parlar aquí és del significat d’aquestes paraules i de com influeixen en cada lloc a l’hora d’expressar un mateix sentiment.

“Te quiero” implica desig de possessió: “vull que siguis meva”. Implica la mateixa frisança que té un infant quan demana una joguina. “La vull”, “Et vull” [tenir], que seria la traducció literal en català. Però “t’estimo”, tot i expressar el mateix desig, la mateixa intenció o frisança, implica la valoració de la persona a qui va dirigit. Aprecio allò que ets i qui ets, m’agrades i voldria estar amb tu i que tu estiguis amb mi. Aquí no es parla de possessió. Perquè després diguin que les cultures no influeixen.

De fet, és la mateixa diferència que hi ha entre dir “aquesta és la meva dona” (o “aquest és el meu home”) o “aquesta dona és meva” (o “aquest home és meu”). En ambdós casos es fa servir el possessiu, però el sentit no és el mateix. En el primer és merament situacional i de relació, i en el segon és de propietat. En el primer, ens hem d’entendre, i en el segon, jo soc qui mana.

És per això que tinc la sospita que aquesta manera d’entendre el sentit de les paraules té més pes del que sembla en la manera com ens relacionem amb les espanyes. No és el mateix dir “Catalunya és la meva terra” que dir “Cataluña (también) es mía”. Nosaltres ens “estimem” Catalunya, ells “quieren” (a) Cataluña”.

El recent conflicte amb Sixena no és aliè a aquesta manera d’entendre la situació. Unes pintures que haurien desaparegut fa temps, de no haver sigut “estimades” per les institucions catalanes, ara són reclamades, de males maneres, per aquells que se’n consideren els seus propietaris. Un té la temptació de plantejar un judici salomònic i retornar-les trossejades, cosa que —evidentment— no farem.

I és que allà on apareix el concepte de propietat, el conflicte està servit. És per això que els poders judicials estan permanentment saturats. Esbrinar “allò que és meu”, o no. Establir la propietat de les coses o les persones és el que s’amaga darrere la majoria de conflictes. Perquè, en lloc “d’estimar-nos”, les persones o les coses, “volem” posseir-les. Volem que siguin nostres. “Estimar” o “querer”, aquesta és la diferència. Per molt que sembli el mateix.

I, sí, intentaran seduir-nos, i pot ser que ho aconsegueixin, perquè tenen gràcia, enginy i facilitat de paraula i són encantadors. Fins que decideixen que allò és seu i ho volen. I deixen de ser simpàtics i es tornen agressors. Perquè així és com es fan els imperis, partint del masclisme i la imposició. Com preguntava un altre company: “¿Por qué os empeñáis en hablar catalán, si sabéis hablar español?”. I és que, “por mucho que nos quieran”, mai entendran que, nosaltres, la nostra llengua i la nostra terra ens les estimem.

[ARTICLE] «No cal patir + El govern de tothom», de Nan Orriols

Desencant d’un temps, d’un pais · Manuel Solà · Oli sobre fusta · 140 x 130 cm

[Un article de Nan Orriols.]

No cal patir

Ampliació de l’aeroport del Prat; Illa, president conserge al servei de la tirania monàrquica espanyola; ERC, amagant la corrupció política i econòmica; Junts, defensant compromisos amb el PSOE i beneficis personals fent veure que no però és que sí. Som un país d’acollida, i el primer que acollim són els nostres impresentables governants, que treballen perquè estiguem tots estabornits.

Premis a Ricard Ustrell, Carles Francino i, si és necessari, al programa La selva de TV3, on cada dia podem veure la màxima expressió de la decadència. Però no cal patir per res, aquest estiu tot quedarà solucionat: l’aeroport, La selva, el president conserge, ERC, Junts, la renovació de la imatge de la CUP i totes les ganivetades dels polítics de Madrid.

Cada dia vaig al bosc, observo els arbres i altres plantes i miro els núvols i el cel; pels carrers, observo els metropolitans i parlo amb els ocells. En deu anys hem perdut mosques, papallones, mosquits, la vida als rius i el senderi suficient per sobreviure. Estem tan descerebrats que tinc amics que escolten David Bueno i Nazareth Castellanos, que expliquen com dos profetes com funciona el cervell dels humans, i el personal queda embabiecat.

Puc assegurar que en un parell d’anys veurem les conseqüències d’un canvi climàtic galopant que ens explicarà la realitat, i tots els profetes i tots nosaltres quedarem amb cara de gripau. Contents i enganyats? No, aquesta vegada no.

«El Govern de tothom»

No tenen vergonya. Amb les clavegueres funcionant com sempre, però ara una mica més, «El Govern de tothom» ens proposa un traspàs de Rodalies que és una escopinada a la cara. A TV3 diuen on trobarem les millors coques per Sant Joan. Illa, veient que el PSOE està en estat de màfia, com el PP i Vox, diu, sí, diu, diu, diu que és del PSC. ERC ja no sap on mirar, el junquerisme transita com un fantasma i apareix i desapareix com l’Esperit Sant, i Junts, a favor d’ampliar l’aeroport per tal d’acontentar una manada d’empresaris que volen créixer i créixer ignorant el canvi climàtic, el sentit comú i tots els que voldríem viure sense créixer, que voldríem viure. Sí, només viure.

Veure els sindicats dient que defensen els drets dels treballadors quan el Govern els paga perquè no els defensin, o veure que a les televisions els tertulians sempre són els mateixos sofistes dient que el fum és boira baixa és tan divertit com seria veure el retorn dels dinosaures anant a la basílica de Montserrat per cantar l’himne d’Espanya, que no té lletra perquè no en pot tenir. Què diria?

[ARTICLE] «Reflexions d’un gandul fracassat» Depredadors al poder, d’Eduard Garrell.

[Text de Eduard Garrell]

«Digueu la veritat, així us vengeu.» · Joan Fuster – Aforismes

Oriol Soler s’ha convertit en el protagonista més ambiciós de la indústria cultural catalana. El 2021, Soler va prendre el relleu a Miquel Àngel Oliva com a director general d’Abacus, ara presidida per Maravillas Rojo, en fusionar-se amb la cooperativa Som, per liderar el sector cultural i educatiu que ara s’impulsa en plataforma per produir continguts digitals, projectes editorials i audiovisuals i controlar tota la cadena industrial.

A l’esfera pública Soler és el protagonista d’un dels projectes més ambiciosos de la indústria cultural catalana: convertir la cooperativa Abacus, originàriament centrada en la comercialització de llibres i material escolar, en una plataforma per produir continguts digitals, amb projectes editorials i audiovisuals i abastar tota la cadena industrial, incloent-hi la distribució i la comercialització. Ens ho podríem empassar si tot això no estigués orquestrat des d’un partit polític convertit en empreses que necessiten el finançament públic per sobreviure.

Ara Oriol Soler, en un atac descarat contra la llibertat d’expressió i d’edició, demanda moralment i econòmicament l’Editorial Pedra de Llamp i li exigeix disculpes públiques i la retirada del llibre La marca de Caín, on surt ben retratat. Llegiu la notícia aquí.

No trigo ni un minut a demanar el llibre a la meva llibreria de capçalera. El llibre no diu res més que el que qualsevol ciutadà podria saber llegint els diaris o consultant les memòries de les conselleries de la Generalitat (cosa, per cert, un pèl complicada). És clar que, si ho fessin, els vindrien ganes de fugir d’aquest país, com qui fuig de Sodoma. L’autora del  llibre, Noèlia Arrotea, denuncia les subvencions públiques sense contraprestacions que rep la cooperativa i les connivències amb ERC, i es queda curta (Projectes singulars, projectes, subvencions i contractes públics 2023), es queda molt curta, perquè la maniobra ve de molt lluny.

Abacus va néixer el 1968 a través de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (1965) amb la finalitat de proveir de serveis i material pedagògic de qualitat els ensenyants de Catalunya, a més de recuperar les escoles d’estiu iniciades el 1914 per a la formació i reciclatge dels mestres. No va trigar a descobrir que el negoci sucós consistia en el subministrament dels llibres de text a les escoles, i encara més sucós va ser el negoci de les joguines i la papereria, aprofitant per repartir carnets de soci a tothom que posava els peus a la botiga del carrer Còrsega, a més de diversificar el negoci en altres sectors.

Allò que semblava un aire nou de progressisme en l’ensenyament aviat es va convertir en un malson per als llibreters del país. A més de convertir-se en la distribuïdora escolar més important (després de Torrents Casals), atreia els seus clients amb l’esquer dels descomptes aplicats als llibres generals, tot i que la seva venda fos residual, fent-los passar il·lícitament com a retorn cooperatiu. D’aquesta manera va esquivar durant anys la Llei del llibre, que blinda el preu únic dels llibres i que els llibreters estan obligats a complir estrictament. Durant anys la bel·ligerància de la falsa cooperativa va ser summament agressiva contra les llibreries del país, obrint botigues ben a prop seu per forçar-les a tancar en no poder equilibrar els seus balanços amb els llibres de text, el material escolar i el d’oficina. A més, aquesta tàctica va contribuir al desprestigi dels llibreters, que, en no poder fer els mateixos descomptes, passaven per uns comerciants ambiciosos que menystenien el dret a la cultura. Catalunya és la nació de la Península amb la xarxa més densa de llibreries. Aquesta xarxa  va passar de 800 llibreries agremiades el darrer terç del segle passat a menys de 400 el 2015, i malgrat això segueix sent capdavantera en nombre de llibreries per habitant. Abacus no n’és l’únic responsable, ho han estat també els diferents governs que se’n van desentendre: Convergència, per pressions dels socialistes per complaure els seus votants, i especialment ERC, que ha utilitzat Abacus per assolir el control de la indústria cultural de casa nostra, no pas per fer-la créixer sinó com a rerecambra del partit per col·locar-hi els seus acòlits. Això, amb els mètodes d’Oriol Soler, comença a fer massa por.

El Gremi de llibreters va guanyar amb grans esforços i sense cap complicitat política el plet contra Abacus interposat al Tribunal Suprem. Però, encara avui, Oriol Soler, director general d’Abacus, home de palla d’ERC i sota el camuflatge del procés, és el caçasubvencions més afortunat del país, però no pas com a empresari (la sèrie Jo mai mai, la més cara de la Corporació produïda per Abacus, va costar 2,9 milions de l’erari públic amb audiència progressivament a la baixa).

Abacus i l’independentisme són les trames d’ERC per consolidar-se a costa de la nostra butxaca i la nostra bona fe, per la seva xarxa d’empreses on anar col·locant la “família”, i la més vil maniobra per mantenir-se en el poder.

(El que es diu en aquest article està extret dels mitjans de comunicació.)

[ARTICLE] «Vegueria Penedès, infraestructures i eficàcia», de Jordi Sánchez

Mapa de la Vegueria Penedès

[Un article de Jordi Sánchez.]

L’ou o la gallina, les infraestructures primer o després de les implantacions constructives d’usos diversos? Aquest és un pensament que es produeix a l’hora d’executar els aprofitaments urbanístics del planejament. La mateixa Llei del sòl preveu la urbanització simultània amb la garantia del 100 % del cost dels serveis. Aquesta previsió ha tingut incompliments en la història de l’urbanisme, i ha portat problemes a tots els agents que intervenen en el seu procés d’execució. Tenim el territori totalment empastifat per incompliments de tothom, llevat excepcions.

Cal reduir els procediments administratius, per descomptat, però ser cauts amb la figura de la garantia. Una altra cosa és la necessària garantia de connexió dels serveis, per exemple, l’energia a les instal·lacions existents de xarxes bàsiques. És urgent que el país tingui un pla territorial general de Catalunya (Llei 1/1995, per revisar) introduint eines de control i disciplina de veritat.

Vegueria Penedès

La Vegueria Penedès, aprovada el 2017, no té encara el seu pla territorial parcial (només s’ha tramitat l’aprovació de l’avanç de pla, el 2024);  portem massa retard i el territori ha d’anar encaixant les infraestructures improvisades des de responsabilitats alienes, però obligades per jerarquia política.

Els plans parcials territorials de les 7 vegueries restants s’hauran d’adaptar   al nou Pla general de Catalunya, i això implica la urgència del treball de revisió. Cal auditar com està tot el territori de Catalunya, començant amb quines infraestructures tenim, en quines condicions i quines són les necessàries. No és acceptable l’apagada d’electricitat del passat dia 28 d’abril i la manca de protocol i de gestió amb la ciutadania.

Ordre jeràrquic

1-Pla territorial general de Catalunya, que prevegi les infraestructures de xarxes bàsiques de la Península al seu pas per Catalunya i també les pròpies del país.

2-Pla territorial parcial de la vegueria.

3-Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM).

4-Llicència municipal, amb estricte compliment dels terminis.

Credibilitat com a país

L’economia d’un país pròsper i seriós ha de funcionar amb els millors professionals, amb una política transparent, eficient i amb total garantia jurídica.

Si s’assoleix aquest destí, no tan sols es notarà un canvi de veritat, sinó que també serem creïbles, i això sí que dona rèdit i confiança.

Així ho veig.

Jordi Sánchez Solsona

[Reflexions d’un gandul fracassat.] «Ara Pla!» d’Eduard Garrell

[Text de Eduard Garrell]

Ara Pla!* 
«És tan obert l’Empordà, ample, esbatanat i llis, que l’home que escriu més pla ha pres el nom del país.»
Carles Fages de Climent – Aforismes

Com cada any, uns quants dies abans de Sant Jordi furgo per la llibreria. Tinc temps de triar i remenar i sorprendre’m amb la quantitat de novetats que provisionalment cobriran les taules. Aquest cop, a la Nollegiu de Palafrugell, hi vaig amb una jove italiana de la família. Ella ha après el català pel seu compte, el parla amb una correcció sorprenent i el llegeix. Li comento que un dels llibres més importants que s’ha editat aquest any és la biografia de Josep Pla Un cor furtiu, de Xavier Pla. Ella no coneix Pla, encara no n’ha llegit res. 

Li parlo de la seva obra, de la seva vida i de com que som a Palafrugell, i puc fer referència dels llocs comuns que ella coneix: Llofriu, Tamariu, Calella, Aigua Xellida, el cap de Creus, Cadaqués…  

Cerco en la memòria quin llibre li puc oferir que sigui un primer tast del grafòman empordanès i se m’acut que Contraban, del qual se’n van fer més d’una dotzena d’edicions, pot ser una bona tria, però a la llibreria no hi és i no hi serà; tampoc tenen Cinc històries del mar (només en castellà); estan exhaurits de fa anys, com gran part de l’obra de Pla. A la lleixa d’autors locals hi ha El quadern gris, alguns llibres de viatges i d’altres que les novetats que inunden la sala emmascaren provisionalment. L’«Obra completa», de 46 volums, en té 28 d’exhaurits; Edicions 62 ofereix impressió sota demanda d’aquests volums, que és una magnífica solució per a mantenir títols vius, però molta gent ho desconeix o desconfia d’aquesta opció. Tímidament es van reeditant alguns títols en format butxaca.  

La patum literària del país no té prou demanda, no obstant és el més conegut i profusament citat. A Palafrugell gairebé tothom que no sigui foraster o massa jove et dirà que n’era amic o conegut i que l’havia tractat, i entre els escriptors contemporanis desperta tant l’enveja com l’admiració, fins al punt que a les lleixes dels escriptors locals hi ha més llibres que parlen de Pla que dels seus propis, tots d’escriptors que l’han conegut o en saben molt o s’ho inventen, però que tots se n’aprofiten. És una mena de canibalisme literari.  

D’edicions crítiques, l’edició d’alta complexitat que requereix un treball professional molt especialitzat, només en conec una, la de l’erudit Narcís Garolera, que recupera l’original eliminant les ultracorreccions imposades pel català normatiu de la ploma de l’admirat Bartomeu Bardagí, el seu corrector i traductor més tenaç, i també les de Jordi Pla i les personals i morals del seu editor Cruzet.  

Garolera assumeix la feina ingent de posar ordre a totes les passades de mans pel damunt d’El quadern gris i l’omple de notes a peu de pàgina, que és el que dona a l’obra la categoria de crítica. Unes notes i un apèndix proposats per Garolera que l’editor (Grup 62) elimina. Així doncs, excepte aquesta revisió d’aquesta obra, el Pla que llegim, ultracorregit, manipulat i mitificat per dotzenes de mans, és un consumible editorial, com un precuinat preparat per al gust majoritari i digerible. 

Llegiu Josep Pla, demaneu-ne els llibres exhaurits per espavilar els de la 62, llegiu Un cor furtiu de Xavier Pla per conèixer-lo i desmitificar-lo i llegiu El quadern gris revisat per Narcís Garolera per saber com escrivia de veritat. 

 *Exclamació que expressa inconformitat o sorpresa.