[LLIBRES] «La colònia escolar d’Alba de Ter», ressenya d’Eusebi Puigdemunt

Vista actual del casal de Rama

[Text d’Eusebi Puigdemunt.]

Què eren les colònies escolars? Doncs unes institucions higienicopedagògiques que aparegueren a Europa les darreries del segle XIX. A Catalunya n’hi havia de dos tipus: les de vacances i les permanents, que estaven ubicades bé a la muntanya, bé prop de la costa; el seu objectiu era el d’acollir aquells nens i nenes escolaritzats en escoles públiques que no disposaven de prou recursos econòmics i, a més a més, presentaven alguns problemes de salut.

El què, el com i el quan de la colònia Alba de Ter, situada a Rama, ens l’explica qui fou el seu director, el mestre i pedagog Miquel Fornaguera i Ramon (1893-1981): «Nostra colònia Alba de Ter es troba situada a 5 quilòmetres de Ripoll, a la residència nomenada Rama, casa d’estiueig mig senyorial (…) enmig d’una boscúria de roures gegantins…».

Cal dir que la colònia Alba de Ter era espaiosa, amb un gran menjador, dormitoris separats per sexes, aules d’estudi, un gimnàs i una petita infermeria. Estava patrocinada pel Comitè de Puigcerdà (Aide Suisse aux Enfants Espagnols) amb seu a Ginebra, que treballava conjuntament amb l’Assistència Infantil (Institut d’Acció Social Universitària i Escolar de Catalunya).

El seu funcionament era com segueix: de bon primer, en arribar, els nois i noies que ingressaven a la colònia eren retratats, i la seva fotografia servia perquè les possibles famílies benefactores que volien contribuir a les despeses de manteniment n’escollissin un o una i se l’afillessin, amb la condició de lliurar setmanalment una quota i també amb el compromís d’escriure’ls i d’enviar-los, de tant en tant, regals per fer-los sentir que no estaven sols al món ni reclosos en un asil desangelat; sovint s’ha comparat aquesta relació amb la que tenen els padrins amb els seus fillols o filloles.

El personal encarregat de la colònia Alba de Ter el componien el director, en Miquel Fornaguera i Ramon, la seva muller, sis professores, una infermera, una cosidora i quatre dones més encarregades de dur a terme feines diverses. En relació amb això i altra volta amb mots del propi Miquel Fornaguera, «…formem una mena d’extensa família que ens estimem i compartim alegries i dolors, angúnies i esperances; ens coneixem els defectes i ens els tolerem, així com ens apreciem les qualitats. Portem una vida intensa, clau de l’èxit, amb classes i gimnàs, ballets i cants, costura i plegada de llenya, pensant en un hivern que pot ser llarg i dur; i encara lluita aferrissada contra la sarna, malura que tenien quan ens vam fer càrrec de la colònia i no poguérem extirpar del tot…».

La sort de la colònia anà indefectiblement lligada a la cursa de la Guerra (in)Civil (1936-1939) i, a les acaballes del gener de 1939, van haver d’emprendre el camí de l’exili cap a França obligats per la reculada de l’exercit republicà i l’avenç imparable de les tropes franquistes i els bombardejos de l’aviació feixista.

Aleshores a la colònia, a més del personal encarregat del seu funcionament, hi havia 150 criatures, entre nois i noies. Els llocs d’origen d’aquesta mainada eren diversos, tot i que la majoria provenien de la conca minera d’Astúries, i la resta, una vintena llarga, eren catalans, del País Basc i de Madrid.

El camí de l’exili els dugué cap a Figueres, des d’on pogueren creuar la frontera amb França a principis de febrer. Un cop en territori francès, les autoritats gal·les els donaren allotjament, primer a la població de Portvendres i, més tard, a Sète. Un cop a Sète, en Miquel Fornaguera comença a establir contacte amb les famílies dels nois i noies per tal de repatriar-los com més aviat millor i reintegrar-los als seus familiars.

Al llarg del mes d’abril anaren sortint de manera esglaonada de Sète amb destí Burgos, capital de l’Espanya franquista.

[VERSOS] «Com un assaig», de Gabriel Salvans

 

 

[Text, veu i imatge Gabriel Salvans.]

                                                                                  a la Montse Casas

En un moment inesperat l’amiga
se’n va sense ni tan sols un adeu,
es tensen els fils nuats amb el temps,
i dol, i tant, com dol assimilar
que res és per sempre i que tot segueix
com si fos una línia contínua
a la novel·la on anem escrivint
la vida, que veus i vius i trasbalsa.

Tres quarts de tres, tot passa tan de pressa!
De les vuit que m’he aixecat i vestit,
sense enraonar amb els gats, i he marxat
a Ràdio Roda a llegir Kavafis.
El dia de Sant Jordi ho comentàvem,
recordo prou bé els llibres a la mà.
A tres quarts de tres, he sabut el que
a les vuit ja sabien els carrers.
Només un segon per rompre una vida.

Tres quarts de tres, com passen les hores!
Tres quarts de tres, com passen els anys!
Com un assaig per una estrena mai
prevista, ni l’hora durà el cartell,
queda gravat als sentits llum i fosca.
Plora poesia, Sant Martí Xic.

Gabriel Salvans
Poemes en tres temps, 2025

[LLIBRES] «Barcelona 1936» Correus, Montjuïc i la Modelo

[Una novel·la de Dídac Costa.]

Un altre indret clau per la mateixa importància en les comunicacions era el seu altre mitjà principal, Correus. Junt amb la Telefónica i la ràdio, eren els tres canals bàsics d’informació, tant cap enfora, com internament. Apoderar-se d’aquests tres centres era clau.

A primera hora, els militars havien mantingut les comunicacions a través de França, però quan el comitè obrer que havia ocupat Correus la nit del 18 se’n va adonar, va enviar un comunicat al sindicat francès perquè intercedís i fes que totes les comunicacions passessin únicament a través de les vies governamentals republicanes.

Després van interceptar les comunicacions dels militars, manipulant-les de tal manera que els van enfonsar encara més en la confusió. Lluitaven desnortejats, sense cap comunicació entre ells que els permetés conèixer la situació exacta de cada nucli revoltat, cosa que els generava un gran desconcert. I a això calia afegir l’espionatge anarquista i republicà, ja que totes les ordres que els feixistes donaven des de Capitania eren interceptades a Correus i es transmetien directament a Governació.

En aquestes condicions, els militars mantenien la lluita a cegues, trobant-se atrapats amb  obstacles imprevistos a cada carrer, situació que es complicava encara més pel tipus de lluita, inèdit, que plantejaven els obrers, els quals, sense formar cap front específic, desplaçaven els grups d’una banda a l’altra amb gran facilitat.

Correus i Telefónica es revelarien com peces clau del combat, com hauríem de constatar uns mesos després amb els tràgics Fets de Maig del 1937.

Per la seva banda, el castell de Montjuïc, la fortalesa militar situada en un punt estratègic de Barcelona, a l’única gran elevació de la plana, permetia bombardejar qualsevol punt de la ciutat, com ja s’havia fet en repetides ocasions. Una altra singularitat de Catalunya i Espanya, doncs, on s’és vist que el mateix exèrcit bombardegi la primera o segona capital del país? Com si França bombardegés Marsella, o els EUA, Nova York, en temps de pau.

Avui aquesta era una de tantes guarnicions el control de la qual decidiria la sort del país, en un sentit o en l’altre. Quan, la nit del 18, els oficials insurrectes van intentar mobilitzar les tropes per afegir-les a la revolta, la situació es va posar molt tensa, ja que molts dels soldats van rebutjar secundar el cop.

La matinada del 19, la majoria es va negar a obeir les ordres dels oficials colpistes, produint-se un clima de desconfiança i confrontació entre oficials i soldats, fins que, en un valent acte de rebel·lió interna, els soldats lleials, influenciats per les organitzacions anarquistes i comunistes a les pròpies files, van arrestar els oficials colpistes. La majoria foren detinguts i, alguns, fins i tot executats sumàriament pels soldats, sense gaires miraments.

Un cop neutralitzats, la tropa lleial passà a garantir el control del castell per al govern republicà, fet que seria decisiu. Van alliberar el comandant Gil Cabrera, que havia estat arrestat pels facciosos, i van comunicar a la Generalitat que eren amos de la situació, cosa que suposaria una altra gran victòria per als republicans, ja que impedia als colpistes disposar d’una fortalesa estratègica, des d’on haurien pogut bombardejar fàcilment qualsevol punt de la ciutat. Seria una de les moltes accions de defensa que permetria mantenir Barcelona sota control republicà durant les primeres hores del cop.

Un cop afusellats o arrestats els oficials facciosos, els mateixos soldats van començar a repartir les moltes armes del castell entre els obrers que l’havien estat vigilant.

La presó Modelo, no gaire lluny de la plaça Espanya, com moltes altres presons espanyoles, allotjava aquest matí una important població carcerària de militants de la CNT, la FAI i Joventuts Llibertàries, per a qui el triomf feixista suposava una mort imminent. N’eren conscients tant els presoners com els funcionaris.

En aquestes circumstàncies, els presos es van despertar amb les descàrregues de fuselleria i les canonades de la plaça Espanya, passant les primeres hores dels combats amb un gran neguit. Patien no tant per les seves vides com per no estar sent útils a la lluita que hi havia a la capital. Sent com eren, a més, els militants més decidits i acostumats a les armes, la seva inquietud anà creixent fins que, a les 11, la comissió que els presoners havien nomenat per tractar amb la direcció va entrevistar-se amb el director i el seu ajudant.

El director, que havia estat reemplaçat al febrer per algú de sentiments republicans, tenia com a màxima preocupació mantenir l’ordre dins de la presó en un dia tan agitat com avui. L’ajudant, que era una persona d’idees prou avançades donat el seu càrrec, digué als presoners socials:

—Us garantim que no heu de témer res. Les vostres vides estan segures i, arribat el moment, sereu alliberats.

Tranquil·litzats a mitges, els comissionats van informar els presos. Però aquests, cap al migdia van tornar a encarregar a la comissió que s’entrevistés de nou amb la direcció, a qui digueren:

—Exigim que es mantinguin obertes les portes de les cel·les, a fi i efecte de poder transitar lliurement per la galeria i que els detinguts puguem visitar-nos els uns als altres.

A la qual cosa respongueren:

—Entesos, endavant.

Quan un grup estava prenent cafè en una cel·la de la tercera galeria que donava al carrer Provença, van escoltar crits entusiastes entre la gent del carrer per les finestres:

—Visca la CNT! Visca la FAI!

En sentir-ho, es van apropar a la finestra, des d’on van veure gent atrinxerada amb matalassos al carrer, armada amb fusells, cridant visques a l’anarquia. Des de la finestra van correspondre-hi fent sonar tot el que tenien a mà com si fossin tambors, amuntegant-se a les reixes, colpejant les portes i responent també amb més visques a la CNT.

El xivarri s’estengué a altres galeries, fent créixer el soroll, fins que, des del centre de la presó on hi havia els vigilants, van començar a disparar a l’aire, intentant intimidar els presos. Però aquests, protegits a les cel·les, van seguir fent visques a la CNT i «mort al feixisme». Quan més gran eren el desconcert i el caos, un dels comissionats va cridar des de la planta de la galeria:

—Companys, sortim lliures!

A la qual cosa l’ajudant, veient-se desbordat, digué finalment:

—Queden vostès lliures sota la meva responsabilitat. Però els demano ordre, a fi i efecte de guanyar temps.

Dit això es va formar una fila amb tots els detinguts, que van anar avançant cap a una porta que ja estava oberta per sortir al carrer. En arribar a l’última reixa, diversos oficials asseguts rere una taula anaven anotant els noms. La sortida va produir-se en tromba. A la vorera del davant de la Modelo hi havia dones i homes esperant-los, amb qui es van abraçar cridant encara més visques, emocionats.

Les celebracions esperables en tota obertura d’una presó van durar pocs minuts, perquè el gruix de presoners, a mida que anaven sortint, orientats pels que els esperaven, es dirigiren en grups cap als llocs on encara es mantenia la lluita. La presó no va trigar a quedar completament buida.

Seria una decisió, la d’alliberar alhora presos polítics i comuns, és a dir, els companys arrestats per idees polítiques i un activisme legítim junt amb lladres, assassins i delinqüents comuns, que no trigaria a revelar-se com un greu error que ens costaria molt car. Portar al màxim i de manera descontrolada el nostre programa, buidar les presons, resultaria massa prematur i desendreçat. Malauradament, molts assassins i lladres no sabrien correspondre i agrair degudament als anarquistes aquesta sobtada llibertat ni la responsabilitat de dur armes, com sí fèiem els llibertaris.

[LLIBRES] «Infermeres en guerra», ressenya d’Eusebi Puigdemunt

[Text d’Eusebi Puigdemunt.]

«A través de les paraules vaig transformar el sofriment i la impotència dels vençuts, entre els quals hi havia la meva família materna, en coratge.» Amb aquestes paraules a la contraportada del llibre, la M. Cinta Sadurní, coautora juntament amb en Xavier Bardolet, ja ens dona una idea del contingut d’aquest llibret de només 187 pàgines; un contingut en què es passa revista a un moment i a un lloc molt concrets de la nostra història recent, com són els darrers mesos de la Guerra Civil, de l’abril de 1930 al gener de 1939, a l’hospital de les Brigades Internacionals a la ciutat de Vic, a l’edifici que havia estat el convent i escola de nenes de les Germanes Carmelites de la Caritat, L’Escorial.

Sense deixar encara els escrits de presentació del llibre a la contraportada, també hi podem llegir el següent: «(…) La seva història, explicada a partir del testimoni d’algunes infermeres que hi van treballar, és també la història d’una guerra que va mobilitzar centenars de voluntàries i va capgirar les seves vides».

Quines van ser aquestes infermeres a les quals la M. Cinta i en Xavier donen veu en el seu punyent i colpidor relat per rescatar-les d’un oblit injust i sectari? Doncs, entre d’altres, la Fanny Bré, l’Ave Bruzzichesi, la Dorothy Fontaine, l’Erika Glasser, la Sally Khan, l’Hermina Macushon, la Petronille Saloreà, la Stefania Wenzlová, la Hilda Bell, la Sarah Garstentein, la Soledat Ralló i la Rose Weiner, totes en marges de temps diferents però també amb un punt en comú, que era el d’estar plenament entregades a la feixuga tasca de poder apaivagar el dolor tant físic com espiritual dels soldats ferits que hi feien estada i convalescència, fins allà on els era humanament possible. I com és evident, al costat d’aquestes dones també hi havia la presència de personal mèdic titulat, tot homes, dels quals cal destacar els doctors Wilhelm Glasser i Saül Ignacy Trocki.

La pregunta que hom es pot plantejar és per què Vic va ser una de les ciutats escollides per les Brigades Internacionals per establir-hi un dels seus hospitals, i la resposta no és altra que per la seva situació geogràfica, relativament a la vora de la frontera amb França, raonablement allunyada del front, que fins aleshores encara no havia patit cap bombardeig aeri, ben comunicada i amb possibilitat de poder disposar de recursos alimentaris.

Aquests establiments hospitalaris van ser concebuts com a unitats militars i sotmesos a un ferri control polític per mà dels comissaris de guerra, que hi actuaven com a veritables directors, com és el cas del comissari que hi havia al capdavant del de Vic, el jove francès Maurice Sauvard, membre actiu del Partit Comunista i amb un «brillant» historial de lluita antifeixista; vist i dit això, no és pas exagerat afirmar, ans al contrari, que els hospitals de les Brigades Internacionals eren territori d’homes. Tal com es diu al llarg de les pàgines del llibre, en aquests hospitals s’hi parlava de combat, i no pas de pèrdua o sofriment, i és precisament en les veus de les infermeres, en el relat del seu dia a dia, on descobrim el dolor, la precarietat, a vegades la negligència, però també la solidaritat entre dones provinents de cap a cap del món occidental amb un mateix compromís, frenar el feixisme.

És en l’espai de memòria històrica que representen les veus d’aquestes dones entregades a la seva vocació-professió de guarir i que hi van treballar en l’any escàs de temps que l’hospital va ser a Vic, el lloc on germinen un munt de vivències, de petites històries que testimonien com de doloroses poden arribar a ser les guerres, i més si es tracta d’una contesa civil, i de com l’empatia de tot el personal que hi va treballar va tenir un efecte balsàmic que ajudà a fer una mica més suportable el patiment dels soldats malalts i ferits que hi estaven ingressats.

Eusebi Puigdemunt i Puig.

[LLIBRES] «Barcelona 1936». Capítol XXII. El feixisme aterra a la plaça Catalunya

[Una novel·la de Dídac Costa.]

Un cop que els militars aconsegueixen dominar la plaça Universitat cap a les 11 del matí, hi arriben els batallons del Bruc, comandats per López Amor, que hi deixa un rereguarda per reforçar l’edifici i els accessos i, amb una columna desplegada en guerrilla urbana, segueix cap a la rambla Catalunya. El foc dels requetès i falangistes que els acompanyen els permeten arribar sense gaires dificultats a la plaça Catalunya.

Un cop allà, ja fa estona que molts grups d’obrers vigilen la plaça. Un està apostat a la rambla de Canaletes, un altre al carrer Pelai i un darrer al Portal de l’Àngel, a tocar de la Telefónica. Alguns companys ocupen posicions a les boques del metro, que els militars semblen haver descuidat. I altres vigilen l’arribada de les tropes per la resta d’accessos.

Tothom és molt conscient de l’alt valor simbòlic i de la importància estratègica d’aquesta plaça, que també és l’entrada al nucli antic, on hi ha els edificis clau que nosaltres volem defensar i ells, dominar. Cap d’ells a la plaça mateixa, on el de més importància militar, tant o més que els governamentals, és la Telefónica, perquè concentra totes les comunicacions del país, tant les internes a Catalunya com amb la resta d’Espanya i Europa. Apoderar-se d’ella confereix un gran poder a qui ho aconsegueixi. Per això, tant anarquistes com republicans tenim clar que cal mantenir-lo dins la legalitat republicana o a mans de la CNT. Per als militars també representa, junt amb la ràdio, un objectiu clau. No hi ha cap altre mitjà de comunicació que el que circula per aquests fils, estesos no fa gaire per tot el país, junt amb les ones de ràdio, arribades també fa ben poc, només deu anys, i que ara, en canvi, són objectius militars de primer ordre.

Els militars arriben a la plaça pels carrers Pelai i ronda Universitat. Tan bon punt hi posen un peu, es veuen encerclats i pràcticament assetjats per guàrdies i obrers, cada cop més nombrosos, produint-se un primer tiroteig entre els facciosos i la Guàrdia d’Assalt.

Però just després tornen a aparèixer uns mocadors blancs i els habituals falsos visques a la República. La gentada que els segueix, novament desconcertada, no acaba d’entendre si són tropes lleials o revoltades. Les notícies del que passa a altres indrets corren ràpidament, però no prou per alertar tothom de la tàctica de l’engany per poder-lo desactivar. Un ardit que, en un front rere l’altre, genera confusió i regala als militars un preciós avantatge per fer-se amb les millors posicions i arrestar desenes de combatents catalanistes i d’esquerres.

Aquí, igual que a les places Espanya i Universitat, tant els obrers com la Guàrdia d’Assalt cauen en l’engany. El foc s’atura, i guàrdies i soldats comencen a abraçar-se i confraternitzar, creient que estan al mateix bàndol, cosa que genera una situació molt confusa. Un company que ja ho havia viscut a la plaça Espanya comença a cridar:

—És un engany! Acaben de fer el mateix a la plaça Espanya!

Però, mancat del carisma d’altres líders, els pocs que l’escolten se’l queden mirant estranyats i no pot evitar que els lluitadors del poble caiguin en l’engany i es barregin amb els soldats. La resta de combatents populars apostats als sectors oposats de la plaça queden astorats en veure aquestes escenes a la cantonada del passeig de Gràcia.

Com als altres punts on això ha passat, obrers i guàrdies no triguen a desvelar l’engany quan els soldats, sota les ordres del comandant López Amor, comencen a demanar la documentació als civils, la majoria cenetistes, provant de detenir-los, fet que provoca el replegament dels guàrdies i la massa de civils. Es tornen a delimitar ràpidament de forma clara els dos bàndols: feixistes i poble, reiniciant-se un ferotge tiroteig. Però la reacció ja és tardana i desfavorable per a obrers i republicans, que han cedit les millors posicions.

Tot i així, la Guàrdia d’Assalt i un nodrit grup de civils comencen a assetjar-los des de cantonades, teulades i balcons, i des dels pisos superiors de la mateixa Telefónica i el Banc de Biscaia. Els militars es distribueixen, aconseguint dominar alguns carrers veïns.

López Amor, veient-se incapaç d’arrestar-los a tots, decideix foragitar-los a trets i replegar-se als punts que ofereixen una millor protecció, sense poder emplaçar encara les metralladores. Un altre oficial, atabalat per la situació, que se’ls va complicant a cada minut que passa, decideix tornar a recórrer al temible Pla Mola. Ordena a un subordinat:

—Mire, ¿sabe cómo vamos a poner orden aquí? Fusilando. Busque a los diez primeros hombres que encuentre, los detiene y los fusila en esa misma pared —diu, assenyalant el mur de l’Hotel Colon, que dona al passeig de Gràcia.

—Pero capitán…

—¿Cuestiona mis órdenes, sargento?

—No capitán… ¿Cualquiera?

—Sí, cualquiera, diez civiles. Esta gente se cree muy valiente. Aún no han entendido que no hemos venido aquí a jugar. Vamos a explicárselo. Venga, ¡es una orden! ¡No admito desacatos!

Minuts després cauen afusellats a la paret de l’Hotel Colon deu barcelonins innocents, assassinats a sang freda per atemorir-nos i generar terror. El bon ambient que s’havia arribat a produir amb aquest mateix batalló en la seva entrada a la plaça, on semblava que es podia arribar a una distensió, s’esvaeix de cop, tornant-se a posar crua i mortal, sense treva. Aquells uniformats són uns assassins. I com a tals, i amb ganes de seguir matant, caldrà tractar-los. La guerra civil ha començat, i la gran esplanada de la plaça Catalunya serà una de les seves primeres grans batalles.

La reacció popular davant d’aquests cruels excessos, igual que als altres llocs on s’ha produït, és just la contrària a l’esperada pels militars. Lluny d’atemorir-se, el poble català reacciona enfurismat, donant-ho tot i lluitant a pit descobert, cosa que obliga els militars a replegar-se. Dividint-se de pressa i amb el tir net, s’obren pas fins a fer-se amos dels edificis principals de la plaça: la Maison Dorée, l’Hotel Colon, el Cercle Militar i el Banc d’Espanya, on emplacen metralladores als terrats, fet que els permet dominar tota la plaça.

Els primers grups armats que es llencen exaltats en intents suïcides de recuperar aquests edificis a l’assalt són abatuts com dianes fàcils. Un dels primers a caure serà el company Enrique Obregón, secretari de la Federació Local de Grups Anarquistes.

Els carrers Pelai i Vergara i la ronda Universitat segueixen en mans dels obrers, que han pogut aïllar els militars de la resta de les seves tropes. Els sodats es refugien en aquests edificis i als baixos i al primer pis de la Telefónica, on encara resisteixen, mentre que obrers i guàrdies d’assalt es fan forts a Fontanella, als pisos superiors de la Telefónica, al Portal de l’Àngel i a la Rambla. El centre de la plaça es converteix en terra de ningú, creuada només per ràfegues de metralladora que van sumant cossos estesos de militars, obrers, guàrdies i cavalls morts.

La forta resistència armada d’anarquistes i republicans ha evitat que els militars puguin baixar per les Rambles cap a Drassanes i Capitania, o per Fontanella i Portal de l’Àngel fins a la Comissaria de Via Laietana i la Generalitat, així com que la Telefónica i les emissores de ràdio properes caiguin a mans dels facciosos, la qual cosa ja suposa una gran victòria.

Però la primera batalla a la plaça sembla guanyada pels militars, que encara la dominen. Tot i així, el poble té els insurrectes acorralats en aquest grapat d’edificis que, malgrat ser de gran importància militar i escopir la mort per les finestres, no els ofereix gaires opcions ni de sortir ni de dominar el centre.

Comença llavors un setge tenaç de les forces populars contra els edificis, sobretot l’Hotel Colon i la Telefónica, convertits en fortaleses que l’exèrcit domina, però que el deixa confinat en una situació de defensa que no es pot perllongar indefinidament. Qualsevol refugi, per ben protegit que estigui, suposa estar encerclat per una ciutat enemiga pels quatre costats que, com més es manté la tenacitat defensiva i la resistència dels militars, més fa créixer l’obstinació del poble per fer callar per sempre el foc enemic i apoderar-se dels espais que controla. A pocs minuts del migdia, la ciutat crema pels quatre costats.

 

[VERSOS] «Atuït», de Gabriel Salvans

[Text, veu i imatge Gabriel Salvans.]

Atuït

a en Xavier Borràs

Atuït per ombres invisibles, em moc
entre els sospirs de la mort i un lloc a la vida.
Quan et dol el dol, l’has de revertir i fer-ne
poesia, música, dansa… no aferrar-t’hi,
ni deixar que el dolor es quedi a dins teu,
que no quedi arrelada al moll de l’os, la pena.
Ser capaç d’estimar i capaç d’estar sol.

Respira profundament, treu enfora l’aire
tòxic, mira com l’univers és ple d’estrelles,
atalaia’t, observa, guaita, pensa, respira,
que la màgia entri al més dedins de tot.
Procura fixar a la ploma la teva història,
abans que algú altre l’escrigui per tu.

Deixa l’instant sense fer fressa ni ferides,
i amb aquella bellesa amb què hi vas arribar
aferra’t a qualsevol record que hagis estimat.
Contempla la pau i la serenor del paisatge
al fons dels ulls de marededéus romàniques,
a les paraules d’aquell mestre de sequer
amb qui anaves a costura a aprendre de lletra,
i que la claror et penetri a les entranyes
ara que és primavera, vola a cor què vols.

Gabriel Salvans
Poemes en tres temps, 2025