[Il·lustració i text de Ramon Orriols.]

Sant Andreu d’Angostrina és l’església antigament parroquial, romànica del poble d’Angostrina, pertanyent a la comuna d’Angostrina i Vilanova de les Escaldes, de l’Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord.

Es tracta d’un edifici del segle XII, d’una sola nau coberta amb volta de canó i un absís semicircular, curiosament assentat sobre un enorme bloc de pedra i guarnit amb arcuacions cegues d’estil llombard.

La façana de ponent constitueix el campanar d’espadanya amb tres obertures. A l’est es conserva la porta original de mig punt, amb arquivoltes i capitells esculpits. Al  segle XVIII s’hi afegiren dues capelles laterals. Fou declarada Monument Històric pel govern de la República Francesa l’any 1954.

S’hi arriba des de Puigcerdà o la Guingueta d’Ix, sortint per la carretera N-20. Al poble d’Ur cal anar a la dreta per la carretera D-618. En total son un 9 km. A Angostrina també hi ha la nova parroquia, un vistós edifici neo-gòtic a peu de carretera,  però l’església de Sant Andreu es troba a ponent, al capdamunt del poble i s’hi accedeix per carrers estrets i de fort pendent.

Sant Andreu d'Angostrina
L’església vella d’Angostrina. [Foto: Wikimèdia.]

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.