Nan Orriols. [Foto: Xavier Borràs.]
[Notes de Xavier Borràs.]

El resistent de capçalera Nan Orriols just acaba de publicar Som mentida sota el segell editorial de Cal Siller, de Prats de Lluçanès.

Es tracta d’un volum de 146 pàgines on es mostra l’Orriols més bel·ligerant contra l’espècie humana a partir de 248 aforismes, petits textos, reflexions, notes…, que al llarg d’un munt d’anys l’autor, entre molts d’altres, d’Indi, Homo vulgaris, Pinta llavis o Ocells petits, havia deixat escrits en tota mena de suports i que pacientment ha aplegat i donat fruit en aquesta nova obra, que també inclou un seguit de petites però potents il·lustracions fetes de la seva mà.

Ell mateix en parla a la «Justificació» proemial del llibre: «Aquest llibre és contradictori, amb escrits que tenen molts anys i d’altres que són d’ara. Tenia ganes de fer net i d’ordenar aquestes notes, però el llibre s’ha d’explicar. I conta que justament escriu la justificació en aquests dies que «els rècords de temperatures a tot el món ja anuncien un canvi climàtic irreversible i cap polític ni institució no faran res per evitar-ho. De fet, no poden. Han posat  el benefici econòmic per davant de la vida de les persones i, com sempre, han guanyat els bancs, els corruptes i els polítics de poltrona i discurs miserable, un discurs en què durant set fulls més carrega a tort i a dret contra contra tothom qui contribueix tan alegrement a la destrucció del planeta

La mateixa coberta del llibre és definitòria del contingut:

«Som mentida. No existim com a espècie, només com a criminals. Només per destruir, només per construir, només per destruir. Tot és mentida. La mentida del rei, la mentida de déu, la mentida dels diners, la mentida dels amors i també de les arts; també, sí, també.»

O alguns dels paràgrafs del llibre, com per exemple el 21 i el 44:

21. El capitalisme no pot morir, no es pot acabar. La nostra espècie s’extingirà capitalista. Alguns professors d’economia lliberals expliquen que, si esgotem la Terra, anirem a viure a Mart o a qualsevol altre planeta.

44. Cert és que som incapaços de fer-ho millor. Tots els immigrants es juguen la vida al mar per arribar a Europa. Venen perquè volen ser capitalistes.

El llibre es clou amb una nota final «que no és final de res», segons que afirma Orriols. «He escrit moltes notes finals, però les esparraco perquè intento explicar el perquè de la nostra bogeria i això és impossible, perquè des del dia que vam baixar dels arbres només fem el ridícul, entenent sempre que el ridícul és cruel i criminal», assegura en aquest text que al llarg de tot el volum és cru, sincer i sense pèls a la llengua en relació amb el fer i l’esdevenidor de l’espècie humana.


El llibre, que just acaba de sortir del forn, serà motiu d’un seguits de presentacions —que ja anunciarem— i farà la seva primera aparició el 15 d’octubre durant la IV Trobada d’Escriptors, Il·lustradors, Lletraferits i Amants dels Llibres, que tindrà lloc al parc de la Font Nova de Perafita a partir de les nou del matí. Al cartell d’aquí sota en teniu els detalls.

 

One Comment

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.