Tal com van les coses, és possible que els «tractors» econòmics ja no els vulgui conduir ningú a Catalunya. [Foto: Arxiu LR.]
[Un article de Jordi Sánchez.]

Segons el diccionari, tractor és aquell vehicle especial que s’utilitza per a arrossegar un altre vehicle o càrrega. En política econòmica vol significar que quan una comunitat autònoma tira del carro (com diem els catalans) és tractor de la resta i es nota en el conjunt de l’Estat.

Fem-ne un repàs

La Constitució del 1978 va ser aprovada per referèndum de tots els espanyols el 6 de desembre i convertia Espanya en una monarquia parlamentària. La gestió del sistema es constitueix amb les comunitats autònomes (17), més les ciutats de Ceuta i Melilla. S’estableix un mecanisme de transferències de competències a dites comunitats.

Balanç

Però estem millor o pitjor? Aquesta es la qüestió. És obvi que volem estar en un sistema democràtic, però i la “pela? Si li sumem els sentiments, la cultura, la llengua i el tracte…, laa veritat és que deixats el «debe y el haber» comptable, el saldo és escandalós, anem  enrere com els crancs. Pensàvem que amb la democràcia les coses canviarien? Doncs no, tot al contrari, ens continuen prenen el pèl i tot i el «peix al cova» el resultat és que això ja no funcjona. Cal preguntar-se: i les altres comunitats?

Doncs, resulta que això que es coneix com les comunitats tractores, les que tiren més del carro a Espanya —com Andalusia, les Balears, Catalunya i el País Basc—, estan que treuen foc pels queixals, perquè el sistema de finançament autonòmic fa massa temps que no funciona.

Què es pot fer?

El País Basc va jugar bé a la partida de sortida a la C-78. Van ser més eficaços (el «cupo»), però tampoc no estan contents; les Balears diuen que això no funciona; Andalusia ni governant el PP o el PSOE se’n surten i, a Catalunya, el 52% dels parlamentaris proposen l’independentisme, llargament reivindicat, amb totes les adversitats conegudes per part dels espanyols, que no ens deixen. Ara fins i tot s’ha creat una taula de negociació, de diàleg (diuen uns i altres) i un calendari de dos anys per veure què fem.

Que no s’equivoquin més: Espanya necessita o caixa o faixa; és més, ja n’hi ha prou de marejar la perdiu, si no el que pot passar és que els «tractors» no puguin ni sortir del magatzem, no per manca de gasoil, no, sinó perquè ja no hi hagi ningú que els vulgui conduir en aquest sistema caducat.

El que he plantejat té manera d’arreglar-se? SÍ

Es vol arreglar? Fins ara, no.

Així ho veig

One Comment

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.