Coberta de la carpeta «Dibuixos«, de Nan Orriols. [Foto: Xavier Borràs.]
[Notes de l’editor.]

La passió creativa de Nan Orriols ens torna a sorprendre. Aquest cop amb una carpeta de 33 il·lustracions aplegades sota el títol Dibuixos (gener de 2024) —molt ben editades per la Impremta Maideu de Ripoll—, que l’autor dedica en record del seu amic de l’ànima Joan Homs i Codina (1946-2024), fundador de la galeria d’art vigatana El Carme , que va tancar les portes el gener de 2019 i va deixar la capital d’Osona sense cap exposició d’art —i així anem!

A partir d’un text de l’admirat Fernando Pessoa, en què fa referència a la natura quan diu «La natura mai no recorda, aquí rau la seva bellesa» (a natureza nunca se recorda, e por isso é bela), Orriols va cercar si trobava autors que haguessin aprofundit en aquesta reflexió, però no va trobar res. En el poema, Pessoa com tantes vegades podem veure en la seva obra, ens regala una més de les nostres contradiccions, i ho fa amb aquestes paraules:

Quan l’herba creixi damunt la meva sepultura,
que sigui el senyal perquè m’oblideu del tot.
La natura mai no recorda, aquí rau la seva bellesa.
I si tinguéssiu la necessitat malaltissa d’interpretar
l’herba verda damunt la meva sepultura,
digueu que segueixo verdejant i essent natural.

Seguint la reflexió de Pessoa, Nan Orriols ha tractat d’aprofundir un xic en aquest pensament i ha escrit uns aforismes, al final de la carpeta, per acompanyar aquests dibuixos per manera d’ajudar a fer entendre «que nosaltres també som natura, encara que lluitem amb urc per negar que hi pertanyem».

«La nit dels llops al bosc mirant les estrelles.» [30 x 30 cm]. Aquarel·la, guaix i tinta sobre paper.

Tal com manifesta ell mateix:«El sol surt cada dia, fins i tot quan tot està emboirat. Perquè tots som iguals ens ajudem els uns als altres, i estimar és el nostre tresor més preuat. Només plorem rialles i somriures, perquè cada dia és més bonic que l’anterior. I és per aquest fet que “mai ningú no podrà estacar els llamps”.»

Podeu admirar aquesta obra si us la descarregueu des d’aquest vincle. Tanmateix, si voleu adquirir la carpeta, gaudir físicament del seu contingut i, si escau, adquirir-la, ho podeu fer a Muntanya de Llibres (Vic), Cal Siller (Prats de Lluçanès), Espai d’Art 60 (Sant Joan de les Abadesses), Llibreria VUK (Torelló) o a la Llibreria Strogoff (la Garriga).

«La llum viatja a tres-cents mil quilòmetres per segon; nosaltres fem estàtues.» Nines a Blanes, 2016. 28 x 28 cm. Acrílic i tinta sobre paper.

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.