Els ODS aprovats per les Nacions Unides. [Il·lustració: Arxiu LR.]
[Un article de Jordi Sánchez.]

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), aprovats per l’Assemblea  General de les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 per a ser aplicats a tots els països d’acord amb l’Agenda 2030, són els següents:

 1. Fi de la pobresa.
 2. Fam zero.
 3. Salut i benestar.
 4. Educació de qualitat
 5. Igualtat de gènere.
 6. Aigua neta i sanejament.
 7. Energia neta i assequible.
 8. Treball digne i creixement econòmic.
 9. Industria, innovació i infraestructures.
 10. Reducció de les desigualtats.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
 12. Producció i consum responsables.
 13. Acció ple clima.
 14. Vida submarina.
 15. Vida d’ecosistemes terrestre.
 16. Pau, justícia i institucions sòlides.
 17. Aliança pels objectius.

Avui on som?

Tots aquets objectius també són d’aplicació a la nostra vegueria del Penedès i, per tant, caldria valorar què s’ha fet des de 2015 i què ens queda per fer fins al 2030. Anem amb molt de retard perquè encara resta aprovar el Pla director urbanístic del Penedè i, a més a més, alguns ajuntaments encara han d’adaptar els seus planejaments a les lleis d’urbanisme vigents a Catalunya.

Petjada ecològica (1996, William Rees y Mathis Wackernagel). Cal fer pedagogia a la població, començant pels més petits (llars d’infants) i introduir en el nostre dia a dia els 17 ODS per a ser més sostenibles. La petjada d’avui en el planeta ja supera els compromisos de Kioto (Japó) de l’any 1997. La humanitat necessita avui 1,75 planetes per a satisfer les seves demandes de recursos naturals!

A Catalunya, la Generalitat va crear l’Aliança Catalunya 2030 i el Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible (CADS), organisme que està format per la societat civil.

Què cal fer?

1r. Tenir un estudi seriós que indiqui quina petjada pot aguantar el nostre territori tant en l’àmbit poblacional com d’extracció de recursos naturals, contaminació (tota), pèrdua biodiversitat, residus, etc.

2n. Fer complir la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’ONU el 10 de desembre de 1948.

3r. Incorporar en la Llei d’urbanisme i els seus reglaments els 17 ODS.

4t La vegueria del Penedès s’hauria d’adherir al CADS per a impulsar els ajuntaments al compliment d’un planeta més sostenible.

Les pròximes candidatures municipals haurien d’incorporar el compromís dels 17 ODS.

No puc acabar aquest article sense agrair a organitzacions com  Greenpeace (1971) la seva lluita per un planeta més sostenible.

Així ho veig.

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.