Dones sanitàries durant la II Guerra Mundial. [Arxiu LV.]
[Un report de Laura Vidal.]

[Treball comparatiu de la Primera i la Segona Guerra Mundial.]

Primer Guerra Mundual

Introducció i context

Com bé diu Ricardo Artola en el seu llibre sobre dita guerra: “La Primera Guerra Mundial fue una poderosa fuerza de la historia. Derrocó imperios, alumbró revoluciones, sembró Europa de naciones nuevas, desangró a una generación, dinamitó el concierto de las naciones y dicen que acabó con la inocencia de los pueblos. Es muy difícil encontrar algún acontecimiento histórico más rico, profundo, diverso e influyente.”

La Gran Guerra es va comprendre entre 1914 i 1918, però les causes venen del segle XIX. Europa estava vivint el període de pau més llarg en comparació amb els anys anteriors. Aquests anys previs a l’inici de la guerra, coneguts com la Belle Époque, es caracteritzen per una prosperitat en augment, un generalitzat creixement de la productivitat, una millora en el nivell de vida, entre d’altres. Els conflictes propis de la tensió capitalista trobaven alleujament amb el creixent protagonisme dels partits socialistes i sindicats obrers, i les dones començaven a reivindicar el seu paper polític a través del moviment sufragista. En general fou un període de creixent democràcia en el continent.

Al 1894 França i Rússia firmen l’Aliança, fet que va fer sentir-se a Alemanya amenaçada ja que quedava rodejada per dos nous aliats. Al 1904 Gran Bretanya i França varen firmar l’Entesa i amb la convenció Anglo-Russa va néixer el facto de la Triple Entesa al 1907. Alemanya quedava cada cop més apartada d’Europa. El fet de la seva sòlida aliança amb l’Imperi austrohongarès i el seu acostament a l’Imperi Otomà, feien menys greu la situació.

Tot i això, Alemanya, estava molt descontenta pel seu pes militar i econòmic. Havia quedat en una situació bastant dolenta respecte el tema del repartiment del món colonial per part de les potències europees. Només contenia uns quants territoris a l’Àfrica, alguns molt amplis, poc poblats, aïllats entre ells i poc atractius econòmicament parlant. Tenia, també, unes quantes illes al pacífic i era la metròpoli d’un port a la Xina.

Segons algunes teories d’historiadors, com ara: Eric Hobsbawm, Hew Strachan, Michael Howard, Max Hastings i David Stevenson, consideren que la situació d’Alemany fou una de les principals causes per al desencadenament de la Gran Guerra. La carrera armamentística, tant terrestre com marina, és a dir, la creació de grans exèrcits en els temps de pau amb la introducció del servei militar obligatori i la millora de l’armament a causa de la creixent industrialització del continent, va tenir un paper important com a causa de l’esclat d’aquesta guerra en qüestió.

Al 1908 es precipita una crisi balcànica per culpa de la revolució dels Joves Turcs. Àustria annexiona Bòsnia i Bulgària es declara independent. A partir d’aquesta crisi, el contrast entre Àustria, Rússia i Sèrvia esdevé irreparable. S’originen greus problemes per definir la política interior austríaca entre el fanàtic Conrad, el cap de l’exèrcit, l’hereu de la corona austríaca, Francesc Ferran i el moderat ministre d’Exteriors Berchtold.

Aquesta crisi impulsa el nacionalisme agressiu de Sèrbia i neixen grups de terroristes clandestins lligats als serveis secrets. Sèrbia arma i instrueix, indirectament, aquests grups terroristes, quasi desitjant una guerra general que pugui portar a la creació d’una Gran Sèrbia. Rússia es posiciona com protectora dels serbis, que confien en el seu ajut en cas de guerra, abandonant els Búlgars atès que eren poc fiables.

Entre 1909 i 1914 hi ha un gran creixement econòmic rus, fent que aquesta i França obtinguin més agressivitat. Arrel d’això, Alemanya i Àustria estan atemorits.

Així doncs, hi ha diverses aliances arreu d’Europa. Per una banda hi havia els Aliats, originàriament format pels països de la Triple Entesa, és a dir, França, el Regne Unit i Rússia i més endavant es varen unir Sèrbia i el Regne de Bèlgica. Per l’altre banda hi ha els Imperis Centrals, format per Alemanya, Àustria-Hongria, Turquia i Bulgària.

L’atemptat de Sarajevo el 28 de juny de 1914 en una il·lustració d’època. [Arxiu LV.]
El 28 de juny de 1914, a Sarajevo, Bòsnia, Gavrilo Princip, estudiant, nacionalista serbo-bosnià, membre de la societat secreta La Mà Negra, assassinà Francesc Ferran, i la seva muller, que estava embarassada. Aquest atemptat fou promogut per sectors dels serveis secrets serbis, segurament per a provocar una guerra. Aquest fet va causar un horror a tot Europa i ràbia a Viena. Fou el moment d’acabar amb Serbia. Sembla ser que Viena va obtenir un xec en blanc d’Alemanya i va enviar a Sèrbia un ultimàtum duríssim i en el fons inacceptable. La negativa sèrbia precipità la declaració de guerra austríaca el 28 de juliol de 1914. Les nacions europees es posicionen: al costat de Sèrbia, França, el Regne Unit, Rússia i el regne de Bèlgica (un cop començada la guerra es varen unir: Japó (1914), Itàlia (1915), Rumania (1916) i Estats units i Grècia (1917); al costat d’Àustria-Hongria, Alemanya, Turquia, Bulgària (1915). La Guerra havia començat.

Les estratègies de guerra

L’estratègia inicial d’aquesta guerra fou el desplegament d’exèrcits efectuant maniobres per envoltar a l’enemic i així obrir nous fronts continus. Citant a Vicente Moreno a la seva publicació a la revista Sàpiens: “Els alemanys van desenvolupar el Pla Schlieffen que preveia un atac ràpid a França entrant per Luxemburg i Bèlgica. L’objectiu alemany era evitar un conflicte en dos fronts, amb França a l’est i, a continuació, amb Rússia a l’oest.”

Qui va dirigir les tropes cap a França va ser Moltke. Després dels èxits inicials de l’atac alemany a través de Bèlgica, el govern francès va fugir cap a Bordeus i més de 500 mil persones van abandonar París que semblava que seria presa pels alemanys. El general Joffre va aconseguir reorganitzar les tropes franceses i plantar cara als alemanys al riu

Marne. La gran batalla es va produir entre les tropes de Moltke i Joffre al setembre de 1914. Els francesos van obtenir la victòria però el cost humà va ser molt gran: més de 200 mil baixes. Però lo important era que s’havia frenat als alemanys i el front occidental s’estabilitzaria durant 4 anys.

Al front oriental es varen enfrontar Alemanya, Rússia i l’Imperi austro-hongarès. El general rus Samsonov no va poder evitar que el seu exèrcit fos rodejat pels alemanys al 28 d’agost de 1914. El desastre rus va ser total. Els alemanys varen empresonar a més de 92 mil russos. Samsonov es va suïcidar. Però no tot pintava tant malament pels russos, atès que varen haver avenços cap a l’Imperi Austro-hongarès. Les tropes austrohongareses van fracassar en l’atac a Sèrbia.

Japó entrà en guerra el 20 d’agost de 1914 i annexionà Tsingao, una colònia alemanya situada a la Xina. Més endavant es va desvincular de la guerra i Turquia entra en aquesta al novembre.

“A partir del 1915 la guerra de moviments va Figura 1: Estructura de una trinxera. (ARTOLA, 2019) donar pas al que es coneix com a guerra de posicions o de trinxeres. Els fronts s’havien estabilitzat i davant de la fixació de les posicions dels exèrcits contendents una llarga línia de trinxeres recorria els camps de batalla. Ja era innegable que la guerra seria llarga i de desgast.” (MORENO, 2010).

Al front occidental va haver un empat tàctic entre els dos bàndols. Els exercits es van atrinxerar al llarg de centenars de quilometres. Les conquestes eren molt lentes. Tots els intents militars per trencar les trinxeres van comportar matances sagnats a Verdún, Somme, Passendale, entre altres. Les potencies industrials es van esforçar per elaborar armes capaces de trencar els fronts. “S’iniciava una guerra basada en la tàctica de desgast de l’enemic.” (MORENO, 2010).

Al front oriental Alemanya va avançar sota la direcció de Hindemburg i va ocupar la Polònia russa i Lituània. “L’exèrcit rus va iniciar una ofensiva sobre Prússia Oriental. Aquest front per la seva extensió i feblesa era l’únic que permetia grans operacions mòbils.” (MORENO, 2010).

L’imperi Austro-Hongarès conquista Sèrbia i recupera Galitzia. Bulgària decideix entrar en guerra a l’octubre de 1915 al costat de la Triple Entesa. Romania també decideix entrar en guerra al costat de la Triple Entesa però és fàcilment derrotada. L’exèrcit francès desembarca a Grècia al 1915.

Als altres fronts hi ha petits avenços de l’exercit turc en el Caucas contra els russos. Els britànics inicien l’avenç des d’Egipte capturant Palestina per atacar a Turquia ja que era l’aliat més dèbil. L’objectiu era distreure l’atenció dels imperis centrals del front occidental. La campanya es va iniciar atacant els Dardanels al març de 1915 i posteriorment a la península de Gallípoli. Aquesta ofensiva va ser un fracàs per a la Triple Entesa. Els dos bàndols van obtenir moltes baixes humanes.

Finalment, al 1917, esdevingué la crisis definitiva de la guerra. L’enorme cost de vides en els fronts, les penúries de la població civil i la consciència que la guerra no anava a acabar-se va fer que s’estengués el desànim en tots els països participants. Es van produir revoltes, manifestacions i vagues a Gran Bretanya, motins en l’exèrcit francès, augment de les demandes nacionalistes a l’imperi Austro-hongarès. Tot i així, els dos esdeveniments claus que van decidir el resultat de la guerra va ser la revolució russa al 1917 i l’entrada dels Estats Units en el conflicte.

L’abandonament de la guerra per part de Rússia va permetre a Alemanya concentrar totes les seves forces en el front occidental. A l’estiu de 1918 Alemanya va fer els seus últims i desesperats atacs. Els seus aliats estaven a punt de petar econòmicament i militarment. L’arribada de les tropes americanes va desequilibrar la balança definitivament a favor de la Triple Entesa.

Les armes

La revolució industrial i la carrera armamentista varen influir enormement en la producció, sofisticació i creació de noves armes, cada cop més cares. Tot i així, amb aquestes va perviure la tradició així com: el transport promogut per cavalls o l’ús d’armes blanques com les baionetes, molt útils en el cos a cos de les trinxeres. Entre les armes ja experimentades es trobaven: la metralladora, que s’emprà en conflictes anteriors (com la Guerra de Successió Americana[1]). Es va perfeccionar amb la introducció del model  Maxim. Més endavant es fabricà el model Browning, el més emprat. Fou un arma que va destacar per la seva gran efectivitat en la lluita defensiva a les trinxeres, al ser capaç de frenar i destruir amb facilitat grans formacions de contrincants.

Esquerra: metralladora Maxim; dreta, metralladora Browning. [Arxiu LV.]
L’artilleria. El seu calibre i precisió es varen anar incrementant durant el transcurs del conflicte fins que es varen arribar a fabricar, en certs casos, màquines gegantines. S’emprà com a suport de la infanteria i freqüentment es va agrupar en grans concentracions amb la finalitat de trencar les línies de trinxeres. Com a novetat, va destacar el canó antiaeri. Per a la lluita propera, es varen crear tot una sèrie d’armes lleugeres com el llançagranades, el morter o el llançaflames.

El cuirassat. Les grans formacions d’aquests varen marcar la punta en la guerra de superfície. Es tractava de bucs de gran tonatge i fort blindatge dotats d’artilleria de gran calibre. Els alemanys varen fer tot el possible per igualar o millorar la potència de foc de la marina britànica. És per això que varen dedicar tots els seus esforços a desenvolupar l’arma submarina que fins el 1917 va clavar durs cops a la navegació de superfície.

El Dreadnought fou el cuiressat britànic de la Royal Navy que va revolucionar els vaixells de guerra del moment. La seva entrada en servei l’any 1906 va suposar un gran avenç en la tecnologia militar naval. Fou tan gran que el seu nom va arribar a ésser associat a tota una generació de cuirassats, “els dreadnought”. Tots aquells vaixells que varen quedar obsolets després de la seva aparició són els anomenats “pre-dreadnought”.

L’última de les armes ja experimentades, però no la menys important, és el fusell. Es va usar massivament i va evolucionar cap a models cada cop més perfeccionats i adaptats a la guerra de trinxeres on va ser acompanyat com complement indispensable de la baioneta.

Entre les innovacions destaca: el tanc o carruatge de combat. Aquest el varen usar els britànics per primera vegada al 1916 durant l’ofensiva del Somme, però va ser infrautilitzat durant el conflicte per la seva escassa maniobrabilitat i per la desencertada gestió d’unitats aïllades davant de les grans agrupacions de la Segona Guerra Mundial. La seva funció es va veure reduïda a mer suport de la infanteria o destrucció de trinxeres.

Les armes químiques van ser prohibides expressament en la Conferència de la Haya de 1899. Tot i això, els alemanys varen ésser pioners en el seu us, i després de ser emprades inicialment, la seva importància bèl·lica es va reduir significativament, doncs el desenvolupament de màscares protectores, va minimitzar en gran mesura l’efecte tòxic dels gasos. Per altre banda, l’ús d’aquestes armes no va estar exempta de perills per els propis exèrcits atacants, degut als imprevisibles canvis en la direcció del vent.

L’avió i els globus dirigibles o Zeppelins. Els aeroplans tindrien reservat un paper estel·lar en la Segons Guerra Mundial. Els dirigibles varen ésser emprats pels alemanys. Les tasques que varen exercir durant la Gran Guerra foren fonamentalment de reconeixement, atac a la rereguarda, llançament de bombes sobre trinxeres o combat en formacions de caça.

Per últim hi ha el submarí. Els alemanys, amb una marina de superfície en desavantatge respecte la britànica, varen emprar intensivament aquesta embarcació, causant grans pèrdues, tant entre els bucs de guerra com entre els mercants, que ja formaven part a països bel·ligerants o neutrals. Una de les raons que va empènyer als Estats Units a la seva incorporació a la guerra va ser l’esfondrament de diversos dels seus bucs per submarins alemanys, com el famós transatlàntic britànic Lusitania que feia el trajecte de Nova York a Liverpool. Fou enfonsat el 7 de maig de 1915 a la costa irlandesa i va ser la causa per la qual varen perdre la vida 1198 persones de les quals 124 eren nordamericanes.

A partir de mitjans de 1917, l’ús de carregues de profunditat, camps de mines, barreres de reixes, junt amb l’ús de mecanismes de detecció submarina i la organització en combois escoltats per naus de guerra, varen disminuir l’efectivitat dels submarins alemanys.

Els mitjans de comunicació i el transport. Junt amb el ferrocarril i l’automòbil, que varen permetre la ràpida mobilització de tropes i pertrets, varen jugar un paper important en aquesta guerra aparells com el telègraf i la ràdio, imprescindibles en la transmissió de missatges entre els estats majors i les tropes.

Les víctimes

Aquesta guerra tingué unes conseqüències francament dolentes per a la població del moment, tant els militars, com els civils.

Si ens centrem en les víctimes, hem de mencionar la insalubritat en la que vivien els militars en les trinxeres i els camps de batalla. No em puc imaginar un lloc més insalubre que les trinxeres. “Cualquiera que visitara las trincheras y, sobre todo, los novatos recién llegados, percibían un hedor permanente y de diversos orígenes: cadáveres en descomposición, letrinas rebosantes, hombres que no se habían lavado en semanas, productos químicos para evitar las infecciones, restos de gases tóxicos, aguas estancadas y, el peor de todos, el olor a pies. Parece insoportable, pero los soldados se acostumbraban y, probablemente, <<dejaban>> de olerlo.” (ARTOLA, 2019).

La quantitat de morts que no es podien enterrar, ni al moment, ni dies després, permetien a les rates alimentar-se i reproduir-se. “Según testimonios llegaban a alcanzar el tamaño de gatos. (…) Los soldados las combatían con más afán que al enemigo: disparándolas, ensartándolas con las bayonetas o apaleándolas.” (ARTOLA, 2019).

L’altre gran enemic dels soldats eren els polls i la dificultat per a desfer-se d’ells era igual o més que la de les rates. Tot i haver centres on eliminaven els polls a la reraguarda, els ous s’ocultaven en els plecs de la rova i sobrevivien als processos de neteja, tot i que no eren molt abundants, per no dir inexistents.

Amb l’escàs coneixement de la medicina i la inexistència d’antibiòtics, molts soldats morien per les infeccions causades per amputacions o inclús petites ferides que acabaven convertint-se en mortals, tenint en compte el context on es curaven.

Avui en dia encara hi ha discrepàncies en el nombre de morts i les xifres es van actualitzant a mida que passa el temps. Al 2003, Michael Howard va publicar en el seu llibre “La Primera Guerra Mundial” el següent quadre:

Al 2014, Jean-Marc Rohrbasser va publicar en el llibre “Bouleversements démographiques de la Grande Guerre” el següent gràfic que fa referencia al nombre de soldats mobilitzats, els morts, els ferits i els que varen ésser capturats com a presoners o varen desaparèixer.

Ricardo Artola, al 2019, va publicar al seu llibre “La Primera Guerra Mundial. De Lieja a Versalles” el següent quadre on estan representades les morts militars separades per blocs enemics. “A estas cifras habría que sumarles los muertos Civiles, especialmente numerosos en Rusia, el Imperio otomano y Alemania. Si incluimos también a los heridos, habría que añadirles más de quince millones de hombres.” (ARTOLA, 2019).

Com bé diu Artola, a aquestes xifres se li han de sumar els morts civils. La grip espanyola que es va estendre a finals de la guerra, va fer augmentar les xifres en uns 28 milions de morts. Josep Maria Ràfols afirma en el seu llibre “La Primera Guerra Mundial cumple 100 años. La ofensiva final” la següent frase: “La cifra de Civiles muertos entre los dos bandos asciende a casi 7.000.000 de persones, muchos de ellos mujeres, niños y ancianos.”Adjunta a continuació una taula amb xifres que tornen a variar una mica respecte dels gràfics i taules que hem comentat anteriorment.

Es poden apreciar unes diferències notables en les xifres dels diferents quadres, però es podria dir que entre els dos bàndols varen morir uns 9 milions de persones aproximadament. Entre aquests, hi havia un important nombre de persones civils molt superior a anteriors guerres.

Totes aquestes morts, les quals la majoria eren masculines, van provocar una sobre població femenina a tot Europa. Al mateix temps va haver un descens de la natalitat i un envelliment de la població. Un gran nombre de nens i nenes varen quedar orfes, aproximadament uns 8 milions.

Un cop acabada la guerra, la mortalitat va sofrir un increment degut a l’escassetat d’aliments, atès que moltíssims camps de conreu varen quedar totalment destruïts, sobre tot a França i Bèlgica. La insuficiència sanitària també va ser un factor que va influir.

La infermeria

El fet que hi haguessin infermeres a la Gran Guerra no és un fet nou, sinó que es remunta al segle XVI, on per exemple, les flotes de guerra disposaven de bucs-infermeria per assistir als ferits caiguts en combat.

La industrialització i les noves armes creades, explicades amb anterioritat, causaren uns efectes i unes ferides a nivells descomunals i desconeguts pels metges i les infermeres de principis de segle XX. Les seqüeles psicològiques d’una batalla d’aquesta magnitud causaren molts mals sons a milions de soldats. Tot això va fer que el personal sanitari hagués de transformar la forma de treballar per adaptar-se a les característiques d’aquest conflicte.

La gran quantitat de treball que va generar aquesta guerra, provocà que es mobilitzessin un imponent nombre d’infermeres per cobrir totes les necessitats. Moltes d’elles treballaven tant en hospitals de campanya o tendes improvisades i traslladades segons l’evolució en el front, com en a la rereguarda. Tot això, va comportar una planificació ràpida, rigorosa i eficaç que es veié reflectida en el nombre de vides salvades. Les nordamericanes rebien una formació tant militar com sanitària que centrava especial atenció en les cures psiquiàtriques. El principal cos d’infermeres entrenades fou el Queen Alexandra Imperial Military Nursing Service (QAIMNS) fundat per l’Imperi Britànic al 1902 en la guerra dels Bòers, el qual agafà influència de la mare de la infermeria moderna, Florence Nightingale. Tot i les formades, hi havia una gran quantitat de voluntàries que tenien poca o cap experiència tractant a malalts. Aquestes eren anomenades infermeres VAD (Destacament de Voluntaris d’Ajuda) les quals presentaven un certificat mèdic i alguna carta de referència, passaven una entrevista on normalment es feia una pregunta molt senzilla sobre el cos humà com: on es troba la columna vertebral? I començaven a treballar en el camp de batalla. L’exèrcit britànic no acceptava la presència d’infermeres a excepció de les QAIMNS, així doncs, totes aquelles dones que volien aportar el seu granet de sorra estaven obligades a servir amb les tropes franceses o belgues. Les dones benestants no varen tenir cap problema per a fer-se càrrec d’un hospital militar.

Principalment, el treball que desenvolupaven diàriament era el d’aplicar les cures bàsiques als pacients que arribaven als hospitals, alimentar als ferits i generar un espai de confort per a tots aquells que estaven ingressats, entre d’altres. Les VAD a principis de la guerra s’encarregaven de canviar llençols, orinals i cunyes, fregar els terres i, no fou fins a finals del conflicte que no varen començar a canviar bandatges o a administrar medicaments.

Citant al Diario Independiente de Contenido Enfermero on fan referència a paraules textuals de Francisco Javier Castro, infermer de Salut Mental i president de l’Associació Canaria d’Història de la Professió infermera: “<<En la Gran Guerra se consolida ese hospital, que se puede mover rápidamente, y que cuenta con salas quirúrgicas. En estos espacios, tanto médicos como enfermeras van a atender las diferentes dolencias que causa el nuevo armamento empleado en las batallas, como la dinamita, las granadas u otros artefactos que generan metralla>>, explica, poniendo de manifiesto el peligro de las amputaciones y otras situaciones graves que provocaba la gangrena causada por estas armas.”

La guanyadora de dos premis Nobel en Física i en Química, Marie Curie, va dissenyar i emprar el Petit Curie, una ambulància que contenia una maquina de Raig X en la qual realitzava radiografies als pacients per detectar diferents dolències internes sense necessitat d’obrir el cos. Com es pot veure en aquesta fotografia, ella era qui conduïa el Petit Curie.

El tema que més mal de caps portà a la infermeria de l’època fou les infeccions. Les bales travessaven la pell dels soldats emportant-se amb elles trossos de camisa o pantaló infectat per la brutícia de mesos i el fang de les trinxeres. Això comportava que es generés un cultiu de gèrmens dins el cos del desafortunat soldat provocant així, una infecció. Els antibiòtics eren desconeguts, no existien, i els desinfectants que empraven eren molt grollers, senzills i poc eficaços. En el llibre Veiled Warriors redactat per Christine Hallett, es menciona que en el front rus empraven mesures més radicals, posant sal o iode a les ferides, embenant-les amb pressió i traslladant al pacient durant quilometres en direcció a un hospital. Tot i el gran esforç que diposità el Regne Unit per evitar les infeccions, no fou suficient, atès que molts soldats moriren de gangrena o tètanus.

Tot i això, a les acaballes del conflicte, sorgí una solució radical a les infeccions: començaren a emprar les transfusions de sang per via directa, connectant una sonda al pacient i l’altre al donant. El que es veu en aquesta fotografia és el material usat per a fer aquest tipus d’intervenció mèdica. En la botelleta de vidre s’hi introduïa citrat de sodi, un antioxidant que evitava la coagulació de la sang i així també la flebitis i les embòlies, i desprès es feia la transfusió. El 1915 Richard Lewisohn formulà la concentració optima al 0,2% i establí les bases per a resoldre el problema de la coagulació.

La humitat a les trinxeres va generar una nova malaltia, el peu de trinxera. Aquesta provocava la contracció dels vasos sanguinis a causa del fred, la humitat i el poc oxigen que arriba a les cèl·lules del peu. Aquest creix en volum, la pell s’estova i desenvolupa una picor i dolor d’ungla que pot durar hores o fins i tot dies. En les fases posteriors, el malalt sent un formigueig dolorós que no disminueix i quan el peu s’escalfa apareixen ampolles i ulceres, que si s’aixequen mostren teixit podrit. Tot això pot acabar amb gangrena i la solució més efectiva, arribat aquest punt, és l’amputació.

Les armes químiques com els gasos verinosos de fosfina i mostassa produïen cremades cutànies i pèrdues de visió, però la pitjor malaltia de totes, provocada pels horrors de la batalla, era la psicològica. És desenvolupà el que es coneix com a neurosis bèl·lica. Aquesta provocava paràlisis, desorientació, pèrdua de memòria, entre d’altres. Les infermeres acabaven atenent a persones que arribaven a perdre el seny.

L’Europa d’abans de la Gran Guerra, era una Europa socialment endarrerida on les dones estaven sotmeses al control dels homes. A partir del 1915, es podria dir que la dona es treu la faixa. En aquests anys de guerra i postguerra la dona comença a estudiar i a incorporar-se al mon laboral, tot i que, com era d’esperar, amb pitjors condicions que els homes. Quan la guerra finalitzà, les VAD més aventureres s’endinsaren a altres guerres, però la gran majoria varen deixar el servei. Aquestes arribaven a llocs on quedaven pocs homes i es posaven a treballar per ocupar el lloc d’aquests. Tot això va fer que s’avancés en la lluita per la igualtat i l’extensió del sufragi a les dones.


Segona Guerra Mundial

Introducció i context

La Segona Guerra Mundial no començà l’1 de setembre de 1939 a Polònia, sinó el 18 de gener de 1919 a la sala del rellotge del Quai d’Orsay de París[2]. Allà es reuniren, per redactar el tractat de pau, 27 nacions, i varen ésser exclosos els grans derrotats de la guerra: Alemanya i l’Imperi Austro-Hongarès. Els principals portaveus d’aquesta reunió eren les tres gran potències: Gran Bretanya, França i els Estats Units. “Las principales decisiones eran acordadas por los lideres (…): Davis Lloyd George, primer ministro británico; Georges Clemenceau, primer ministro francés; y Woodrow Wilson, presidente estadounidense.” (RÀFOLS, 2014).

França tenia por que Alemanya pogués tornar a fer una invasió com la que va efectuar, i és per aquesta raó, que volia una alemanya més dèbil que mai. No se sentia segur, atès que era l’única gran potència de les tres que compartia frontera directa amb la derrotada Alemanya. “(…) lo expresó con total claridad el primer ministro galo, Clemenceau, cuando le dijo a Wilson: <<América está lejos, protegida por el océano. Ni siquiera Napoleón pudo tocar a Inglaterra. Los dos estáis protegidos. Pero nosotros no lo estamos.>>” (RÀFOLS, 2014).

Va haver diversos debats sobre la quantitat de diners que havia de pagar Alemanya. John Maynard Keynes[3] proposà que aquesta havia de pagar 3.000 milions de lliures esterlines. Aquesta proposta no va prevaler, atès que a Gran Bretanya li va agradar més la proposta de Lord Sumner[4] i Lord Cunliffe[5], els quals rebien el sobrenom de “bassons celestials”, ja que sempre anaven junts. Aquests dos varen fixar la xifra de 24.000 milions de lliures. Els Estats Units estaven contra d’un tracte dur contra Alemanya, buscaven una pau sense victòria.

La conferència avançava molt lentament. “Clemenceau, (…) mostró su indignación con la situación afirmando que Alemania había ganado la guerra en el aspecto industrial y comercial, ya que sus fábricas estaban intactas y sus deudas se cubrirían a través de <<manipulación>>. En poco tiempo, concluía, la economía alemana seria mucho más fuerte que la francesa.” (RÀFOLS, 2014).

Finalment el preu a pagar pels alemanys es va fixar en 6.600 milions de lliures esterlines. Molts economistes la varen qualificar com excessiva, a més que Alemanya no ho podia pagar.

El 29 d’abril de 1919, Ulrich Graf von Brockdorff-Rantzau arribà a Versalles, acompanyat per la delegació, per a firmar el tractat de pau. En conèixer les condicions que exigien els vencedors, no varen estar d’acord i demanaren de canviar alguns punts. Els vencedors no varen acceptar la seva proposta. El 28 de juny del present any, el tractat de Versalles quedà firmat per totes les nacions.

 

L’Europa de 1914 a l’esquerra, i la de 1919 a la dreta. [Arxiu LV.]
Així doncs, el mapa europeu quedà canviat per complet desprès de la firma d’aquest tractat. França recupera Alsàcia i Lorena; Eupen i Malmedy passen a formar part de Bèlgica; el passadís polac s’annexiona al nou estat de Polònia; Danzing i Memel es van declarar ciutats lliures; Dinamarca annexiona el sord de Schleswing-Holstein; Alamanya va perdre un 13% del territori i un 10% de la població; La conca del Sarre passa a ser administrada per la Societat de Nacions i explotada econòmicament per França durant 15 anys; Alemanya perd totes les colònies que són repartides com a mandats de la Societat de Nacions entre l’Imperi Britànic i França.

“En el contexto de unos convulsos años 20 e inicio de los 30 en Alemania (intento de revolución, fortísima crisis económica, debilidad de gobierno y creciente fortaleza de los partidos autoritarios), estas condiciones de paz fueron el caldo de cultivo de la insatisfacción generalizada, la confrontación y el ascenso del nazismo al poder. La paz que intentó subyugar a Alemania durante generaciones la iba a hacer más fuerte de lo que sus enemigos habían imaginado y deseado.” (ARTOLA, 2019).

Durant la segona meitat del anys trenta van anar establint aliances militars de manera que es va anar configurant un dels dos bàndols contendents amb el Pacte Antikomitern, signat al setembre de 1936 entre Alemanya i Japó. Itàlia s’incorpora al 1937. Un any desprès, al setembre de 1938 es forma l’eix Roma-Berlín. Una aliança que comença a actuar a la guerra civil espanyola. Es reforça posteriorment amb la signatura del Pacte d’Acer al 22 de maig de 1939 d’ajuda militar mútua.

La resta dels règims en la majoria dels casos van adoptar una política col·laboracionista amb alemanys i italians o si més no van mantenir un actitud d’ambigüitat calculada per tal d’enemistar-se.

A partir de 1935 aquests règims feixistes i especialment l’Alemanya de Hitler inicien una política exterior desafiant, que posava en qüestió la legalitat internacional: al gener de 1935 Alemanya annexiona la zona del Sarre. Al març restableix el servei militar obligatori. Al març de 1936 es va remilitaritzar la Renània. Al març de 1938 es va procedir a l’Anschlauss. Al setembre de 1938 va haver la reclamació dels Sudets[6] i la celebració de la Conferència de Munic on es van reunir França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia.

Francesos i britànics van acceptar l’annexió del sudets a Alemanya al setembre de 1938.

La Societat de Nacions, al final, no va servir de res, principalment perquè l’estat més fort, Els Estats Units, no en formava part.

Polònia fou el major beneficiari en quant a repartiment del territori Alemany al tractat de Versalles. En les seves fronteres incloïa la ciutat lliure de Danzing, la qual estava poblada majoritàriament per alemanys i que Hitler desitjava conquistar per a fer el corredor polac. “A diferencia de otros países anexionados por Alemania en los años anteriores sin necesidad de confrontación militar, Polonia se opuso a las pretensiones de Hitler, contando con sus alianzas con Francia y Gran Bretaña y con sus propias fuerzas armadas. (ARTOLA, 2019). Així doncs, l’1 de setembre de 1939, Alemanya va envair Polònia.

Les estratègies de guerra

La prematurament anomenada Gran Guerra, es va caracteritzar per ser una guerra estàtica, amb fronts determinats i trinxeres per protegir les tropes. Era una guerra de moviments, fins que els moviments es varen estancar establint-se una línia de trinxeres que anaven dels de Luxemburg fins al mar, passant per tot el nord de França. A partir d’aquest moment la mobilitat va ser molt escassa, per no dir nul·la, passant a ser una guerra de desgast.

La segona guerra mundial, a diferencia de la primera, fou una guerra de grans moviments. Durant els primers anys de la batalla es produí el fenomen blitzkrieg o guerra llampec. Aquesta estratègia va permetre als alemanys obtenir una victòria decisiva amb un atac ràpid, localitzat i limitat, tant per terra amb tancs i artilleria, com per aire, on devastava la capacitat política, econòmica i militar de l’enemic. Fou així com Alemanya conquistà, amb un obrir i tancar d’ulls, Polònia i el nord-est de França.

La derrota francesa animà a Mussolini a entrar en guerra. Les tropes alemanyes van continuar avançant per Europa. En la batalla d’Anglaterra van sortir victoriosos els britànics, atès que al ser una illa tenien la supremacia naval que va permetre obtenir el triomf. Gran Bretanya va ser l’únic país que no va quedar sota influència nazi.

Després del fracàs de la batalla contra el Regne Unit, Hitler decideix traslladar la guerra a altres fronts. A l’estiu de 1941 s’inicia la campanya de Rússia i els alemanys arriben a les portes de Moscou. A partir d’aquest moment la guerra passa a ser mundial. Al desembre de 1941 Japó ataca la base americana de Pearl Harbour a les illes Hawaii. Els japonesos van atacar per sorpresa i sense cap prèvia declaració de guerra. Els Estats Units d’Amèrica declaren la guerra a Japó i als països de l’Eix, Alemanya i Itàlia.

A l’Àfrica, els alemanys intenten fer-se amb el control del Canal del Suez amb una força militar anomenada Afrika Korps sota el comandament d’Erwin Rommel.

Durant el 1942, es viu una situació d’equilibri entre les potències i al 1943 la balança es decanta pels Aliats. Fou en aquest any quan es reuniren, a la Conferència de Teheran, Stalin, Roosevelt i

Churchill i decidiren dur a terme un desembarcament a França, concretament a

Normandia. Aquest desembarcament fou una de les operacions militars més grans de la guerra. El 6 de juny de 1944 o altrament conegut, Dia D, es posà en marxa l’operació Overlord. El gran desplegament per aire, facilità les operacions de desembarcament a les platges i l’avenç cap a França. El gegantesc desplegament de mitjans navals, aeris i terrestres que van mostrar els aliats va desbaratar les defenses alemanyes, deixant l’exèrcit nazi sense possibilitat d’oposició.

A finals del mes d’octubre d’aquest any, les tropes aliades ja havien reconquerit totalment els territoris de Bèlgica i França. Tres mesos més tard, els països aliats es reuniren a la Conferencia de Jalta per repartir-se Europa en la post-guerra. L’assalt final al nazisme va produir-se a inicis de 1945, quan les tropes soviètiques van arribar a Berlín, la capital del Reich. Finalment, el mes d’abril, una Alemanya esgotada després de la llarga guerra va acabar per descompondre’s quan Berlín va ser assetjada i bombardejada. El 7 de maig, els aliats van signar la rendició incondicional de l’Alemanya nazi i la majoria dels seus responsables van ser detinguts.

Si la guerra havia acabat a Europa, al Pacífic i a l’Extrem Orient encara es mantenien les hostilitats. Al febrer de 1944 s’havia produït el sagnant desembarcament de Iwo-Jima, el primer territori japonès, però la tàctica japonesa de lluitar fins a la mort i el recurs als atacs suïcides (kamikazes) per enfonsar els vaixells nord-americans va espantar el govern dels Estats Units d’Amèrica i els seus comandaments militars. Aquest fet va portar al president Truman, que havia substituït a Roosevelt després de la seva mort, a utilitzar un nou armament que s’havia desenvolupat durant el conflicte: la bomba atòmica. Consultats sobre el seu ús els líders aliats a la Conferència de Potsdam, els nord-americans van llançar la bomba atòmica sobre Hiroshima el 6 d’agost i a Nagasaki el 8 d’agost amb uns efectes terrorífics. Finalment, el 2 de setembre, a bord del cuirassat Missouri, el Japó va rendir-se. La Segona Guerra Mundial havia finalitzat.

Les armes

La gran evolució en l’armament i els materials va tenir una forta incidència en la Segona Guerra Mundial.

Com ja hem mencionat amb anterioritat, si alguna cosa caracteritza la segona guerra mundial, és la mobilitat, i un exemple clar son els carros de combat, que deixen de ser simples instruments de recolzament de la infanteria, semblant a tractors protegits, a autèntiques màquines de guerra, passant a ser una força autònoma de combat, amb gran nombre d’ells i la capacitat de poder prescindir de rutes fermes.

Els seus blindatges són cada cop més grossos i els seus canons més potents. A Alemanya es construeixen, entre molts d’altres, el Panzer III, el primer en resultar realment efectiu com a carro de combat, el Panzer V (Panther), potser el millor carro alemany, en general i el famosíssim Panzer VI (Tiger) amb un blindatge impressionant i un canó de 88 mm. El gran avantatge d’aquest carro és que la única zona vulnerable era la part del darrera del motor, i no se’l va poder començar a combatre fins que els anglesos no varen instal·lar el canó Firefly als carros M 4 Shermann americans.

El Panzer VI dels alemanys. [Arxiu LV.]
Pel que fa als carros, el Panzer VI dels alemanys era complicat de construir i delicat mecànicament. Dissenyat per Porsche i fabricat per Daimler-Benz. Per contra els Shermann americans i els T 34 soviètics eren molt més fàcils de conduir, i simples mecànicament, i per tant molt més fàcils de reparar i substituir.  La grans batalla de tancs fou la de Kursk, al sud de Moscou, prop de la frontera amb Ukraïna.

Respecte a l’artilleria, les tropes alemanyes disposaven de tota la indústria Krupp. Si hem d’esmentar canons grossos, podem nombrar el Dora i el Gustav, que disparaven 14 projectils al dia, de calibre 800 i 7 tones de pes, a 45 quilometres de distància. Calien 500 soldats de dotació a les ordres d’un General de Divisió, i 1.500 més per protegir-lo.

Per la banda dels aliats, cal fer esment del canó americà M 1 de 155 mm Long Tom, evolució del canó francès GPS (Grande Puissance Filloux) 155 mm, de 1917.

Els soviètics posseïen molta artilleria. Berlin fou bombardejada amb 2.000 canons, però el més característic podria ser el muntatge Katiuska conegut també com a Òrgan d’Estalin, bateria de coets instal·lats damunt de camions.

La gran metralladora de la guerra fou la MG 42, tant en les seves variants lleugera, amb bípede; o pesant, damunt d’un trípode, fou una arma boníssima, encara en servei avui en dia. Era tan eficaç que els aliats la denominaven “la segadora de Hitler”.

En ambdós camps es millorà en matèria d’armes individuals, introduint-se els fusells semi-automàtics per part dels americans. Cal destacar els dels paracaigudistes alemanys, el Fallschirmjägergewehr 42.

Pel que fa a l’aviació, els alemanys tenien com a primer avió de transport el Junkers JU 52 (“Tante Ju”), i més endavant el Focke-Wulf FW 200 Condor, en front del McDonnel Douglas DC 3, anomenat Dakota per la Gran Bretanya, dels americans.

Respecte al bombarders, els alemanys en disposaven de diversos. Un dels més famosos fou el Junkers JU 87 Sturzkampfflugzeug o Stuka, bombarder en picat, de recolzament a terra, altament emprat en la Blitzkrieg.

Del cantó dels aliats, els britànics disposaven dels Avro Lancaster i el Handley Page Halifax. El primer, un bombarder pesant de llarg abast, 4.600 Km, quadrimotor RollsRoyce, amb una capacitat de 6.300 quilograms de bombes, o una “Grand Slam” de 10.000 quilograms; el segon, un bombarder pesant de llarg abast, quadrimotor Rolls-Royce Merlin X, amb una capacitat de 5.900 quilograms de bombes.

Respecte dels caces, els alemanys en disposaven dos de molt bons, un dels quals era el Messerschmitt BF109. Fou un dels primers caces realment moderns de la seva època, incloent-hi característiques com una construcció monocasc totalment metàl·lica, una carlinga tancada i tren d’aterratge retràctil. Després d’haver passat pel seu baptisme de foc a la Guerra Civil Espanyola, el BF109 va estar en servei fins al naixement de l’era dels reactors al final de la Segona Guerra Mundial, sent durant tot aquest temps l’espina dorsal de la força de caces de la Luftwaffe. Amb un motor de pistons en V invertit, el BF109 va ser complementat, però mai completament substituït en servei, pel Focke-Wulf FW 190 de motor radial a partir de 1941.

Cap al final de la guerra els alemanys dissenyaren el Messerschmitt ME 262 que fou el primer avió de reacció que va entrar en combat durant la Segona Guerra Mundial; l’aparició d’aquesta aeronau va representar una gran sorpresa pels aliats, que no s’esperaven un avió tan avançat, i varen tenir sort que aquest avió aparegués tard i en poca quantitat, sinó podria haver canviat el curs la guerra. Amb ell tan sols hi podien els Mustang americans.

Va servir com a referència a posteriors dissenys russos i americans.

Els anglesos tingueren dos caces principals el Hawker Hurricane, columna dorsal de la RAF, i el Supermarine Spitfire. Els dos, però principalment el primer, foren els guanyadors de la Batalla d’Angleterra.

El americans tenien els caces de terra i els de l’armada. Pel què fa als de terra, tenim al Curtiss P 40 Warhawk, que són els que es varen enfrontar als atacants japonesos a Pearl Harbour. Pel que fa als de l’armada, cal destacar-ne dos, el Grumman F6F Hellcat que era un caça embarcat de bones prestacions, fàcil de pilotar i una plataforma de tir estable, robust i fàcil de mantenir. Es va enfrontar amb el Zero japonès.

L’avió japonès més famós és potser el Mitsubishi A6M Zero, caça embarcat, va actuar en el front del Pacífic. Va ser l’avió de caça més utilitzat per l’exèrcit japonès en l’atac a Pearl Harbour, i posteriorment en els atacs “Kamikaze”.

Pel que fa a les forces aèries soviètiques, decididament l’avió més representatiu pot ser el Yakovlev YAK-9 l’avió soviètic més fabricat durant la Segona Guerra Mundial. Van entrar en combat a la batalla de Stalingrad.

L’armament innovador d’aquesta guerra fou, per part d’Alemania, la V1 que va ser el primer míssil guiat que es va utilitzar en la guerra i és el precursor dels míssils de creuer d’avui dia. Amb posterioritat, Alemanya va fabricar el coet V2 que va ser el primer míssil balístic de combat de llarg abast. Desenvolupat a principis de la Segona Guerra Mundial a Alemanya, emprat específicament contra Bèlgica i llocs del sud-est d’Anglaterra.

La Wehrmacht alemanya va llançar entorn de 3000 coets militars V2 contra objectius Aliats durant la guerra, principalment Londres i posteriorment Anvers, donant per resultat la mort d’un número aproximat de 7.250 persones, tant civils com militars.

Per part dels americans, es va endegar el Projecte Manhattan. Era el nom en clau d’un projecte d’investigació desenvolupat pels Estats Units amb ajuda parcial del Regne Unit i Canadà. L’objectiu final del projecte era el desenvolupament de la primera bomba atòmica. El temps que va durar, del 1942 al 1946, va estar dirigit pel general Leslie R. Groves, mentre que la investigació científica va ser dirigida pel físic Julius Robert Oppenheimer. El projecte es va portar a terme en nombrosos centres d’investigació sent el més important d’ells el Districte d’Enginyeria Manhattan situat en el conegut actualment com Laboratori Nacional Los Alamos.

El projecte va agrupar a una gran quantitat d’eminències científiques tant de la física, química i ciències informàtiques. Atès que després dels experiments a Alemanya previs a la guerra se sabia que la fissió nuclear de l’àtom era possible i que els nazis estaven ja treballant en el seu propi programa nuclear no va costar reunir a totes aquelles ments brillants que eren també pacifistes i esquerranes en la seva majoria. Exiliats jueus molts d’ells, van fer causa comuna de la lluita contra el feixisme aportant el seu òbol a la causa: aconseguir la bomba abans que els alemanys.

Paral·lelament, accions de sabotatge tingueren lloc a les instal·lacions de Vemork, Noruega, on els alemanys estaven obtenint aigua pesant (D2O), ja que el Deuteri (D) es un moderador en els reactors nuclears.

Va ser una carrera contra rellotge, i la varen guanyar els aliats. No se sap què hagués passat si els nazis s’haguessin fet amb la bomba.

Les víctimes

Si la Primera Guerra Mundial tingué unes conseqüències francament dolentes per a la població del moment, amb la Segona fou devastador.

Els grans caps de l’exercit alemany manaren aniquilar una quantitat de persones, especialment jueves, desorbitant. “(…) las matanzas generalizadas ya habían comenzado en 1941 con la invasión de la URSS. Tras el ejército invasor, empezaron a operar grupos especiales de la policía de seguridad alemana con misiones de exterminio en los territorios ocupados. Sólo estos grupos asesinaron a 1.000.000 de judíos, la mayor parte durante los nueve meses posteriores a la invasión.” (ARTOLA, 2019). Aquesta ordre afectava molt psicològicament als soldats, i és per aquest motiu que al 1942 es dissenyaren les maquines de matar més esgarrifoses de la historia, les càmeres de gas. Aquestes podien arribar a eliminar en un sol dia a 5.000 o 10.000 persones, sense comptar les que morien de camí als camps de concentració i extermini. “Si añadimos otros métodos de asesinato masivo (fusilamientos, traslados forzosos, etc.) aplicados fuera de los campos, el número total de muertos fue de 6.000.000. Cabe destacar que, una vez más, Polonia tuvo la peor parte en el Holocausto, puesto que alrededor del 50% de sus víctimas procedían de aquel país.” (ARTOLA, 2019).

Si ens posem a parlar de xifres i a comptabilitzar víctimes, ens tornem a trobar amb el mateix problema que amb la Primera Guerra Mundial, on aquestes varien segons l’autor que ho publica. “Se trata de un tema discutido, sobre el cual, no existe unanimidad, por lo que es probable que nunca la haya. Cabe no obstante realizar una aproximación.”  (ARTOLA, 2919). Així doncs es podria dir que el total de morts en aquesta guerra es compren entre els 40 i 60 milions. “El desglose por países es revelador: existe casi unanimidad respecto a los 20 millones de bajas soviéticas, es decir, la mitad o la tercera parte del total; en segundo lugar vendría Alemania, con cifras que van de 5 a 7 millones; y después Polonia, con 6 millones. Las bajas japonesas se sitúan entre 2 y 3 millones, y las de Yugoslavia, en torno a 1,5. El resto de los contendientes sufrieron pérdidas humanas muy inferiores: Francia 600.000, Gran Bretaña alrededor de 400.000; Italia 400.000 y Estados Unidos 300.000. China es un caso aparte, pues las cifras consultadas varían desde un mínimo de 3 millones hasta un máximo de 13.” (ARTOLA,2019). Aquestes xifres es poden veure, aproximadament, en el gràfic que es troba a continuació, extret de Viquipèdia[7]:

El fet que no és gens sorprenent i jo diria, que caracteritza aquesta guerra, és que hi ha més víctimes civils que militars. Aquest és degut als grans bombardejos que hi va haver sobre les ciutats, especialment les alemanyes i japoneses; el gran extermini de pobles sencers, com el gitano i en més abundància, l’hebreu; i per últim (…) los movimientos de resistencia de la población civil, que provocaban muertes directas e inducidas a través de las represalias de los ocupantes (no es casual que los tres países con mas muertos civiles fueses la Unión Soviética, Polonia y Yugoslavia) (…)”. (ARTOLA, 2019).

La societat mundial després de 1945 queda molt trastocada moral, humanitèria i económicament. Les tradicions socials i les relacions personals, quedaren modificades. Les formes de comportament tradicionals canviaren. La dona, que havia començat el seu camí cap a la llibertat en la Primera Guerra Mundial, va adquirir un paper cada cop més rellevant, inclús en societats fortament tradicionals com el Japó. Aquest fet també va succeir amb algunes minories racials.

La infermeria

Sembla increïble com l’experiència i 25 anys poden arribar a millorar la medicina i la infermeria.

El fenomen que va esdevenir especialment important fou el de proporcionar un ambient segur i agradable el qual afavorís a la recuperació dels pacients. Crear una llar lluny de la llar era el que garantiria una millora en la rehabilitació d’aquests. Però això no era tant fàcil com sembla, atès que els factors estratègic, climàtics i la topografia del terreny no sempre estava a favor d’elles i molt cops varen haver d’improvisar hospitals i tractaments pels soldats ferits. Un exemple d’aquestes improvitzacions és el cas que exposa Victor Serrano Gómez en el seu treball de final de grau. “El transporte de mercancías aliadas hacia el norte de la Unión Soviética a través del Mar de Barents hizo que el área marítima de Escandinavia quedara plagada de minas. Esto no sólo afectó al transporte militar, sino también al civil. La norteña provincia de Finnmark en Noruega, que no contaba con acceso ferroviario y cuyas carreteras eran de muy mala calidad, vio inutilizado su único modo de obtener provisiones. Las enfermeras de esta provincia noruega, a pesar de no tener que hacer frente a las heridas de guerra tan comunes en los frentes, vieron cómo la guerra les impedía llevar a cabo sus labores de un modo idóneo. Se veían obligadas a lavar las vendas para reutilizarlas, o a desgarrar sábanas viejas para hacer vendajes.

Asimismo, las carencias vitamínicas aumentaron.” Un cas contrari és Itàlia, on la ubicació dels hospitals oferien unes millors condicions tant per els pacients com per les infermeres que hi treballaven.

Tant si les condicions eren més bones o més dolentes, la capacitat resolutiva per a superar qualsevol adversitat que es presentés era especialment necessària per exercir la professió. L’organització era un altre factor importantíssim, al igual que amb la Primer Guerra Mundial. Citant a la doctora en infermeria, Carme Torres Penella i a la diplomada en infermeria, Roser Valls Molins: “Cerca del frente, la organización sanitaria era muy importante, ya que de la rapidez de atención dependía la supervivencia, pero debido a las dificultades de traslado por mal estado de las carreteras, había que organizar hospitales de sangre para atender a los heridos rápidamente.” Així doncs, tot aquell que caigués ferit en el font, era recollit per un soldat camiller, el qual li practicava els primers auxilis. El camiller transportava el malalt a un lloc pactat, resguardat on no poguessin arribar les bales. Allà la majoria de cops hi havia un metge el qual practicava les cures necessàries al pacient per deixar-lo a punt i poder-lo traslladar al hospital de campanya on es feia una selecció. “Los graves se quedaban y se les aplicaba un tratamiento o se les intervenía si era necesario, y los menos graves, eran evacuados a hospitales de la retaguardia hasta que se recuperaban y se reincorporaban otra vez al frente.” (TORRES i VALLS, 2015).

Els trasllat dels ferits es feia tant per terra, mar i aire, amb trens, vaixells i avions on les infermeres varen estar servint durant tota la guerra.

En els trens hi havia per vagó, una infermera i normalment uns 32 llits. La Convenció de la Haia va establir la normativa que en els vaixells-hospital només es podrien transportar militars ferits acompanyats per personal mèdic. Aquests, pintats de blanc amb una creu vermella, podien ser parats i inspeccionats per els enemics, però no podien portar ni personal, ni carga militar. El trasllat per via aèria va començar al 1943 a l’Africa. Les infermeres que volien ocupar aquest càrrec, rebien una formació i entrenament especial que incloïa l’efecte que exercia la pressió en els pacients i la supervivència en diferents medis com, el desert, el mar, la jungla i l’àrtic. Els avions on es feien aquests trasllats eren de càrrega, sense colors que els identifiquessin de manera distintiva. S’assignava una infermera a cada avió.

Aquestes hospitals de campanya, o altrament dit de sang,  havien de complir una sèrie de normatives: (…) estar cerca del campo de batalla, ser fáciles de montar y desmontar, encontrarse en una zona apartada y poco visible, estar cerca de una importante vía de evacuación, tener agua abundante y, finalmente, disponer de espacio suficiente para instalar el hospital de urgencias. Debían tener quirófanos con mesas de intervenciones, instrumental suficiente para diferentes tipos de operaciones, sistemas de esterilización, mesas de escayolas, aparato de rayos X portátil (del qual no sempre disposaven), diversos materiales para los fracturados y todos los accesorios de clínica. (TORRES i VALLS, 2015).

Malgrat els hospitals de campanya, el nombre de vides salvades no hagués estat igual sense la presència dels bancs de sang i el coneixement per a tractar les diferents ferides. Tot i la presencia dels bancs, si aquesta no arribava a temps, es practicava la donació de sang per via directa, així com es feia a la Gran Guerra.

La cirurgia plàstica es desenvolupà molt durant aquesta segona guerra mundial, la qual va ajudar a reconstruir moltes autoestimes, cares i mans fetes pols a causa de les cremades ocasionades per les explosions dels tancs o els combustibles dels avions. El doctor Archibald McIndoe fou el pioner nova-zelandès que posà en pràctica aquest tipus de cirurgia. Treballà per a la Royal Air Force a Sussex, sud d’Anglaterra.

Per últim, però no menys important, mencionar tot els experiments que practicà el doctor Josef Mengele, també conegut com a Angel de la Mort, en el camp de concentració d’Auschwitz II,  Birkenau. Mengele, estava obsessionat amb els bessons, als quals els hi practicava una brutalitat d’experiments, gens ortodoxos, com ara, introduir-li a un una malaltia per veure si a l’altre li apareixen els mateixos símptomes o patia la malaltia, va estudiar si eren viables les transfusions de sang entre dos germans bessons, entre d’altres. Però no només va investigar amb germans bessons, també va estudiar quant de temps podia estar un nadó recient nascut sense amamentar-se cobrint els mugrons de la seva mare amb esparadraps; o mitjançant productes químics va intentar canviar els ulls d’algun nen a color blau.

L’Angel de la Mort no fou l’únic en investigar i utilitzar els presos dels camps de concentració per a les seves hipòtesis. Malgrat les brutalitats en les quals es varen efectuar aquestes experiments, avui dia sabem unes quantes coses del cos humà que fins aleshores no sabíem. Cada un és lliure de veure el vas mig ple o mig buit.

Conclusions comparatives

Tot i que les dues guerres foren mundials, les característiques, tant estratègiques com tecnològiques, i les conseqüències de cada una varen esser ben diferents.

Veiem una Primera Guerra Mundial més rudimentària i desprevinguda, més lenta i personal, plena de mètodes mèdics insuficients però també de grans personatges humanitaris. A diferència d’una Segona Guerra Mundial esperada i preparada, de mobilitzacions i impersonal, plena de proves mediques immorals però també d’heroïnes anònimes que salvaren a milions de persones.

Si posem en xifres la Primera i la Segona, veiem que la segona té uns nombres bastant més elevats en comparació a la Primera, ja sigui pel número de víctimes o els anys de lluites, entra d’altres. En part, això és degut a que, l’Europa que lliurà la Segona Guerra Mundial fou una Europa que encara no s’havia recuperat de la Primera Guerra Mundial. Mentre que l’Europa de la Gran Guerra estava precedida per molts anys de pau.

Podria dedicar-me a mirar el costat negatiu de les dues guerres, centrar-me en parlar de les víctimes, els desastres causats i lo horrible i cruel que pot arribar a ser l’ésser humà. Però no, considero que tota experiència i tot esdeveniment, tant personal com històric, hagi estat bo o dolent, et pot ensenyar i pots treure coses positives per aprendre’n. El camp de la medicina va avançar notòriament sobretot d’una guerra a l’altre, on en la segona ja s’emprava l’ús dels antibiòtics i es coneixien els efectes psicològics que causava la guerra als militars, és a dir, el xoc post-traumàtic. També, gràcies als experiments fets per diferents metges i els mètodes de prova-error, avui dia tenim un coneixement del cos humà, ja sigui internament o a les condicions extremes que pot arribar; les malalties i les seves respectives cures. La tecnologia avança també amb una rapidesa increïble. Com hem pogut observar, es crearen i perfeccionaren una gram quantitat de models d’armament terrestre, marí i aeri en molts pocs anys.

Sé, que el que diré a continuació sonarà molt radical i poder dur, atès que només fa 100 anys del final de la Primera Guerra Mundial i 74 del de la Segona però, les dues opcions que tenim són: lamentar-nos i escandalitzar-nos pel que va passar o, aprendre dels errors per a no tornar-los a cometre, i aprofitar-nos dels descobriments que es varen fer per seguir endavant. El que no ens podem permetre, de cap de les maneres, és oblidar.


Bibliografia

ANÒNIM (2018, 12 de novembre) La enfermería en la Gran Guerra: las novedades del frente. Diario independiente de contenido Enfermero.[Consultat el 21 de maig de 2019.]

ARTOLA. R. (2019), La Primera Guerra Mundial. De Lieja a Versalles. Madrid: Alianza editorial.

ARTOLA. R. (2019), La Segunda Guerra Mundial. De Varsovia a Berlín. Madrid: Alianza editorial.

BBC Mundo (2014, 6 d’abril) Las batallas que enfrentaron las enfermeras de la Primera Guerra Mundial. BBC News. [Consultat el 21 de maig de 2019.]

BBC Mundo (2016, 2 de novembre) El cirujano pionero y los conejillos de Indias que cambiaron la cirugía plástica durante la Segunda Guerra Mundial. BBB News. [Consultat el 06 de juny de 2019.]

GARCÍA, A. C.; GARCÍA, M. J. (2014, 26 de desembre) La enfermería en la I Guerra Mundial. Diario enfermero.Recuperat de: https://diarioenfermero.es/la-enfermeria-enla-guerra-mundial/ [Consultat el 23 de maig de 2019]

HALLETT, C. (2014) Veiled Warriors. Oxford: Oxford University Press.

MORENO CULLELL, V. (2010, 13 de desembre) El desenvolupament de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Sàpiens.   [Consultat el 19 de maig de 2019.]

MORENO CULLELL, V. (2010, 15 d’abril) La guerra de trinxeres. Sàpiens. [Consultat el 19 de maig de 2019.]

RÀFOLS, J. M. (2014) La Primera Guerra Mundial cumple 100 años. (Volum. 4) La ofensiva final. Barcelona: MEDIAactive.

RAMIÓ JOFRE, A.; TORRES PANELLA, C.; VALLS, R.; VIVES, C.; RODERO, V.; DOMINGO, A.; … DOMÍNGUEZ-ALCÓN, C. (2015), Enfermeras de guerra. Barcelona: Ediciones San Juan de Dios Campus Docent.

SERRANO GÓMEZ, V (2017 – 2018) La enfermería en distintos escenarios de la Segunda Guerra Mundial (Trabajo de final de grado). Universidad Complutense de Madrid, Madrid.[Consultat el 6 de juny de 2019.]

STEVENSON, D. (2013) 1914 – 1918. La historia de la Primera Guerra Mundial. Barcelona: Debate.


Notes

[1] Conflicte bèl·lic succeït des del 1861 al 1865 entre 23 estats del nord dels Estats Units i una coalició d’onze estats del sud que van declarar-ne la independència i el dret a la secessió.

[2] Seu del Ministeri Francès d’Assumptes Exteriors.

[3] Economista i professor britànic de notorietat mundial.

[4] Advocat i jutge britànic.

[5] Banquer britànic que va establir el negoci de la banca comercial de “Cunliffe Brothers” a Londres.

[6] Zona de la República de Txecoslovàquia poblada per alemanys.

[7] https://ca.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADctimes_de_la_Segona_Guerra_Mundial [Consultat el 2 de juny de 2019].

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.