Coberta del llibre de Judit Roma.

[Notes de Xavier Borràs.]

Pirineu. 12 cims, de Judit Roma i Cendra (Igualada, 1971) —actualment resident a Taradell—, és un llibre de bibliòfil autoeditat (amb el suport de l’impressor Maideu de Ripoll), muntat plec a plec a mà i enquadernat i cosit el llom a la japonesa per la pròpia autora, amb qui La Resistència hem volgut mantenir una conversa per a fer conèixer aquesta magnífica obra. El llibre, de fet, s’estructura al través 12 cims embelmàtics del Pirineu amb un text sobre les seves històries, llegendes…, i una aiguatinta il·lustrativa.

Judit Roma fa una vintena d’anys que es dedica a la il·lustració. «Vaig estudiar restauració d’art, però me’n vaig cansar i em tirava molt el dibuix de sempre i em vaig anar enfocant mica en mica cap aquí. En aquest sentit, va agafar força rodatge, treballant amb una gent que feien quadres per vendre a botigues. «Aquí vaig agafar molta soltesa i anava molt ràpida. Vaig agafar molta seguretat, em va anar molt bé».

Després, durant una temporada, va començar a fer il·lustracions a demanda, per a la gent de manera particular. «Alguna cosa molt concreta, em deien, que hi surti Montserrat, o el meu fill. Després he anat fent llibres».

Ara feineja molt per a un centre de recuperació de fauna autòctona. «Estic fent bastant dibuix com més naturalista, d’animals, plantes i això. I una mica el que em surt, vull dir… Sovint combinat amb altres coses. I vius a Osona? Sí, sí, sí, ara estic a Taradell.

El llibre sobre el Pirineu se la va acudir com una necessitat quan es va donar que hi ha moltíssimes guies de muntanya del Pirineu que, bàsicament, parlen de les rutes que s’hi pot fer, el temps amb què les pots de fer i poca cosa més. I na Judit va pensar: «Ostres, si hi ha molt més de cada muntanya, no? Vull dir, jo coneixia una mica la llegenda…, que es relacionava amb el Puigmal, i la trobava impressionant aquesta història.

Judit Roma amb el seu nou llibre a les mans.

Al principi va escriure i dibuixar sobre vuit muntanyes i també va decidir que havia de ser tot més complet, tal com ara es presenta el volum. «Es tractava de buscar la visió de la persona, des de baix de la muntanya, tot el que ha inspirat de poesia, el que ha inspirat de tradició, de llegenda, i després una mica l’etimologia, que també penso que parla molt dels llocs.

Hi ha hagut muntanyes en què ha trobat més coses que en d’altres, en una tria certament aleatòria amb muntanyes que han significat alguna cosa per a ella. Tanmateix, no n’hi havia prou a pensar, escriure i dibuixar. Després de la magnífica impressió de Maideu, tot el muntatge del llibre ha estat manual, amb uns quants centenars de volums ja fets i llestos per a la venda.

Per bé que podeu trobar-ne exemplars a la Fundació Trueta, una altra bona manera és contactar amb la Judit directament: judit.roma@gmail.com. També, la podeu seguir al seu compte d’Instagram.

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.