[Veu: Gabriel Salvans. Fotografies: Pep Merin.]

De l’obra El riu i els inconscients, de Maria Dolors Orriols.


Cant IV

Jo no sé el que mereixen i el que no mereixen. Sento el trot dels cavalls i el caminar dels homes. Els cavalls alcen polseguera entre les seves potes; les idees dels homes poden també convertir-se en polseguera. Emboirats, no veuen més enllà dels núvols de pols. Tant se’ls en dona! Uns i altres poden creure’s que tenen un dret de propietat sobre la terra, que els correspon la pols que aixequen, el fang per on llisquen, l’aigua que esquitxen… Obcecats coneixen la supèrbia; egoistes, senten el menyspreu. Les peülles dels cavalls són dures; ho trepitgen tot. Els homes es destrossen: no perdonen res. S’obren camí sense veure més enllà del núvol de pols que alcen. Es creuen que no hi ha premi ni càstig; només vida i acció.

Sí, els lligams de la llar poden semblar un lligam feixuc, fals. Però encara no ha arribat el dia que, amb diners, puguin comprar-se pares, germans o parents, segons el nostre goig o caprici. Tampoc no ha arribat el moment que l’home pugui suportar un grau intens de soledat; prescindint de tot o de tothom.

Esperit patriarcal de les velles tribus, ¿on has anat a parar? Al cim d’una recolzada obaga hi ha un roure esponerós; està sol.

El Gran Bruixot ve de nit, amb passa curta, a omplir les gerres amb l’aigua del Gorg Negre. El gorg més profund, el de les roques feréstegues, el cau on les serps van a pair els seus festins. Ningú no el veu, ningú no el sent, ningú no ho sap. Va omplint d’aigua una immensa caldera d’aram. Allà dins farà bullir les mixtures. El Gran Bruixot va destapant pots. En cada pot, hi te classificades idees, ideals, fets i projectes; i, lentament, parsimoniosament, va barrejant-ho tot dins el gresol. Les idees xoquen amb els ideals, els fets amb els projectes. Alquímia, vapor, bombolles, suor. Tota la terra tremola il·luminada pel foc que fa bullir la gran caldera. I aquest foc s’alimenta de pobles, de ciutats, de boscos i de conreus. Així la caldera segueix bullint, el Gran Bruixot destapant pots, removent idees dins el gresol, cercant contínuament la fórmula màgica que ha de salvar o destruir els homes.

 

One Comment

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.