El cartell de la jornada universitària dedicada a Josep Espunyes.

[Notes de Xavier Borràs.]

Com ja hem comentat en alguna ocasió, enguany s’ha declarat l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu, organitzat i coordinat per l’Associació Llibre del Pirineu i per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran. La Universitat de Lleida no podia ser menys i hi dedica tota una jornada aquest dijous, 1r de desembre al Saló Víctor Siurana, des de les 11:00 h del matí i fins a les 18:00 h de la tarda, tot seguint aquest programa:

  • 11.00h Obertura
  • 11.30 – 12.30h Diàleg 1. Josep Espunyes i la llengua. Diàleg entre Joan Veny i Albert Turull.
  • 12.30 – 13.30h Diàleg 2. Josep Espunyes i la recerca. Diàleg entre Lluís Obiols i Jordi Pasques.
  • 16.00 – 17.00h Diàleg 3. Josep Espunyes i la creació literària. Diàleg entre Marcel Fité i Isidre Domenjó.
  • 17.00 – 18.00h Lectures de textos Amb la participació d’unes 15 persones.
  • 18.00h Cloenda.

Vegeu qui són els que participaran en la Jornada Josep Espunyes:

Joan Veny i Clar

Lingüista i dialectòleg mallorquí, considerat un dels més prestigiosos i reconeguts dels Països Catalans, i membre de la Secció Filològica de l’IEC. És l’autor d’Els parlars catalans un llibre essencial per a la dialectologia catalana, síntesi de la variació dialectal de tot l’espai dels Països catalans i alhora d’una obra més densa i rica encara, elaborada conjuntament amb Lídia Pons: l’Atles Lingüístic del Domini Català.

És doctor honoris causa per la Universitat de València (2008) i la Universitat de les Illes Balears(2016). Ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), amb el Premi de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (2004), amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2013) i amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2015), entre altres reconeixements i homenatges.

Albert Turull i Rubinat

Doctor en filologia catalana per la Universitat de Lleida, on n’és professor, i membre de la Secció Filològica de l’IEC. És autor de llibres com Els topònims de la Segarra, Diversitat i política lingüística en un món global i La toponímia de les comarques de Ponent.
Actual director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida de la Generalitat de Catalunya.

Lluís Obiols Perearnau

Historiador, president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i arxiver municipal de la Seu d’Urgell.
Entre altres temàtiques, ha investigat i publicat nombrosos articles centrats en l’època moderna al Pirineu, de forma especial sobre els segles XVI i XVIII a l’Alt Urgell i la Cerdanya, entre els quals destaquen els estudis sobre les elits i les lluites de bàndols al llarg del segle XVI en aquest territori.
Ha estat un dels coordinadors de la Història de Cerdanya editada per la Diputació de Girona i codirigeix la revista Interpontes. Annals de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell des de la seva creació.

Jordi Pasques Canut

Estudiós del patrimoni arqueològic, toponímic i natural del Pirineu català i andorrà, a més d’excursionista i escriptor. Ha publicat diverses obres de prosa i poesia, i col·labora al Diari d’Andorra amb un article setmanal d’opinió des de 1992 i a la revista Cadípedraforca. Escriptor, fundador (1986) i president del Grup Excursionista d’Oliana (1991-2015).

Marcel Fité Argerich

Llicenciat en Filologia Catalana i catedràtic de Llengua i Literatura. Escriptor, lingüista i pedagog, és autor de diverses obres, entre les quals destaquen les novel·les El carrer dels Petons, Un seient a la llotja i Escacs d’amor i de mort (premi de novel·la Manuel Cerqueda Escaler 2016); el recull de contes Històries de vetllador (premi Les Talúries 1977); l’assaig Els enigmes de la llengua (premi d’assaig Sant Miquel d’Engolasters 2004); la novel·la juvenil El cim dels Espadats, i el recull de poemes El cançoner del rai.

Isidre Domenjó i Coll

Escriptor, periodista i dinamitzador cultural. Va ser director de les revistes El Passeig i Pirineu Actual, director i presentador dels programes El festejador, Els savis de la muntanya i Escriptorium a Pirineus TV i corresponsal al Pirineu de diversos mitjans de comunicació. Autor dels llibres de relats Ball de nit i Festeja’m, del recull d’articles Pensar el Pirineu i dels contes infantils La trementinaire de les nenes rosses, Anem a plegar manairons i Les gallines d’Aristot, entre altres obres. També és soci fundador i president, des de 2018,de l’Associació Llibre del Pirineu.


Articles sobre Josep Espunyes a La Resistència

One Comment

Deixeu-hi un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.